Dieta śródziemnomorska: zasady, produkty wskazane, jadłospis
Dieta śródziemnomorska od lat jest kultywowana przez Greków, Włochów czy Hiszpanów. Jednak jej zasady stały się powszechnie znane dopiero niedawno, kiedy badania naukowe potwierdziły, że dieta śródziemnomorska daje efekty zdrowotne, a także wspomaga odchudzanie. Sprawdź, jakie produkty są wskazane w diecie śródziemnomorskiej, jaki ma wpływ na zdrowie i jak zacząć odżywiać się w stylu śródziemnomorskim w polskich warunkach.
Spis treści
- Dieta śródziemnomorska - piramida
- Dieta śródziemnomorska - produkty zalecane i przeciwwskazane
- Dieta śródziemnomorska - efekty zdrowotne
- Dieta śródziemnomorska a odchudzanie
- Dieta śródziemnomorska a miażdżyca i cholesterol
- Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
- Dieta śródziemnomorska a nowotwory
- Dieta śródziemnomorska a demencja
- Dieta śródziemnomorska - przykładowy jadłospis
Kalkulator BMI
Do sprawdzenia prawidłowej wagi (a także wzrostu i obwodu głowy) dzieci do lat 18 używane są siatki centylowe, określające czy dziecko rośnie proporcjonalnie do wieku.
Dieta śródziemnomorska - piramida
W 1993 roku we współpracy z WHO i Harvard School of Public Health opracowano piramidę żywienia dla diety śródziemnomorskiej. Przedstawia ona założenia stylu życia i produkty zalecane. U podstawy diety śródziemnomorskiej znajduje się aktywność fizyczna i pozytywne relacje społeczne.
Żywienie bazuje na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, owocach, ziołach, orzechach i zdrowych tłuszczach – głównie oliwie z oliwek. Głównym źródłem białka są ryby i owoce morza, dużo rzadziej jadany jest drób, sery, jogurty i jajka.
Czerwone mięso oraz słodycze pojawiają się w jadłospisie okazjonalnie. Do picia wybierana jest woda oraz wino w umiarkowanych ilościach.
Dieta śródziemnomorska - produkty zalecane i przeciwwskazane
Zalecane ilości produktów w diecie śródziemnomorskiej
Produkty spożywcze | Zalecane ilości | Wskazówki |
Warzywa | 4 lub więcej porcji dziennie w tym co najmniej jedna na surowo | Porcja to 1 szklanka surowych lub 1/2 szklanki ugotowanych warzyw. Wybieraj warzywa w różnych kolorach. |
Owoce | 3 lub więcej porcji dziennie | Jedz owoce na deser |
Produkty zbożowe | 4 lub więcej porcji dziennie | 1 porcja to kromka chleba lub 1/2 szklanki ugotowanej kaszy/makaronu |
Tłuszcze | Co najmniej 4 łyżki oliwy z oliwek dziennie | Wybieraj oliwę extra virgin na surowo, a do gotowania – oliwę rafinowaną. Używaj awokado oraz masła z orzechów (nie fistaszków) |
Nasiona roślin strączkowych | 3 lub więcej porcji tygodniowo | 1 porcja to 1/2 szklanki strączkowych |
Orzechy, pestki | 3 lub więcej porcji tygodniowo | 1 porcja to 3 łyżki orzechów |
Ryby i owoce morza | 2-3 razy w tygodniu | Wybieraj tuńczyka, sardynki i łososia, gdyż są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 |
Zioła i przyprawy | Codziennie | Ograniczaj sól |
Jogurt, sery, jajka, drób | Nie jadaj codziennie | Wybieraj nabiał, jajka i drób wysokiej jakości od lokalnych dostawców |
Wino | Mężczyźni: 1-2 lampki dziennieKobiety: 1 lampka dziennie |
Dieta śródziemnomorska - efekty zdrowotne
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów odżywiania. W ciągu ostatnich 30 lat przeprowadzono bardzo wiele badań naukowych, które dokumentują jej pozytywny wpływ na zdrowie i wysoki potencjał w zapobieganiu chorobom.
Specjaliści są zgodni, że za prozdrowotne działanie diety odpowiada żywność przeciwzapalna: warzywa oraz źródła zdrowych tłuszczów (ryby, oliwa z oliwek, orzechy).
Cytując wypowiedź specjalistów z Harvard School of Public Health : „W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i niepaleniem wyrobów tytoniowych, analizy sugerują, że ponad 80% chorób serca, 70% zawałów i 90% przypadków cukrzycy typu 2 można uniknąć, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych, które wpisują się w zasady diety śródziemnomorskiej.”
Dieta śródziemnomorska a odchudzanie
Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą odchudzającą. Oczywiście można ją zaadaptować do jadłospisów redukcyjnych, ograniczając kaloryczność, jednak u podstaw diety śródziemnomorskiej jako stylu życia leżą dobre relacje z jedzeniem i posilanie się do zaspokojenia głodu (ale też nie więcej, bez objadania się!).
