Młoda pokrzywa to jedna z roślin, która ma nie tylko wyjątkowy zapach, ale także szerokie zastosowanie prozdrowotne. Świetnie wpływa nie tylko na skórę głowy, wzmacniając cebulki i przyspieszając porost włosów, ale także pomoże schudnąć i pozbyć się nadmiaru wody.
Pokrzywa - właściwości, które docenisz nie tylko na wiosnę
Nie raz zastanawiamy się, na co działa pokrzywa. Niby coś tan słyszeliśmy i w końcu są jakieś szampony z jej dodatkiem, ale nadal nie do końca wiemy, jak ją stosować i jak wpływa na organizm. Dlatego postanowiliśmy nieco przybliżyć tę tematykę, zwłaszcza że młodą pokrzywę zbiera się właśnie w kwietniu i maju.
Otóż pokrzywa posiada wiele cennych związków bioaktywnych w tym kwas mrówkowy oraz flawonoidy. W młodych pędach, czyli tych, które są wciąż w fazie wzrostu, stężenie prozdrowotnych właściwości jest większe, dlatego nasze babcie intuicyjnie zbierały je wiosną, a nie latem, kiedy roślina przeznaczała swoją energię na zakwitanie.
Naukowcy na przestrzeni lat odkryli między innymi to, że pokrzywa posiada zdolność obniżania cholesterolu. Za ten proces odpowiada jeden z flawonoidów, a mianowicie kwercetyna. Ustalono także, że pokrzywa zapobiega występowaniu cukrzycy, a wszystko za sprawą zdolności do zwiększenia poziomu insuliny i proliferacji komórek trzustki.
Skuteczność pokrzywy w kontekście nadciśnienia tętniczego były randomizowane badania kliniczne z pojedynczą ślepą próbą. Przeprowadzono je na diabetykach. Pacjenci codziennie otrzymywali ekstrakt z pokrzywy w dawce 100 mg na kg masy ciała. Wyniki wykazały, że po 8 tygodniach skurczowe ciśnienie krwi uległo znacznemu obniżeniu. To z kolei sprawiło, że naukowcy dostrzegli, że stosowanie pokrzywy może być także odpowiednią terapią dla osób z cukrzycą typu 2.
Pokrzywa na odchudzanie. Podkręć metabolizm
Kolejnym zastosowaniem pokrzywy może być jej zdolność redukowania poziomu cholesterolu i wpływ na metabolizm. W prospektywnym badaniu interwencyjnym przeprowadzonym wśród 119 pacjentów z cukrzycą uczestnikom poza określonym leczeniem podawano kompozycję ziół zawierającą pokrzywę.
Po 12 tygodniach wyniki wykazały, że u uczestników badań doszło obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów w surowicy. A to zdaniem naukowców oznacza, że pokrzywa może być pomocna w kontrolowaniu otyłości i związanych z nią powikłań.
Warto wspomnieć także o tym, że pokrzywa działa moczopędnie, a to z kolei pozwala pozbyć się nagromadzonej w organizmie wody. Stąd chcąc nieco schudnąć, warto codziennie sięgnąć po kubek świeżo parzonej pokrzywy, by podkręcić metabolizm i widzieć jak zmniejsza się obwód w talii.
UWAGA!Przeciwwskazaniem do picia pokrzywy są choroby nerek, warto także wspomnieć, że osoby, które przyjmują na stałe leki na cukrzycę lub na nadciśnienie nie powinny bez kontroli lekarza sięgać po napary z pokrzywy. W przeciwnym razie może dojść do znacznego i niebezpiecznego spadku cukru lub ciśnienia, albo do niepożądanej interakcji z lekami.