Spis treści
- Dieta śródziemnomorska - piramida
- Dieta śródziemnomorska - produkty zalecane i przeciwwskazane
- Dieta śródziemnomorska - efekty zdrowotne
- Dieta śródziemnomorska a odchudzanie
- Dieta śródziemnomorska a miażdżyca i cholesterol
- Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
- Dieta śródziemnomorska a nowotwory
- Dieta śródziemnomorska a demencja
- Dieta śródziemnomorska - przykładowy jadłospis
Kalkulator BMI
Do sprawdzenia prawidłowej wagi (a także wzrostu i obwodu głowy) dzieci do lat 18 używane są siatki centylowe, określające czy dziecko rośnie proporcjonalnie do wieku.
Dieta śródziemnomorska - piramida
W 1993 roku we współpracy z WHO i Harvard School of Public Health opracowano piramidę żywienia dla diety śródziemnomorskiej. Przedstawia ona założenia stylu życia i produkty zalecane. U podstawy diety śródziemnomorskiej znajduje się aktywność fizyczna i pozytywne relacje społeczne.
Żywienie bazuje na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, owocach, ziołach, orzechach i zdrowych tłuszczach – głównie oliwie z oliwek. Głównym źródłem białka są ryby i owoce morza, dużo rzadziej jadany jest drób, sery, jogurty i jajka.
Czerwone mięso oraz słodycze pojawiają się w jadłospisie okazjonalnie. Do picia wybierana jest woda oraz wino w umiarkowanych ilościach.
Dieta śródziemnomorska - produkty zalecane i przeciwwskazane
Zalecane ilości produktów w diecie śródziemnomorskiej
| Produkty spożywcze | Zalecane ilości | Wskazówki |
| Warzywa | 4 lub więcej porcji dziennie w tym co najmniej jedna na surowo | Porcja to 1 szklanka surowych lub 1/2 szklanki ugotowanych warzyw. Wybieraj warzywa w różnych kolorach. |
| Owoce | 3 lub więcej porcji dziennie | Jedz owoce na deser |
| Produkty zbożowe | 4 lub więcej porcji dziennie | 1 porcja to kromka chleba lub 1/2 szklanki ugotowanej kaszy/makaronu |
| Tłuszcze | Co najmniej 4 łyżki oliwy z oliwek dziennie | Wybieraj oliwę extra virgin na surowo, a do gotowania – oliwę rafinowaną. Używaj awokado oraz masła z orzechów (nie fistaszków) |
| Nasiona roślin strączkowych | 3 lub więcej porcji tygodniowo | 1 porcja to 1/2 szklanki strączkowych |
| Orzechy, pestki | 3 lub więcej porcji tygodniowo | 1 porcja to 3 łyżki orzechów |
| Ryby i owoce morza | 2-3 razy w tygodniu | Wybieraj tuńczyka, sardynki i łososia, gdyż są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 |
| Zioła i przyprawy | Codziennie | Ograniczaj sól |
| Jogurt, sery, jajka, drób | Nie jadaj codziennie | Wybieraj nabiał, jajka i drób wysokiej jakości od lokalnych dostawców |
| Wino | Mężczyźni: 1-2 lampki dziennieKobiety: 1 lampka dziennie |
Dieta śródziemnomorska - efekty zdrowotne
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów odżywiania. W ciągu ostatnich 30 lat przeprowadzono bardzo wiele badań naukowych, które dokumentują jej pozytywny wpływ na zdrowie i wysoki potencjał w zapobieganiu chorobom.
Specjaliści są zgodni, że za prozdrowotne działanie diety odpowiada żywność przeciwzapalna: warzywa oraz źródła zdrowych tłuszczów (ryby, oliwa z oliwek, orzechy).
Cytując wypowiedź specjalistów z Harvard School of Public Health : „W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i niepaleniem wyrobów tytoniowych, analizy sugerują, że ponad 80% chorób serca, 70% zawałów i 90% przypadków cukrzycy typu 2 można uniknąć, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych, które wpisują się w zasady diety śródziemnomorskiej.”
Dieta śródziemnomorska a odchudzanie
Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą odchudzającą. Oczywiście można ją zaadaptować do jadłospisów redukcyjnych, ograniczając kaloryczność, jednak u podstaw diety śródziemnomorskiej jako stylu życia leżą dobre relacje z jedzeniem i posilanie się do zaspokojenia głodu (ale też nie więcej, bez objadania się!).
W rankingu U.S. News & World Report zajmuje ona 14 miejsce wśród diet odchudzających i 28 wśród diet pozwalających schudnąć szybko. Jedząc w sposób śródziemnomorski nie należy się również bać przybierania na wadze mimo obecności tłuszczu w diecie.
