Przedświąteczny stres sprawia, że jesz dużo śmieciowego jedzenia? Te dwa zimowe napoje w tym pomogą
Przygotowanie do świąt jest dla wielu czasem pełnym stresu. Niestety, często objawia się on objadaniem się tłustym i śmieciowym jedzeniem. Nowe badanie ma jednak sposób, by nasze ciało się zresetowało. Pomogą w tym dwa zimowe napoje.
Okres przedświąteczny potrafi być niezwykle stresujący. Niestety, część osób zajada stres sięgając po tłuste, śmieciowe jedzenie. Może to rzucić cień na plany, by schudnąć przed sylwestrem.
Nowe badanie wykazało jednak, że istnieje sposób, by chronić nasz układ sercowo-naczyniowy przed stresem, nawet po zjedzeniu śmieciowego jedzenia. A pomogą w tym dwa popularne zimowe napoje.
Nowe badanie ma sposób na zajadanie stresu tłustym. Wystarczą dwa napoje
Główna autorka badania Catarina Rendeiro, adiunkt nauk żywieniowych na University of Birmingham w Wielkiej Brytanii, powiedziała, że nie od dziś wiadomo, że zestresowani ludzie mają tendencję do sięgania po pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu.
Wcześniej również udało się już wykazać, że tłuste jedzenie może zaburzać regenerację naczyń krwionośnych po stresie. Zespół Rendeiro postanowił więc sprawdzić, czy dodanie do tłustego posiłku, żywności o dużej zawartości flawonoli może złagodzić skutki stresu.
Jak udało się wykazać w najnowszych badaniach, flawonole obniżają nie tylko ryzyko cukrzycy typu 2, ale również demencji.
W ramach przeprowadzonego badania, grupa młodych, zdrowych dorosłych zjadała na śniadanie po dwa croissanty z solonym masłem, 1 ½ plasterka sera cheddar i napój kakaowy o wysokiej lub niskiej zawartości flawonolu.
Napój przygotowano przez rozpuszczenie 12 gramów kakao w kubku pełnego mleka. Porcja o niskiej zawartości flawonolu zawierała 5,6 miligramów na porcję, podczas gdy kakao o wysokiej zawartości flawonolu zawierało ich 695 mg.
Kakao i zielona herbata. Te dwa napoje mogą zdziałać cuda
Rosalind Baynham, pierwsza autorka nowego artykułu wyjaśniła, że flawonole to rodzaje związków, które można znaleźć w różnych owocach, warzywach, herbacie, orzechach i nieprzetworzonym kakao.
Co więcej, flawonole są znane ze swoich zdrowotnych właściwości, w szczególności w regulacji ciśnienie krwi i ochronie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Uczestnikom badania pozwolono odpocząć po śniadaniu, zanim przystąpili do stresującego testu z matematyki.
Badani musieli odpowiedzieć na jak najwięcej pytań w przeciągu 8 minut. W tym czasie mierzono ich przepływ krwi i poziom tlenu w mózgu, oceniając ryzyko wystąpienia choroby serca.
Stresująca sytuacja sprawiła, że znacznie wzrosło im tętno i ciśnienie krwi. Zespół badaczy odkrył, że spożywanie tłustych potraw z napojami o niskiej zawartości flawonoli w sytuacji stresu psychicznego powoduje zaburzenia czynności układu krążenia, a efekt ten utrzymuje się do 90 minut po zakończeniu stresującego okresu.
W przypadku jednak kakao z dużą ilości flawanolu, przepływ krwi był o wiele lepszy. Jednak nie wpłynęło to na przepływ tlenu do mózgi, ani na nastrój.
Nie ma więc na co czekać tej zimy. Wystarczy chwycić za kubek i zaparzyć sobie swoją ulubioną zieloną herbatę bądź filiżankę aromatycznego, dobrego kakao.