PARYSKA DIETA Cohena: przepisy z drugiej fazy diety paryskiej

2014-01-30 11:08

Paryska dieta dr Cohena jest bogata w różnorodne przepisy. Składa się z bowiem 3 faz, z których każda zawiera szeroki wybór potraw. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w drugiej fazie paryskiej diety dr Cohena. Sprawdź, co można jeść bez obaw, będąc na paryskiej diecie.

PARYSKA DIETA Cohena: przepisy z drugiej fazy diety paryskiej
Autor: Photos.com PARYSKA DIETA Cohena: przepisy z drugiej fazy diety paryskiej

Spis treści

  1. Paryska dieta dr Cohena - przepis na omlet z serem ricotta, pomidorami i miętą
  2. Paryska dieta dr Cohena - przepis na hamburgera cielęcego z papryką
  3. Paryska dieta dr Cohena - przepis na kuskus z rodzynkami i cynamonem

Przepisy, jakie proponuje paryska dieta Cohena w drugiej fazie, czyli fazie Bistro, są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki temu, że są różnorodne, motywują do dalszego odchudzania osoby, które zakończyły fazę Cafe. Jednak dr Cohen zaznacza, że odchudzanie można zacząć również od fazy Bistro. W tej fazie schudniesz od 3,5 do 5 kg w ciągu 2-3 tygodni, dzięki posiłkom bogatym głównie w białko i błonnik. Wypróbuj przykładowe przepisy, dzięki którym skomponujesz jadłospis w paryskiej diecie dr Cohena.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na omlet z serem ricotta, pomidorami i miętą

Omlet z serem ricotta, pomidorami i miętą jest propozycją dla osób zabieganych, ponieważ jest on bardzo szybki w przygotowaniu i jednocześnie bardzo pożywny.

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka częściowo odtłuszczonego sera ricotta
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • pół łyżki posiekanej mięty

Ubij jajko z serem, następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidorki, miętę i dokładnie wymieszaj. Całość smaż bez dodatku tłuszczu, na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na hamburgera cielęcego z papryką

Burger z mięsa cielęcego jest równie pożywny co ten tradycyjny, z mięsa wołowego, ale jednocześnie mniej kaloryczny. W tym oryginalnym przepisie bułki zostały zastąpione chrupiącą papryką.

  • 85 g mięsa cielęcego
  • kilka kostek cebuli szalotki
  • średniej wielkości czerwona papryka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Mięso zmiel w maszynce razem z cebulą szalotką. Uformuj mięso w płaski kotlet. Następnie piecz go na grillu albo smaż bez dodatku tłuszczu przez 10 min. W międzyczasie przekrój paprykę na 2 części i wyjmij gniazda nasienne. Potem obkrój ją po brzegach w taki sposób, aby otrzymać płaskie plastry. Podpiekaj je chwilę w piekarniku. Usmażonego burgera ułóż na podpieczonym plasterku papryki, posyp go kolendrą, a następnie przykryj drugim plastrem.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na kuskus z rodzynkami i cynamonem

W fazie Bistro można znaleźć wiele "słodkich" przepisów z większą zawartością węglowodanów, np. w postaci suszonych owoców. Spożywanie w niewielkiej ilości cukrów prostych na kolację może zapobiec atakom głodu w nocy i ułatwić sen.

  • 50 g suchej kaszy kuskus
  • 80 ml odtłuszczonego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • szczypta cynamonu

Wsyp kuskus do małego garnka i zalej go bulionem. Gotuj ok. 5 minut. Gdy kasza zmięknie dodaj do niej rodzynki, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Wszystkie przepisy znajdziesz w książce "Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać" - dr Jean-Michel Cohen, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2013