Ryż jaśminowy, podobnie jak Basmati, należy do ryżu długoziarnistego. Jest on jednak od niego krótszy i ma bardziej okrągłe ziarenka. Po ugotowaniu jest też bardziej kleisty. Uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii. Kaloryczność ryżu jaśminowego wynosi 346 kcal na 100 g suchego produktu. Ilość białka to 7,6 g na 100 g, a ilość tłuszczu wynosi 0.
Spis treści
Ryż jaśminowy – wartości odżywcze
Ze względu na niską zawartość błonnika (1,5 g) stanowi główny składnik diet lekkostrawnych. Z kolei duża zawartość węglowodanów (79 g) i łatwa ich przyswajalność powoduje, że ryż jest dobrym produktem do spożycia przed treningiem, kiedy potrzebny jest nam szybki zastrzyk energii.
Ryż jaśminowy nie posiada zbyt imponującej zawartości witamin czy minerałów.
W oczyszczonej wersji tego produktu na 100 g przypada 15,2 mg magnezu, 163 mg fosforu, 1,42 mg cynku oraz 0,06 żelaza. Do tego mamy niewielkie ilości witamin z grupy B, typu B1, B2 czy B3.
Ryż jaśminowy – walory zdrowotne
Zbawienny przy biegunkach
Choć ryż jaśminowy nie rozgotowuje się aż tak bardzo jak inne odmiany ryżu, to jednak stanowi produkt lekkostrawny o kojącym działaniu na jelita.
Jeśli więc dopadnie nas biegunka i potrzebujemy uspokoić układ pokarmowy, sięgnijmy po miseczkę jaśminowego ryżu. Najlepiej gotować go na wodzie, tylko z niewielką ilością soli.
Taki ryż bez dodatków może być serwowany przez cały dzień, w 3-godzinnych odstępach czasu. Spowoduje wyciszenie jelit i wpłynie korzystnie na konsystencję stolca.
Przy biegunkach należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu, więc oprócz jedzenia rozgotowanego ryżu, konieczne pijmy dużo wody z rozpuszczonymi w niej elektrolitami.
Idealny dla osób chorujących na celiakię i pozostających na diecie bezglutenowej
Gluten to białko, które znajduje się w zbożu. Odpowiada za efekt kleistości. Dzięki niemu mamy pulchne bułeczki i przyjemnie miękki chleb.
Problem polega jednak na tym, że przy chorobie jaką jest celiakia, gluten powoduje niszczenie kosmków jelitowych, co uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych. Prowadzi to do osłabienia a z czasem i wyniszczenia organizmu.
Osoby z celiakią, które chcą zachować pełnię zdrowia, muszą więc zrezygnować z wszelkich produktów pszennych, orkiszowych, jęczmiennych, żyta, czy owsa.
Mogą za to spożywać komosę ryżową, amarantus, grykę i ryż. Ponieważ ryż jaśminowy jest produktem bezglutenowym, śmiało może być spożywany na diecie, w której konieczne jest wykluczenie glutenu.
Ryż jaśminowy – najlepszy dla osób z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym
Osoby, które mają nadciśnienie lub problemy z nerkami, muszą ograniczać podaż soli w diecie. Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Tętniczego, pacjentom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się spożycie mniej niż 5 g chlorku sodu na dobę.
Jak wykazują badania, zmniejszenie spożycia sodu ze zwyczajowo spożywanych 9-12 g na dobę do rekomendowanych 5 g na dzień, już powoduje dobre efekty lecznicze w postaci obniżenia ciśnienia skurczowego krwi o 4-8 mmHg.
Oznacza to, że jeśli zacznie się spożywać ryż zamiast chleba pszennego, w którym znajduje się sól, już może to znacznie poprawić stan funkcjonowania osób z nadciśnieniem, podobnie jak chorych na nerki.
Ryż jaśminowy – do jakich dań najlepiej pasuje?
Ryż jaśminowy ze względu na swoją lekko miodową nutę, najlepiej pasuje do deserów. Świetnie sprawdza się w połączeniu z owocami, orzechami, czy syropem klonowym.
Dobrze sprawdza się też w potrawach, które łączą słodko-kwaśne smaki: w daniach typu curry, czy w daniach z nutą chińską np. w smażonym ryżu z warzywami i kurczakiem, które zanurzone są w słodko-kwaśnym sosie.
Czytaj też:
- Ryż Basmati – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Dziki ryż - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Ryż - rodzaje, właściwości odżywcze
- Ryż brązowy - właściwości i zastosowanie