Jest zabójczy dla wątroby i metabolizmu. Ale istnieje prosty sposób, by go uniknąć
Producenci żywności chętnie z niego korzystają, jednak dietetycy i lekarze alarmują, że syrop glukozowo-fruktozowy bardzo nam szkodzi, zwłaszcza, gdy spożywamy dużo produktów, które go zawierają. Ale istnieje metoda, która pozwoli nam łatwo uniknąć przypadkowego "przedawkowania" tej substancji.
Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje ze skrobi kukurydzianej. Ma formę bezbarwnej cieczy i bardzo słodki smak. Stosowany jest już od lat 60. XX wieku, a producenci żywności chętnie go wykorzystują jako substancję słodzącą - z ich punktu widzenia ma on bowiem wiele zalet.
Przede wszystkim jest tani (zwłaszcza w porównaniu z tradycyjnym białym cukrem), a dzięki temu że jest w płynie, nie trzeba go wcześniej rozpuszczać. Ma jednak ciemne strony.
Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z cukrów prostych i jak przypuszczają eksperci to on w dużej mierze może odpowiadać za rosnącą epidemię otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych.
Niestety, znajdziemy go w ogromnej liczbie produktów spożywczych - nie tylko w słodyczach, ale też w napojach, jogurtach i napojach mlecznych, lodach, dżemach, gotowych sosach, owocach kandyzowanych, a nawet w zalewach do śledzi czy ogórków.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest niezdrowy?
Czym nam grozi spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy? Niestety, lista potencjalnych szkód, jakie może wywołać w organizmie, jest dosyć długa.
Nadmiar tej substancji osłabia odporność, zaburza również metabolizm niektórych pierwiastków, w tym magnezu i chromu, co może prowadzić do niedoborów. Może też prowadzić do:
- insulinooporności (cukry proste w dużej ilości zmniejszają wrażliwość na insulinę)
- otyłości - nadmiar fruktozy przekształcany jest w tkankę tłuszczową, zwłaszcza trzewną
- chorób wątroby, zwłaszcza niealkoholowego stłuszczenia wątroby
- cukrzycy typu 2
- zaburzeń lipidowych, w tym zwiększonego stężenia cholesterolu LDL
- nadciśnienia tętniczego
- dny moczanowej
- raka trzustki
- chorób serca
- zaburzeń pracy nerek i kamicy nerkowej
- zakrzepów
- stresu oksydacyjnego
- przyspieszonego starzenia.
Syrop glukozowo-fruktozowy - jak go uniknąć?
Sporadyczne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy nie jest groźne - szkodliwe jest dopiero regularne spożywanie ich w dużych ilościach.
Zgodnie z tym co zaleca Instytut Żywności i Żywienia cukry proste (a do takich zalicza się ten syrop) nie powinny przekraczać dziennie 10 proc. energii w diecie. Tę normę łatwo przekroczyć pijąc szklankę 300 ml napoju posłodzonego tym syropem.
Póki jest to substancja dozwolona do stosowania w przemyśle spożywczym, sami musimy zadbać o to, by spożywać jej jak najmniej.
Najprostszym, a zarazem najpewniejszym sposobem jest uważne czytanie etykiet produktów, które zamierzamy kupić - warto wybierać takie, które nie tylko nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, ale też nie mają żadnych innych cukrów dodanych.