Przyspiesza spalanie tłuszczu, tworzy tarczę dla wątroby i serca. Możesz dodawać do wszystkiego
Wiosna przyszła na dobre, a czas, żeby zrobić "formę do lata" nagle drastycznie się skrócił. Jeśli szukasz sprzymierzeńców w walce o szczupłą sylwetkę, nie musisz szukać daleko i sięgać po niepewne suplementy. W pozbyciu się brzuszka pomoże przyprawa, którą na pewno masz w swojej kuchni. Co więcej, wspiera organizm na wielu innych płaszczyznach, więc warto po nią sięgać jak najczęściej.
Ta przyprawa liczy sobie co najmniej 2500 lat. Nie bez powodu nazywana jest złotem Indii - chociaż ma piękny, złoty kolor, ceniona jest przede wszystkim za swoje imponujące właściwości prozdrowotne. Jedną z nich z pewnością docenią osoby, które muszą zrzucić zbędne kilogramy.
Kurkuma, czyli inaczej ostryż długi lub szafran indyjski króluje w daniach kuchni azjatyckiej. Na nasze stoły wdarła się przebojem, a Polacy cenią ją przede wszystkim za lekko ostry pieprzny smak i pomarańczową barwę, jakich dodaje potrawom. Warto ją jednak stosować nie tylko z tego powodu, lecz z uwagi na jej cenne właściwości zdrowotne.
Kurkuma ma szereg zalet
Wiele badań naukowych potwierdziło, że "złoto Indii" działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne. Preparaty z jej dodatkiem wykorzystywane są w dolegliwościach układu pokarmowego, chorobach metabolicznych, czy chorobach sercowo-naczyniowych.
Ma zastosowanie w leczeniu chorób reumatycznych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów, a także w leczeniu chorób zapalnych jelit i zapalenia trzustki, chroni serce i wątrobę, wspiera procesy trawienia, obniża też poziom glukozy we krwi.
Składnikiem aktywnym, który nadaje jej potężną moc, jest kurkumina.
Kurkuma może sprzyjać odchudzaniu
Badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Phytotherapy Research sugerują również, że kurkuma może pomóc w zrzuceniu tłuszczu z brzucha. Odkryto to niejako przy okazji - celem badania był wpływ kurkuminy na stłuszczenie wątroby. Zespół badawczy chciał sprawdzić, jak kurkumina może oddziaływać na masę ciała i obwód w talii osób, które cierpią na tę chorobę.
Naukowcy uwzględnili w analizie wyniki ośmiu randomizowanych badań, w których uczestniczyło 520 osób. Wszyscy mieli stłuszczenie wątroby, część przyjmowała preparaty z kurkumą (w dawce od 70 do 3000 mg/dzień przez 8-12 tygodni), pozostali zaś placebo.
Suplementacja kurkuminy znacznie zmniejszyła BMI i obwód talii. Badanie dotyczyło osób ze stłuszczeniem wątroby, i jak stwierdzili badacze w podsumowaniu, jego wyniki sugerują, że kurkuma może pozytywnie wpływać na tkankę trzewną i otyłość brzuszną związane z tym schorzeniem.
Nie było to jednak jedyne tego typu badanie. W innym, którego wyniki opublikowano w European Review for Medical and Pharmacological Sciences, stwierdzono, że kurkuma zażywana dwa razy dziennie korzystnie wpływa na redukcję tłuszczu z brzucha.
Chcesz stosować codziennie? Pij złote mleko
W każdym z badań wykorzystano suplementy kurkumy, a nie samą przyprawę. Warto ją jednak stosować na co dzień, dodając do dań lub, w większych dawkach, w postaci popularnego "złotego mleka", którego najważniejszym składnikiem jest pasta z kurkumy.
Przygotowanie pasty jest proste: dwie łyżki kurkumy w proszku trzeba zalać połową szklanki wrzątku, a następnie gotować aż zgęstnieje (około 8-10 minut, czasem krócej). Taką pastę można po schłodzeniu przechowywać przez trzy tygodnie w lodówce i wykorzystywać do złotego mleka.
By je zrobić, wystarczy łyżeczkę pasty z kurkumy zmieszać z odrobiną oleju kokosowego (wystarczy pół łyżeczki) i rozpuścić w szklance ciepłego, ale nie wrzącego mleka. Tak przygotowany napój można do smaku dosłodzić miodem lub doprawić np. cynamonem.