Dieta hiszpańska: na czym polega?
Dieta hiszpańska jest dość restrykcyjną formą odchudzania, jednak spośród innych niskokalorycznych diet wyróżnia się bogactwem smaków. Ponadto jest źródłem wszystkich składników odżywczych oraz witamin i pierwiastków minerałów, co czyni ją jedną z najbardziej racjonalnych i skutecznych diet odchudzających. Sprawdź, na czym polega dieta hiszpańska. Jakie są jej zasady? Ile można schudnąć na diecie hiszpańskiej?
Spis treści
- Dieta hiszpańska - dla kogo dobra, dla kogo zła?
- Dieta hiszpańska - zasady. Na czym polega dieta hiszpańska?
- Dieta hiszpańska - efekty
Dieta hiszpańska to dwutygodniowa dieta odchudzająca, w trakcie której trzeba liczyć kalorie. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi bowiem tylko 1300 kalorii. Mimo to dieta hiszpańska jest racjonalnie skomponowana, ponieważ zawiera w odpowiednich proporcjach białka, węglowodany i tłuszcze oraz właściwą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Jest to bardzo ważne, ponieważ wszystkie ww. składniki wpływają na przebieg procesów spalania tkanki tłuszczowej, a brak jednego z nich może negatywnie wpłynąć na efekt diety odchudzającej. W związku z tym dietę hiszpańską, którą zalicza się do diet basenu Morza Śródziemnego, można uznać za jedną z najlepszych form odchudzania.
Dieta hiszpańska - dla kogo dobra, dla kogo zła?
Dieta hiszpańska jest dość rygorystyczną formą odchudzania, w związku z tym nie powinny jej stosować osoby w okresie dojrzewania, a także kobiety karmiące piersią. Nie jest wskazana dla osób zmagających się z niedoborami witaminowymi lub innymi problemami zdrowotnymi. Poza tym może ją stosować praktycznie każdy, kto chce się pozbyć zbędnych kilogramów. Dieta hiszpańska jest doskonałą propozycją zwłaszcza dla osób zapracowanych i leniwych, ponieważ przygotowanie każdej potrawy zajmuje tylko kilkanaście minut.
Dieta hiszpańska - zasady. Na czym polega dieta hiszpańska?
Dieta hiszpańska to kuracja odchudzająca, w trakcie której można dostarczyć organizmowi maksymalnie 1300 kalorii dziennie. Zgodnie z zaleceniami jej twórców, jeden posiłek nie może mieć więcej niż 160 kalorii, a ilość tłuszczu w 100 g nie może przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.
W jadłospisie diety hiszpańskiej znajdują się m.in. mrożone warzywa i owoce, a także półprodukty, np. fasola czy tuńczyk z puszki, w związku z tym przygotowywanie posiłków jest szybkie i proste. Ponadto menu diety hiszpańskiej można modyfikować, np. zmieniać skład surówek, a kurczaka zamienić na tłustą rybę (mieszcząc się w dozwolonej liczbie 160 kalorii). Wyjątkowo, w chwili słabości na podwieczorek lub II śniadanie można sięgnąć po 2 kostki czekolady mlecznej (ok. 64 kcal) czy drożdżowy rogalik, który ma 250 kcal.
W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków, z zachowaniem przerw 3-4 godzinnych.
Nie można również zapomnieć o odpowiedniej ilość płynów. Najlepiej przyjmować ok. 2 l dziennie, w tym jeden litr wody (należy w umiarkowanych ilościach spożywać soki owocowe). Jest to ważne, gdyż podczas odchudzania organizm zostaje oczyszczony z toksyn.
Diety hiszpańskiej nie powinno się stosować dłużej niż 2 tygodnie!
Dieta hiszpańska jest dość rygorystyczną formą odchudzania, w związku z tym bez szkód dla zdrowia nie powinno się jej stosować dłużej niż 2 tygodnie.
Dieta hiszpańska - efekty
Ścisłe trzymanie się zasad diety hiszpańskiej powinno zaowocować spadkiem wagi o 3 kilogramy w ciągu tygodnia. Po zakończeniu kuracji waga powinna wskazywać 6 kg mniej.
Dieta hiszpańska niesie za sobą ryzyko pojawienia się efektu jo-jo
Dieta hiszpańska, jak każda dieta, która w szybkim czasie pozwala na znaczną utratę masy ciała, niesie za sobą ryzyko pojawienia się efektu jo-jo. Aby tego uniknąć, po jej zakończeniu zaleca się przejść na tygodniową dietę 1500 kcal, a dopiero potem można wrócić do tradycyjnej, zbilansowanej diety 2000 kcal.