Paryska dieta Cohena - co można jeść?

2019-10-10 15:18

Paryska dieta dr Cohena zawiera przepisy, które zdaniem jej autora pozwalają skutecznie schudnąć bez efektu jojo. Podstawowa zasada tej diety - jedzenie ma być smaczne! - obowiązuje zwłaszcza w trzeciej fazie: fazie smakosza (Gourmet). Dzięki pysznym i zdrowym daniom wytrwasz do końca diety i uzyskasz wymarzoną sylwetkę bez efektu jojo. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w ostatniej fazie paryskiej diety dr Cohena.

PARYSKA DIETA Cohena: przepisy. Co można jeść w trzeciej fazie diety paryskiej?
Autor: Photos.com PARYSKA DIETA Cohena: przepisy. Co można jeść w trzeciej fazie diety paryskiej?

Przepisy, jakie oferuje paryska dieta Cohena w trzeciej fazie odchudzania, czyli fazie Gourmet, zostały stworzone w taki sposób, by uniknąć monotonii, która cechuje wiele diet odchudzających. W tej fazie możesz naleźć produkty, które są uważane za tuczące, jednak spożywane w minimalnych ilościach nie tylko sprzyjają procesowi odchudzania, lecz także satysfakcjonują podniebienie. Sprawdź, jak wyglądają przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w ostatniej fazie paryskiej diety dr Cohena.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na tartę szparagową

  • 2 kromki białego chleba
  • 60 ml odtłuszczonego mleka
  • ok. 10 średniej wielkości szparagów
  • 1 średnie jajko
  • 1/4 białej cebuli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Chleb namocz w niewielkiej ilości mleka. Szparagi ugotuj na parze do miękkości (ok. 10 min.) i odcedź. Odłóż na bok 5 łodyg. Pozostałe drobno posiekaj i wymieszaj z chlebem, jajkiem i resztą mleka. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także szczyptę gałki muszkatołowej. Wyłóż do naczynia żaroodpornego z powłoką nieprzywierającą i ozdób resztą szparagów.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na makron orechiette po wegetariańsku

  • 60 g suchego makaronu orechiette
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały por
  • mała, żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Cukinię obierz i pokrój w długie, cienkie plastry. Podobnie zrób z marchewką i porem. Paprykę pokrój w kostkę. Następnie wszystkie warzywa blanszuj, tzn. najpierw włóż do osolonej, wrzącej wody na ok. 2 minuty, a potem zanurz je w lodowatej wodzie. Makaron włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż posiekaną natkę pietruszki i zahartowane warzywa. Odcedź makaron i wymieszaj go z warzywami. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na gazpacho pomarańczowo-paprykowe

  • 175 g pomidorów
  • 55 g dojrzałej żółtej papryki
  • 55 g pomarańczy
  • 55 g cebuli
  • 2 łyżki listków bazylii
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 białka
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory sparz, zdejmij skórkę, przekrój na 2 części i wyjmij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Następnie na małe kawałki posiekaj paprykę, pomarańczę i cebulę. Całość dokładnie zmiksuj. Do powstałej w ten sposób gładkiej masy dodaj ocet, białko oraz sól i pieprz. Ponownie dokładnie zmiksuj. Gazpacho można podawać z listkami bazylii.

Paryska dieta dr Cohena - przepis na pizzę na picie

  • 1 mała razowa pita (ok. 55 g)
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 duże pomidory
  • sól i pieprz

Podsmaż drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, sól i pieprz. Duś na małym ogniu 15 minut, a po wystygnięciu zmiksuj blenderem.

Posmaruj pitę sosem pomidorowym. Nałóż pokrojone w plasterki pomidory, cukinię i cebulę, a także posiekane w kostkę papryki. Całość posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 15 minut.

Wszystkie przepisy znajdziesz w książce "Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać" - dr Jean-Michel Cohen, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2013