Rozgrzej się gorącą herbatą w świąteczny wieczór. Dobierz do swoich potrzeb
Herbata - wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić nic lepsze w mroźne, zimowe wieczory. Nie każdy jednak wie, jak duże znaczenie ma to, którą z nich wybierzemy. Po którą więc najlepiej sięgać? Wszystko zależy od naszego celu.
Okres jesienno zimowy to dla wielu osób nie lada wyzwanie. Za oknami jest zimno, szaro i często pada śnieg bądź deszcz. Nic dziwengo, że wieczorem chętnie sięgamy po kubek gorącej herbaty. Jaką jednak z nich powinniśmy wybrać?
Herbat jest jednak od wyboru do koloru. Różnią się od siebie nie tylko smakiem i kolorem, ale również właściwościami. Wybór odpowiedniej dla nas może stawiać przed nami niemałe wyzwanie. Dlatego jeśli wciąż zastanawiasz się, która jest dla ciebie idealna - przychodzimy z pomocą.
Herbata czarna. Kilka najważniejszych informacji
Czarnej herbacie z pewnością nie możemy odmówić popularności. Pijemy ją zarówno "czystą", jak i z najróżniejszymi dodatkami. Wiele osób z założenia wychodzi, że to jest "najbezpieczniejsza" herbata. Jednak to nie tylko smak, w niej znajdziemy polifenele, związki białkowe, witaminy i składniki mineralne.
Czarna herbata ze względu na zawartą w niej kofeinę pobudza układ nerwowy. Zmniejsza senność i zmęczenie, poprawia nastrój i usprawnia procesy myślowe. Co więcej, ten napój pomoże nam utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu.
Warto również podkreślić, że ma ona działanie antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wspierające pracę układu immunologicznego. Oprócz tego zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego i ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Herbata zielona. Dla kogo będzie najlepsza?
Jeśli chodzi o herbatę zieloną to zawiera ona polifenole, silne antyoksydanty, aminokwasy, witaminy i liczne mikroelementy. Jest to herbata idealna dla osób, które chcą zadbać o swoją wagę. W szczególności pita na noc.
Zielona herbata może również wpływać na zdrowie i długość życia. Co więcej, zmniejsza ona ryzyko rozwoju raka. To zasługa bardzo silnych przeciwutleniaczy, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych i zmianami mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworów.
Herbata czerwona. Niegdyś popularna, dziś zapomniana
Choć czerwona herbata (Pu-erh, Oolong, Puszong) z pewnością jest mniej popularna niż zielona i czarna, to wciąż warto zwrócić na nią uwagę. Ma ona swój charakterystyczny smak.
Jeśli chodzi o właściwości, to zawiera ona więcej polifenoli i enzymów niż czarna herbata. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na odchudzanie. Reguluje wydzielanie żółci i ułatwia trawienie.
Co więcej, obniży również poziom cholesterolu i dzięki zawartości fluoru może również chronić przed próchnicą. Może również wpływać na pamięć, ciśnienie i ma właściwości moczopędne.
Sprawdzi się również przy zwalczaniu wirusów i bakterii, co czyni ją idealną herbatą na ten ciężki sezon.
Herbata biała. Nie każdy o niej słyszał
Mówiąc o herbatach powinno się również wspomnieć o herbacie białej, która często umyka naszej uwadze. A to właśnie ona jest najmniej przetworzoną z herbat. Jej minusem będzie jednak jej cena, ponieważ zazwyczaj kosztuje więcej niż inne.
Jest jednak bardzo dobra dla naszego zdrowia. Jest pełna przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwalcza stres oksydacyjny. Pomaga utrzymać właściwy poziom cholesteroli, przeciwdziała próchnicy, stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć i reguluje ciśnienie krwi.
Wzmocni również kości i stawy oraz pomoże usunąć toksyny z organizmu. Dzięki temu poprawi wygląd cery. Wzmocni również układ odpornościowy i złagodzi napięcie.
Zobacz także: Kawa, herbata, yerba, guarana - jak pobudzają?