Dieta hiszpańska: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie hiszpańskiej
Dieta hiszpańska pozwala wykorzystać różnorodne przepisy, dlatego jej cechą charakterystyczną jest bogactwo smaków. Należy jednak pamiętać, aby wartość energetyczna każdej porcji nie przekraczała 160 kcal. Proponujemy przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie hiszpańskiej.
Spis treści
- Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy (gazpacho)
- Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański omlet ze szpinakiem
- Dieta hiszpańska: przepis na filet z kurczaka z bakłażanem
Przepisy, jakie oferuje dieta hiszpańska wymagają starannego odmierzania produktów, które wchodzą w ich skład. Podstawowa zasada diety hiszpańskiej brzmi bowiem: nie można dostarczyć organizmowi więcej niż 1300 kcal dziennie. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie hiszpańskiej.
Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy (gazpacho)
Składniki (na 4 porcje)
- 1 kg pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 mała zielona papryka
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżeczek octu winnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- szczypta kuminu
- sól, pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój i zmiksuj w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania dodaj oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedź przez sito. Gazpacho podawaj w miseczkach.
Dieta hiszpańska: przepis na hiszpański omlet ze szpinakiem
Składniki (na 2 porcje)
- 25 dag liści szpinaku
- 5 jajek
- cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średni ugotowany ziemniak
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Liście szpinaku opłucz, przelej wrzątkiem na sicie, osącz, drobno pokrój. Jajka rozbij, zmiksuj, przypraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniak rozgnieć widelcem. Wymieszaj na patelni z cebulą i szpinakiem, przypraw do smaku gałką muszkatołową. Wlej zmiksowane jajka, przemieszaj delikatnie całość tak, aby jajko dostało się pomiędzy wszystkie warstwy: ziemniaka, szpinaku i cebuli. Przykryj pokrywą. Usmaż na małym ogniu placek podobny do pizzy.
Dieta hiszpańska: przepis na filet z kurczaka z bakłażanem
Składniki (na 6 porcji)
- 1 filet z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 pomidor suszony
- 1 pomidor świeży
- przyprawy: sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie, świeże bazylia i oregano
- 100 g ryżu długoziarnistego
- średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- starty ser żółty
- oliwa z oliwek
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Umyty bakłażan przekrój na pół. Wykrój miąższ i pokrój go w kostkę. Następnie w bakłażanowe "łódeczki" włóż okrojony miąższ. Odstaw, by puściły sok. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach, a następnie wrzuć o miski z oliwą z oliwek i wymieszaj. Tak przygotowane kawałki kurczaka podsmaż na patelni. Ugotuj ryż z dodatkiem curry. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, cebulę i czosnek. Przygotuj sos: włóż do blendera podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt,oba pomidory oraz garść startego sera. Całość zmiksuj na gładką masę. Do bakłażana nakładamy trochę ryżu, podsmażonego kurczaka i miąższ bakłażana, a następnie całość zalewamy sosem. Na koniec posypujemy posiekaną bazylią i oregano. Włóż bakłażana do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 25 min.