Przygotuj zupę młodości i ciesz się pięknym wyglądem. Przyda się także stawom
Młoda i piękna skóra to marzenie wielu osób, nie tylko kobiet. Dlatego coraz częściej sięgamy po różne suplementy. Dość popularne stało się spożywanie kolagenu, jednak tego typu preparaty budzą kontrowersje i niełatwo od razu znaleźć coś godnego polecenia. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej i zdrowej zupy pełnej białka fibrylarnego.
Rosół kolagenowy to zupa, która zyskuje coraz większą popularność. Jej przygotowanie zabiera nieco czasu, ale mimo to warto ją przyrządzić, by cieszyć się zdrowiem i piękną skórą. Ugotowanie większej ilości, schłodzenie i zamrożenie w pojemnikach pozwala skorzystać z dobrodziejstwa wywaru w dowolnym momencie.
Obiad pełen piękna, czyli rosół kolagenowy
Chyba każdy z nas choć raz jadł rosół. Przepisy różnią się od siebie, jednak zazwyczaj jest to kurczak i warzywa, czasem z odrobiną wołowiny lub kaczki. Natomiast w przypadku rosołu kolagenowego jego skład jest nieco inny.
Ważne jest to aby wywar był gotowany na mięsie z kością lub chrząstką. Dlatego na pięć litrów wody wykorzystujemy około trzech kilogramów mięsa, ale z naciskiem na kości szpikowe, łapki, czy kurze szyjki. Oczywiście dodajemy także włoszczyznę i niezbędne przyprawy.
Kolejną kwestią jest czas. Rosół kolagenowy gotujemy kilkanaście godzin. Dzięki temu jego smak i właściwości prozdrowotne są nie do podrobienia. Przyrządzając wywar, warto pić szklankę każdego dnia. Odczujemy różnicę w samopoczuciu, skóra zyska jędrność, a bóle stawów przestaną być aż tak uciążliwe.
Rosół kolagenowy - właściwości odżywcze i prozdrowotne
Aby zrozumieć, dlaczego warto sięgać po rosół kolagenowy, należy w pierwszej kolejności przeanalizować co zawiera pyszna zupa. Cennym składnikiem wywaru jest glutanima (nie mylić z glutenem), to endogenny aminokwas niezbędny do produkcji naturalnego przeciwutleniacza, glutationu.
Glutamina wzmacnia odporność, usprawnia pracę układu pokarmowego, ale także bierze udział w transporcie wody oraz wpływa na tkankę mózgową. Ponadto w niepozornej zupie znajduje się również kwas hialuronowy czy kolagen. Zadaniem kwasu hialuronowego jest między innymi wiązanie wody, przez co jego obecność jest bardzo ważna, dla zachowania zdrowej, młodej i pięknej cery.
Kolagen natomiast to rodzaj wyjątkowo elastycznego białka, które chroni narządy wewnętrzne przed działaniem drobnoustrojów, a nawet powstawaniem komórek nowotworowych. Ponadto odpowiada za ciągłość procesu odnowy komórkowej oraz właściwy poziom nawilżenia, które gwarantują skórze sprężystość.
Kolagen odzwierzęcy jest niezwykle cenny dla całego organizmu. Kiedy go zabraknie zaczynają się problemy ze stawami, pojawiają się zmarszczki, cellulit i mogą wypadać włosy. Choć każda z tych przypadłości może mieć oczywiście zupełnie inne podłoże, to jednak dostarczając zdrową dawkę kolagenu w postaci domowego rosołu, można odczuć znaczną poprawę pod różnym względem. Dlatego warto przeprowadzić dwutygodniową kurację i jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań pić szklankę ciepłego wywaru. Już po kilku dniach można odczuć pozytywne zmiany w układzie pokarmowym.