W rankingu U.S. News & World Report zajmuje ona 14 miejsce wśród diet odchudzających i 28 wśród diet pozwalających schudnąć szybko. Jedząc w sposób śródziemnomorski nie należy się również bać przybierania na wadze mimo obecności tłuszczu w diecie.
Obecnie powszechnie już wiadomo, że w największym stopniu za nadwagę odpowiada spożywanie cukru, a nie tłuszczu – tym bardziej jego zdrowych źródeł. Kilka badań wykazało, że stosując dietę śródziemnomorską, można zdrowo schudnąć.
Jednak stanowisko naukowe w tej sprawie poparte analizą 21 badań dotyczących utraty wagi przy stosowaniu diety śródziemnomorskiej mówi, że specjaliści nadal nie wiedzą czy dieta ta jest odchudzająca i czy chroni przed nadwagą i otyłością.
W 2008 roku na łamach New England Journal of Medicine opublikowano wyniki badania przeprowadzonego z udziałem 322 średnio otyłych osób dorosłych.
Zostały one podzielone na 3 grupy stosujące różne diety: niskotłuszczową o ograniczonej kaloryczności, śródziemnomorską o ograniczonej kaloryczności oraz niskowęglowodanową bez restrykcji kalorycznych.
Po dwóch latach średni spadek wagi w grupie na diecie śródziemnomorskiej wynosił 4,4 kg, na diecie niskotłuszczowej – 2,9 kg, a na niskowęglowodanowej – 4,6 kg.
Dieta śródziemnomorska a miażdżyca i cholesterol
Wielokrotnie wykazano, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi i poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL) czyli tzw. „złego cholesterolu”. Za to działanie odpowiedzialne są w dużym stopniu kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach morskich oraz kwas tłuszczowy ALA pochodzący z oliwy z oliwek.
Ponadto oliwa z oliwek powoduje większą biodostępność tlenku azotu bardzo ważnego dla stanu układu krwionośnego. Rozszerza on naczynia krwionośne, poprawia funkcjonowanie śródbłonka oraz zwalcza negatywne efekty procesów utleniania.
W 2017 roku zakończono badanie trwające ponad 4 lata, które obejmowało blisko 19 tysięcy Włochów. Jego wyniki zaprezentowano w "International Journal of Epidemiology". Wykazało ono, że im ściślej przestrzega się diety śródziemnomorskiej, tym mniejsze jest ryzyko chorób ze strony układu krążenia.
Jednocześnie okazało się, że największe korzyści czerpią z diety osoby o wyższym statusie materialnym, co oznacza, że cena żywności, a zatem jej jakość, ma duże znaczenie w prewencji chorób.
W 2016 roku w "European Heart Journal" opublikowano wyniki analizy nawyków żywieniowych 15 tysięcy osób dorosłych z 39 krajów, których dotyczyło zwiększone ryzyko chorób serca. Wykazano, że ryzyko zawału, udaru i śmierci maleje wraz z konsekwencją w przestrzeganiu zaleceń diety śródziemnomorskiej.
Badanie z 2015 roku, które obejmowało 150 osób dorosłych, wykazało, że weganie, wegetarianie oraz osoby odżywiające się w stylu śródziemnomorskim mają więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których stężenie pozytywnie koreluje z obniżeniem ryzyka chorób serca.
Inne badania epidemiologiczne wykazały, że u osób stosujących dietę śródziemnomorską ryzyko śmierci z powodu chorób serca spada o 30%, a nagłej śmierci w wyniku incydentu kardiologicznego – o 45%.
• Diety dostępne bez wychodzenia z domu • Listy zakupowe dostosowane do typu diety • Baza ponad 2000 posiłków • Niezbędne informacje na temat składników • Opieka specjalistów ds. żywienia • Możliwość integrowania diety z planem treningowym
Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko rozwoju syndromu metabolicznego – jednego z czynników ryzyka cukrzycy.
Analiza 9 badań, obejmująca 122 tysiące dorosłych, wykazała, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 19%.
Inne badanie z 2014 roku opublikowane w „Annals of Internal Medicine” dotyczyło 3500 seniorów, u których jeszcze nie rozwinęła się cukrzyca typu 2. Po 4 latach stwierdzono, że osoby stosujące dietę niskotłuszczową są obarczone większym ryzykiem cukrzycy niż te na diecie śródziemnomorskiej.
Jedna z analiz 9 badań, dotyczących łącznie blisko 1200 osób z cukrzycą typu 2, stosujących różne diety wykazała, że osoby na diecie śródziemnomorskiej poprawiły kontrolę glikemii, obniżyły masę ciała, cholesterol i ciśnienie krwi.
Dieta śródziemnomorska a nowotwory
Obecnie sądzi się, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej może zapobiegać zachorowaniu na raka jelita grubego w 25% przypadków, piersi w 15-20%, prostaty, endometrium oraz trzustki w 10-15%.