Obecnie powszechnie już wiadomo, że w największym stopniu za nadwagę odpowiada spożywanie cukru, a nie tłuszczu – tym bardziej jego zdrowych źródeł. Kilka badań wykazało, że stosując dietę śródziemnomorską, można zdrowo schudnąć.
Jednak stanowisko naukowe w tej sprawie poparte analizą 21 badań dotyczących utraty wagi przy stosowaniu diety śródziemnomorskiej mówi, że specjaliści nadal nie wiedzą czy dieta ta jest odchudzająca i czy chroni przed nadwagą i otyłością.
W 2008 roku na łamach New England Journal of Medicine opublikowano wyniki badania przeprowadzonego z udziałem 322 średnio otyłych osób dorosłych.
Zostały one podzielone na 3 grupy stosujące różne diety: niskotłuszczową o ograniczonej kaloryczności, śródziemnomorską o ograniczonej kaloryczności oraz niskowęglowodanową bez restrykcji kalorycznych.
Po dwóch latach średni spadek wagi w grupie na diecie śródziemnomorskiej wynosił 4,4 kg, na diecie niskotłuszczowej – 2,9 kg, a na niskowęglowodanowej – 4,6 kg.
Dieta śródziemnomorska a miażdżyca i cholesterol
Wielokrotnie wykazano, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie krwi i poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL) czyli tzw. „złego cholesterolu”. Za to działanie odpowiedzialne są w dużym stopniu kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach morskich oraz kwas tłuszczowy ALA pochodzący z oliwy z oliwek.
Ponadto oliwa z oliwek powoduje większą biodostępność tlenku azotu bardzo ważnego dla stanu układu krwionośnego. Rozszerza on naczynia krwionośne, poprawia funkcjonowanie śródbłonka oraz zwalcza negatywne efekty procesów utleniania.
W 2017 roku zakończono badanie trwające ponad 4 lata, które obejmowało blisko 19 tysięcy Włochów. Jego wyniki zaprezentowano w "International Journal of Epidemiology". Wykazało ono, że im ściślej przestrzega się diety śródziemnomorskiej, tym mniejsze jest ryzyko chorób ze strony układu krążenia.
Jednocześnie okazało się, że największe korzyści czerpią z diety osoby o wyższym statusie materialnym, co oznacza, że cena żywności, a zatem jej jakość, ma duże znaczenie w prewencji chorób.
W 2016 roku w "European Heart Journal" opublikowano wyniki analizy nawyków żywieniowych 15 tysięcy osób dorosłych z 39 krajów, których dotyczyło zwiększone ryzyko chorób serca. Wykazano, że ryzyko zawału, udaru i śmierci maleje wraz z konsekwencją w przestrzeganiu zaleceń diety śródziemnomorskiej.
Badanie z 2015 roku, które obejmowało 150 osób dorosłych, wykazało, że weganie, wegetarianie oraz osoby odżywiające się w stylu śródziemnomorskim mają więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których stężenie pozytywnie koreluje z obniżeniem ryzyka chorób serca.
Inne badania epidemiologiczne wykazały, że u osób stosujących dietę śródziemnomorską ryzyko śmierci z powodu chorób serca spada o 30%, a nagłej śmierci w wyniku incydentu kardiologicznego – o 45%.
Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
• Diety dostępne bez wychodzenia z domu • Listy zakupowe dostosowane do typu diety • Baza ponad 2000 posiłków • Niezbędne informacje na temat składników • Opieka specjalistów ds. żywienia • Możliwość integrowania diety z planem treningowym
Dieta śródziemnomorska a cukrzyca
Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko rozwoju syndromu metabolicznego – jednego z czynników ryzyka cukrzycy.
Analiza 9 badań, obejmująca 122 tysiące dorosłych, wykazała, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 19%.
Inne badanie z 2014 roku opublikowane w „Annals of Internal Medicine” dotyczyło 3500 seniorów, u których jeszcze nie rozwinęła się cukrzyca typu 2. Po 4 latach stwierdzono, że osoby stosujące dietę niskotłuszczową są obarczone większym ryzykiem cukrzycy niż te na diecie śródziemnomorskiej.
Jedna z analiz 9 badań, dotyczących łącznie blisko 1200 osób z cukrzycą typu 2, stosujących różne diety wykazała, że osoby na diecie śródziemnomorskiej poprawiły kontrolę glikemii, obniżyły masę ciała, cholesterol i ciśnienie krwi.
Dieta śródziemnomorska a nowotwory
Obecnie sądzi się, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej może zapobiegać zachorowaniu na raka jelita grubego w 25% przypadków, piersi w 15-20%, prostaty, endometrium oraz trzustki w 10-15%.
W analizie Greek EPIC obejmującej 22 tysiące dorosłych w ciągu 4 lat stosowania diety śródziemnomorskiej wykazano 24% spadek śmiertelności z powodu chorób nowotworowych.
Obserwacja 350 tysięcy Amerykanów trwająca 5 lat i przeprowadzona przez National Institute of Health wykazała spadek śmiertelności z powodu raka o 17% u mężczyzn i 12% u kobiet, jeśli stosuje się niektóre zalecenia diety śródziemnomorskiej.
Na podstawie analizy globalnej populacji EPIC wnioskuje się, że przestrzeganie jedynie 2 z podstawowych zaleceń diety zmniejsza ryzyko zachorowania i/lub śmierci z powodu nowotworu o 6%.
Dieta śródziemnomorska a demencja
Dieta śródziemnomorska zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Składniki diety chronią mózg przed starzeniem się i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.
W czteroletnim badaniu na grupie ok. 2300 osób stwierdzono, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 10%.
Badanie obserwacyjne prowadzone przez 16 lat dotyczące 130 tysięcy Amerykanów pokazało, że osoby, które w największym stopniu przestrzegały zaleceń diety śródziemnomorskiej miały o 25% mniejsze ryzyko zachorowania na Parkinsona niż uczestnicy nieprzestrzegający diety.
Polecany artykuł:
Jak zacząć odżywiać się w stylu śródziemnomorskim w polskich warunkach?
1. Jedz dużo warzyw – surowych, w formie sałatek, pieczonych, grillowanych, w formie zup. Zimą korzystaj z warzyw korzeniowych i mrożonek.2. Zmień sposób myślenia o mięsie – jedz jego mniejsze porcje, zastępuj rybami.3. Ciesz się nabiałem wysokiej jakości z małych mleczarni maksymalnie co drugi dzień.4. Jedz ryby i owoce morza co najmniej 2 razy w tygodniu. Korzystaj z ryb łatwo dostępnych w Polsce, np. śledzi.5. Gotuj jeden wegetariański obiad tygodniowo, np. z bobem, fasolką szparagową, soczewicą.6. Używaj źródeł zdrowego tłuszczu – oliwy z oliwek, orzechów, awokado, oliwek.7. Używaj kasz i ryżu zamiast ziemniaków.8. Na deser jedz świeże owoce zamiast słodyczy.9. Zimą używaj rozgrzewających przypraw, gotuj zupy, piecz warzywa. Dieta śródziemnomorska to nie tylko surowizna.
Dieta śródziemnomorska - przykładowy jadłospis
Poniższy jadłospis w diecie śródziemnomorskiej jest bardzo urozmaicony, zawiera wiele różnych potraw, a zatem wymaga dużo zakupów i gotowania. Nie należy jednak stosować go dosłownie, a raczej zainspirować się propozycjami różnorodnych dań i dopasować do swoich możliwości.
Dieta śródziemnomorska to także przyjemność z gotowania. Każdy, kto chce stosować taki model żywienia, powinien spędzać w kuchni tylko tyle czasu, ile naprawdę lubi. Pamiętajmy, że obiady można jeść te same przez 2 dni, a pasty do pieczywa przygotowywać na więcej niż jedną porcję. To zdecydowanie ułatwia organizację przy zdrowej diecie.
Dzień I
- Śniadanie
Pieczywo posmarowane pastą z: awokado, 1 łyżki oliwy z oliwek, kilku suszonych pomidorów, czosnku
- Drugie śniadanie
2-3 brzoskwinie, garść migdałów
- Obiad
Makaron spaghetti polany oliwą z oliwek z pomidorkami koktajlowymi, małymi różyczkami brokułu i stekiem z tuńczyka
- Podwieczorek
Warzywa, np. marchewka, ogórek, papryka maczane w hummusie
- Kolacja
Zupa z młodych sezonowych warzyw, pieczywo pełnoziarniste
Dzień II
- Śniadanie
Śledzie w oleju z cebulką, pieczywo pełnoziarniste
- Drugie śniadanie
Gotowany bób z masłem i szczyptą soli
- Obiad
Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem, cebulką dymką, oliwkami, posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki, z sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, soli, pieprzu
- Podwieczorek
- Kolacja
Placuszki z cukinii (przygotowane analogicznie do ziemniaczanych) posypane fetą
Dzień III
- Śniadanie
Owsianka gotowana na wodzie z malinami i dowolnymi orzechami
- Drugie śniadanie
Sok warzywny jednodniowy, bułka pełnoziarnista z serem żółtym i warzywami
- Obiad
Pieczone pałki z kurczaka wraz z pieczonymi warzywami: cukinią, papryką, marchewką, dynią lub innymi zależnie od sezonu, kasza pęczak
- Podwieczorek
Kawałek domowego ciasta z owocami
- Kolacja
Sałatka z sałaty, rukoli, pomidorów, papryki, z łososiem wędzonym, oliwą z oliwek i prażonymi pestkami dyni
Polecany artykuł:
