Reguluje cholesterol i zapobiega miażdżycy. Dwutygodniowa kuracja bez wyrzeczeń

2024-01-12 14:24

Prosta i niedroga, a przede wszystkim skuteczna 14-dniowa kuracja. Wystarczy jeden domowy produkt, aby poprawić odporność, wyregulować cholesterol i przeciwdziałać miażdżycy. Ten pełen zdrowia składnik, który większość z nas ma zawsze w swojej kuchni jest wykorzystywany od wieków. Mowa o czosnku, bo to dzięki niemu bez rewolucyjnych zmian i wyrzeczeń zadbasz o swoje zdrowie.

Reguluje cholesterol i zapobiega miażdżycy. Dwutygodniowa kuracja bez wyrzeczeń
Autor: Getty Images Reguluje cholesterol i zapobiega miażdżycy. Dwutygodniowa kuracja bez wyrzeczeń

Ta dieta oczyszczająca nie wymaga rewolucyjnych zmian w codziennym menu. Wystarczy sięgnąć po popularny produkt, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni - mowa oczywiście o czosnku. Jego liczne właściwości prozdrowotne są wykorzystywane od wieków w medycynie naturalnej.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Jakie właściwości lecznicze ma czosnek? 

Aby czerpać pełnię korzyści z czosnku, przez dwa kolejne tygodnie, codziennie około dwóch godziny po kolacji, zjedz zgnieciony bądź pokrojony ząbek czosnku. Czosnek pognieciony uwalnia niezwykle cenne dla organizmu substancje, takie jak allicyna i tiosulfinaty. Ważne jest jednak, by po zgnieceniu czosnku odczekać 10 minut przed zjedzeniem. Dopiero po tym czasie allicyna uwalnia swoje pełne działanie, a warzywo osiąga swój maksymalny poziom zdrowia.

Kuracja czosnkowa jest szczególnie polecana dla osób borykających się z przewlekłym zmęczeniem, problemami skórnymi, wzdęciami, zaparciami oraz wahaniem nastroju. Czosnek stanowi również naturalne lekarstwo na objawy przeziębienia, grypy, a także może pomagać w walce z pasożytami i wypadaniem włosów.

Regularne spożywanie czosnku może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwiobiegu. Dodatkowo czosnek pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wspiera pracę układu trawiennego, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Stałe wprowadzenie czosnku do codziennej diety może usprawnić pracę układu immunologicznego, przeciwdziałać odkładaniu się blaszek miażdżycowych, a także korzystnie wpływać na kondycję wątroby i jelit, oczyszczając je z toksyn, złogów i resztek pokarmowych.

Co daje jedzenie czosnku?

Dlaczego czosnek cieszy się tak dużą popularnością? Wystarczy spożywać jedynie jeden ząbek czosnku dziennie, aby w krótkim czasie odczuć jego korzystny wpływ na zdrowie. To niewielkie warzywo kryje w sobie prawdziwą aptekę, zawierając:

  • Związki flawonoidowe,
  • Aminokwasy,
  • Saponiny,
  • Cukry,
  • Związki śluzowe,
  • Witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A),
  • Liczne sole mineralne (takie jak potas, wapń, magnez),
  • Rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel).

Jednak to olejki eteryczne w czosnku, bogate w siarczki i allicynę, nadają mu charakterystyczny ostry zapach. Najkorzystniejsze efekty zdrowotne przynosi surowy czosnek, choć ze względu na swój specyficzny aromat, nie każdy go akceptuje w tej postaci. Na szczęście istnieje wiele alternatywnych preparatów zawierających czosnek w formie bezwonnych liofilizatów lub olejowych maceratów, które także oferują liczne korzyści zdrowotne.