W analizie Greek EPIC obejmującej 22 tysiące dorosłych w ciągu 4 lat stosowania diety śródziemnomorskiej wykazano 24% spadek śmiertelności z powodu chorób nowotworowych.
Obserwacja 350 tysięcy Amerykanów trwająca 5 lat i przeprowadzona przez National Institute of Health wykazała spadek śmiertelności z powodu raka o 17% u mężczyzn i 12% u kobiet, jeśli stosuje się niektóre zalecenia diety śródziemnomorskiej.
Na podstawie analizy globalnej populacji EPIC wnioskuje się, że przestrzeganie jedynie 2 z podstawowych zaleceń diety zmniejsza ryzyko zachorowania i/lub śmierci z powodu nowotworu o 6%.
Dieta śródziemnomorska a demencja
Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Składniki diety chronią mózg przed starzeniem się i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.
W czteroletnim badaniu na grupie ok. 2300 osób stwierdzono, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 10%.
Badanie obserwacyjne prowadzone przez 16 lat dotyczące 130 tysięcy Amerykanów pokazało, że osoby, które w największym stopniu przestrzegały zaleceń diety śródziemnomorskiej miały o 25% mniejsze ryzyko zachorowania na Parkinsona niż uczestnicy nieprzestrzegający diety.
Polecany artykuł:
Jak zacząć odżywiać się w stylu śródziemnomorskim w polskich warunkach?
1. Jedz dużo warzyw – surowych, w formie sałatek, pieczonych, grillowanych, w formie zup. Zimą korzystaj z warzyw korzeniowych i mrożonek.2. Zmień sposób myślenia o mięsie – jedz jego mniejsze porcje, zastępuj rybami.3. Ciesz się nabiałem wysokiej jakości z małych mleczarni maksymalnie co drugi dzień.4. Jedz ryby i owoce morza co najmniej 2 razy w tygodniu. Korzystaj z ryb łatwo dostępnych w Polsce, np. śledzi.5. Gotuj jeden wegetariański obiad tygodniowo, np. z bobem, fasolką szparagową, soczewicą.6. Używaj źródeł zdrowego tłuszczu – oliwy z oliwek, orzechów, awokado, oliwek.7. Używaj kasz i ryżu zamiast ziemniaków.8. Na deser jedz świeże owoce zamiast słodyczy.9. Zimą używaj rozgrzewających przypraw, gotuj zupy, piecz warzywa. Dieta śródziemnomorska to nie tylko surowizna.
Dieta śródziemnomorska - przykładowy jadłospis
Poniższy jadłospis w diecie śródziemnomorskiej jest bardzo urozmaicony, zawiera wiele różnych potraw, a zatem wymaga dużo zakupów i gotowania. Nie należy jednak stosować go dosłownie, a raczej zainspirować się propozycjami różnorodnych dań i dopasować do swoich możliwości.
Dieta śródziemnomorska to także przyjemność z gotowania. Każdy, kto chce stosować taki model żywienia, powinien spędzać w kuchni tylko tyle czasu, ile naprawdę lubi. Pamiętajmy, że obiady można jeść te same przez 2 dni, a pasty do pieczywa przygotowywać na więcej niż jedną porcję. To zdecydowanie ułatwia organizację przy zdrowej diecie.
Dzień I
- Śniadanie
Pieczywo posmarowane pastą z: awokado, 1 łyżki oliwy z oliwek, kilku suszonych pomidorów, czosnku
- Drugie śniadanie
2-3 brzoskwinie, garść migdałów
- Obiad
Makaron spaghetti polany oliwą z oliwek z pomidorkami koktajlowymi, małymi różyczkami brokułu i stekiem z tuńczyka
- Podwieczorek
Warzywa, np. marchewka, ogórek, papryka maczane w hummusie
- Kolacja
Zupa z młodych sezonowych warzyw, pieczywo pełnoziarniste
Dzień II
- Śniadanie
Śledzie w oleju z cebulką, pieczywo pełnoziarniste
- Drugie śniadanie
Gotowany bób z masłem i szczyptą soli
- Obiad
Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem, cebulką dymką, oliwkami, posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki, z sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, soli, pieprzu
- Podwieczorek
- Kolacja
Placuszki z cukinii (przygotowane analogicznie do ziemniaczanych) posypane fetą
Dzień III
- Śniadanie
Owsianka gotowana na wodzie z malinami i dowolnymi orzechami
- Drugie śniadanie
Sok warzywny jednodniowy, bułka pełnoziarnista z serem żółtym i warzywami
- Obiad
Pieczone pałki z kurczaka wraz z pieczonymi warzywami: cukinią, papryką, marchewką, dynią lub innymi zależnie od sezonu, kasza pęczak
- Podwieczorek
Kawałek domowego ciasta z owocami
- Kolacja
Sałatka z sałaty, rukoli, pomidorów, papryki, z łososiem wędzonym, oliwą z oliwek i prażonymi pestkami dyni
Polecany artykuł: