Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy
2019-10-10
15:19
Dieta hiszpańska to kuracja odchudzająca dla zapracowanych lub leniwych. Jadłospis w diecie hiszpańskiej jest bowiem bogaty w mrożone warzywa i owoce, a także w półprodukty, w związku z tym przygotowanie posiłku nie zajmuje wiele czasu. Proponujemy przykładowy jadłospis w diecie hiszpańskiej. Sprawdź, jak wygląda tygodniowy jadłospis w diecie hiszpańskiej.
Spis treści
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 1
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 2
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 3
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 4
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 5
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 6
- Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 7
Jadłospis w diecie hiszpańskiej jest bogaty w półprodukty, dlatego przygotowanie obiadu czy kolacji nie zajmuje wiele czasu. Mimo, że dieta hiszpańska to kuracja odchudzająca, w której obowiązuje limit kaloryczny, jest atrakcyjna ze względu na różnorodność posiłków.
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 1
- śniadanie: kawa bez cukru, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki polędwicy drobiowej, jogurt beztłuszczowy naturalny
- II śniadanie: szklanka soku jabłkowego, szklanka malin
- obiad: 300 g warzyw z patelni (smażonych na oliwie z oliwek), jogurt naturalny
- podwieczorek: 2 kiwi
- kolacja: sałatka pomidorowa polana sosem winegret, 2 plasterki szynki z indyka, pieczone jabłko
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 2
- śniadanie: herbata owocowa bez cukru, 125 g sera camembert bez tłuszczu, 1 grahamka, jogurt naturalny beztłuszczowy
- II śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, szklanka wybranych owoców
- obiad: sałatka pomidorowa z sosem winegret, grzanka z chleba pełnoziarnistego, dwa jajka ugotowane na twardo
- podwieczorek: mała porcja owocowego sorbetu
- kolacja: 150 g szaszłyku z kurczaka, 2 łyżki ryżu brązowego, zielona sałata z sosem winegret; pomarańcza
Przeczytaj także:
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 3
- śniadanie: kawa zbożowa bez cukru, 125 g chudego sera białego, kromka chleba razowego, jogurt beztłuszczowy
- sok grejpfrutowy, szklanka czerwonych porzeczek
- obiad: lasagne z warzywami (100 g), sałatka z 2 średnich pomidorów z sosem winegret
- podwieczorek: galaretka jabłkowa i rodzynkami
- kolacja: 1 kotlet szwajcarskie (cordon bleu), 1 średnia brzoskwinia, 100 g surówki z papryki, roszponki i ogórka kiszonego.
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 4
- śniadanie: zielona herbata bez cukru, kromka chleba razowego, plasterek polędwicy drobiowej, 1 jogurt naturalny beztłuszczowy
- II śniadanie: szklanka soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, 1 mały banan
- obiad: omlet hiszpański ze szpinakiem, sałata z sosem winegret
- podwieczorek: 1 jogurt naturalny beztłuszczowy, 1 gruszka
- kolacja: 200 g pstrąga pieczonego w folii, 50 g ryżu brązowego, 1 jogurt beztłuszczowy
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 5
- śniadanie: herbata bez cukru, 2 trójkąciki serka topionego (wersja light), grahamka, sok pomarańczowy,
- II śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych zalane szklanką odtłuszczonego mleka
- obiad: 150 g duszonej cielęciny, fasolka szparagowa (150 g), szklanka makaronu rurki
- kisiel owocowy
- kolacja: mrożone warzywa gotowane na parze, 125 g koziego sera, grzanka, budyń waniliowy ugotowany na mleku 2% (100 g) z dodatkiem świeżych owoców
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 6
- śniadanie: kawa zbożowa bez cukru, sok pomarańczowy, grahamka, 2 plastry polędwicy drobiowej,
- II śniadanie: 3 śliwki, jogurt beztłuszczowy
- obiad: 200 g filetu z kurczaka bakłażanem, sałatka z mozzarelli i pomidorów
- podwieczorek: jabłko
- kolacja: 2 plasterki szynki wołowej, sałatka z pomidora i kukurydzy z sosem winegret podana na liściu sałaty, owoc
Dieta hiszpańska: jadłospis tygodniowy - dzień 7
- śniadanie: herbata zielona bez cukru, jajecznica z 2 jajek (smażona bez dodatku tłuszczu), jogurt, gruszka
- rogalik z makiem, sok grejpfrutowy
- obiad:150 g duszonego schabu, ziemniak ugotowany w mundurku, surówka z marchewki, jabłka i cebuli
- podwieczorek: wybrana galaretka z garścią owoców leśnych
- kolacja: hiszpański chłodnik pomidorowy (gazpacho) (250 g)