Paryska dieta Cohena - co można jeść?
Paryska dieta dr Cohena zawiera przepisy, które zdaniem jej autora pozwalają skutecznie schudnąć bez efektu jojo. Podstawowa zasada tej diety - jedzenie ma być smaczne! - obowiązuje zwłaszcza w trzeciej fazie: fazie smakosza (Gourmet). Dzięki pysznym i zdrowym daniom wytrwasz do końca diety i uzyskasz wymarzoną sylwetkę bez efektu jojo. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w ostatniej fazie paryskiej diety dr Cohena.
Przepisy, jakie oferuje paryska dieta Cohena w trzeciej fazie odchudzania, czyli fazie Gourmet, zostały stworzone w taki sposób, by uniknąć monotonii, która cechuje wiele diet odchudzających. W tej fazie możesz naleźć produkty, które są uważane za tuczące, jednak spożywane w minimalnych ilościach nie tylko sprzyjają procesowi odchudzania, lecz także satysfakcjonują podniebienie. Sprawdź, jak wyglądają przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w ostatniej fazie paryskiej diety dr Cohena.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na tartę szparagową
- 2 kromki białego chleba
- 60 ml odtłuszczonego mleka
- ok. 10 średniej wielkości szparagów
- 1 średnie jajko
- 1/4 białej cebuli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Chleb namocz w niewielkiej ilości mleka. Szparagi ugotuj na parze do miękkości (ok. 10 min.) i odcedź. Odłóż na bok 5 łodyg. Pozostałe drobno posiekaj i wymieszaj z chlebem, jajkiem i resztą mleka. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także szczyptę gałki muszkatołowej. Wyłóż do naczynia żaroodpornego z powłoką nieprzywierającą i ozdób resztą szparagów.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na makron orechiette po wegetariańsku
- 60 g suchego makaronu orechiette
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1 mały por
- mała, żółta papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Cukinię obierz i pokrój w długie, cienkie plastry. Podobnie zrób z marchewką i porem. Paprykę pokrój w kostkę. Następnie wszystkie warzywa blanszuj, tzn. najpierw włóż do osolonej, wrzącej wody na ok. 2 minuty, a potem zanurz je w lodowatej wodzie. Makaron włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż posiekaną natkę pietruszki i zahartowane warzywa. Odcedź makaron i wymieszaj go z warzywami. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na gazpacho pomarańczowo-paprykowe
- 175 g pomidorów
- 55 g dojrzałej żółtej papryki
- 55 g pomarańczy
- 55 g cebuli
- 2 łyżki listków bazylii
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 białka
- sól, pieprz do smaku
Pomidory sparz, zdejmij skórkę, przekrój na 2 części i wyjmij gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Następnie na małe kawałki posiekaj paprykę, pomarańczę i cebulę. Całość dokładnie zmiksuj. Do powstałej w ten sposób gładkiej masy dodaj ocet, białko oraz sól i pieprz. Ponownie dokładnie zmiksuj. Gazpacho można podawać z listkami bazylii.
Paryska dieta dr Cohena - przepis na pizzę na picie
- 1 mała razowa pita (ok. 55 g)
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 3 małe pomidory
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki tartego parmezanu
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 duże pomidory
- sól i pieprz
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, sól i pieprz. Duś na małym ogniu 15 minut, a po wystygnięciu zmiksuj blenderem.
Posmaruj pitę sosem pomidorowym. Nałóż pokrojone w plasterki pomidory, cukinię i cebulę, a także posiekane w kostkę papryki. Całość posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez 15 minut.
Wszystkie przepisy znajdziesz w książce "Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać" - dr Jean-Michel Cohen, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2013