Paryska dieta Cohena: przepisy tworzące jadłospis w diecie dr Cohena
Paryska dieta dr Cohena zawiera oryginalne przepisy, dzięki którym możesz smacznie zjeść i szybko stracić pierwsze kilka kilogramów na początku diety, by mieć motywację do jej kontynuowania. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w pierwszej fazie paryskiej diety dr Cohena.
Przepisy, jakie oferuje paryska dieta dr Cohena wymagają starannego odmierzania produktów, które wchodzą w ich skład. Pierwsza faza paryskiej diety dr Cohena, czyli faza Cafe, jest bowiem dość restrykcyjna. Podczas tego etapu odchudzania należy spożywać niskokaloryczne dania, najlepiej w postaci zup, koktajli i puree. Tempo chudnięcia jest szybkie i wynosi ok. 0,5 kg dziennie. Oto przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w paryskiej diecie dr Cohena.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na koktajl z owocami egzotycznymi
Koktajl z owocami egzotycznymi to propozycja na śniadanie. Orzeźwiające owoce tropikalne z pewnością pobudzą cię z rana i sprawią, że poczujesz się lekko i rześko.
- 1 owoc kiwi
- 1 mały banan
- 1 plasterek mango
- 175 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
Pokrój wszystkie owoce w kostkę i włóż do miksera. Następnie dodaj jogurt i całość zmiksuj na gładką masę. Koktajl jest gotowy do spożycia.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na tartę prowansalską z cukinią i pomidorami
Tarta prowansalska z cukinią i pomidorami, mimo że jest mało kaloryczna, szybko nasyci i skutecznie zniechęci do sięgnięcia po tuczące przekąski.
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 średniej wielkości cukinia
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypiorek
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie przekrój na 2 części, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Potem w cienkie plastry pokrój cukinię.
Na dno formy do pieczenia wyłóż cebulę i czosnek. Układaj naprzemiennie pomidory i cukinię (każdą warstwę dokładnie dociśnij). Dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 30 minut. Po ostygnięciu tarty posyp ją orzeszkami pinii.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na francuską zupę jarzynową: wersja light
Aromatyczna, francuska zupa jarzynowa to propozycja na dietetyczną kolację. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.
- 500 ml odtłuszczonego bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 175 g pomidorów z puszki
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka tymianku
- liść laurowy
Posiekaj cebulę w kostkę, marchewkę utrzyj na grubej tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Całość wrzuć na patelnię z powłoką nieprzywierającą i podsmażaj bez użycia tłuszczu, co jakiś czas podlewając łyżeczką wody, by warzywa nie przywarły do dna patelni. Kiedy cebula będzie miękka, przesyp zawartość patelni do garnka, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, tymianek, liść laurowy. Całość zalej bulionem. Przykryj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Wszystkie przepisy znajdziesz w książce "Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać" - dr Jean-Michel Cohen, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2013