Przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i obniża cholesterol. Teraz jest najlepszy czas na zbiory
Dawniej wiedza na temat tego, że to, co nas otacza, może mieć potencjał prozdrowotny, była powszechna. Babcie wychodząc wiosną za dom lub na łąkę zbierały różne rośliny, znając ich zastosowanie. Dziś wiedza naukowa potwierdza obserwacje dawnych pokoleń, dodając kolejne zastosowania.
Młoda pokrzywa to jedna z roślin, która ma nie tylko wyjątkowy zapach, ale także szerokie zastosowanie prozdrowotne. Świetnie wpływa nie tylko na skórę głowy, wzmacniając cebulki i przyspieszając porost włosów, ale także pomoże schudnąć i pozbyć się nadmiaru wody.
Pokrzywa - właściwości, które docenisz nie tylko na wiosnę
Nie raz zastanawiamy się, na co działa pokrzywa. Niby coś tan słyszeliśmy i w końcu są jakieś szampony z jej dodatkiem, ale nadal nie do końca wiemy, jak ją stosować i jak wpływa na organizm. Dlatego postanowiliśmy nieco przybliżyć tę tematykę, zwłaszcza że młodą pokrzywę zbiera się właśnie w kwietniu i maju.
Otóż pokrzywa posiada wiele cennych związków bioaktywnych w tym kwas mrówkowy oraz flawonoidy. W młodych pędach, czyli tych, które są wciąż w fazie wzrostu, stężenie prozdrowotnych właściwości jest większe, dlatego nasze babcie intuicyjnie zbierały je wiosną, a nie latem, kiedy roślina przeznaczała swoją energię na zakwitanie.
Naukowcy na przestrzeni lat odkryli między innymi to, że pokrzywa posiada zdolność obniżania cholesterolu. Za ten proces odpowiada jeden z flawonoidów, a mianowicie kwercetyna. Ustalono także, że pokrzywa zapobiega występowaniu cukrzycy, a wszystko za sprawą zdolności do zwiększenia poziomu insuliny i proliferacji komórek trzustki.
Skuteczność pokrzywy w kontekście nadciśnienia tętniczego były randomizowane badania kliniczne z pojedynczą ślepą próbą. Przeprowadzono je na diabetykach. Pacjenci codziennie otrzymywali ekstrakt z pokrzywy w dawce 100 mg na kg masy ciała. Wyniki wykazały, że po 8 tygodniach skurczowe ciśnienie krwi uległo znacznemu obniżeniu. To z kolei sprawiło, że naukowcy dostrzegli, że stosowanie pokrzywy może być także odpowiednią terapią dla osób z cukrzycą typu 2.
Pokrzywa na odchudzanie. Podkręć metabolizm
Kolejnym zastosowaniem pokrzywy może być jej zdolność redukowania poziomu cholesterolu i wpływ na metabolizm. W prospektywnym badaniu interwencyjnym przeprowadzonym wśród 119 pacjentów z cukrzycą uczestnikom poza określonym leczeniem podawano kompozycję ziół zawierającą pokrzywę.
Po 12 tygodniach wyniki wykazały, że u uczestników badań doszło obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów w surowicy. A to zdaniem naukowców oznacza, że pokrzywa może być pomocna w kontrolowaniu otyłości i związanych z nią powikłań.
Warto wspomnieć także o tym, że pokrzywa działa moczopędnie, a to z kolei pozwala pozbyć się nagromadzonej w organizmie wody. Stąd chcąc nieco schudnąć, warto codziennie sięgnąć po kubek świeżo parzonej pokrzywy, by podkręcić metabolizm i widzieć jak zmniejsza się obwód w talii.
UWAGA!Przeciwwskazaniem do picia pokrzywy są choroby nerek, warto także wspomnieć, że osoby, które przyjmują na stałe leki na cukrzycę lub na nadciśnienie nie powinny bez kontroli lekarza sięgać po napary z pokrzywy. W przeciwnym razie może dojść do znacznego i niebezpiecznego spadku cukru lub ciśnienia, albo do niepożądanej interakcji z lekami.