To właśnie truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i licznych właściwości prozdrowotnych. Są jednym z najsmaczniejszych i jednocześnie najmniej kalorycznych owoców sezonowych. Aż 90 proc. ich składu stanowi woda. Do tego zawierają sporo błonnika, witaminy C, węglowodanów i białka.
Zbawienny wpływ truskawek na zdrowie
Wpływ tych małych, czerwonych owoców na zdrowie jest wręcz niebywały. Ze względu na zawartość pektyny pobudzają pracę jelit, a także wspomagają proces trawienia i przyspieszają przemianę materii. Wyróżniają się również właściwościami moczopędnymi, dzięki czemu też oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Mogą zatem stanowić doskonały element diety odchudzającej.
Truskawki, które obfitują w antocyjany tzw. przeciwutleniacze, chronią przed chorobami krążenia i wykazują zdolność do obniżenia ciśnienia tętniczego. To te związki właśnie zmieniają barwę tych owoców na kolor czerwony i w kilogramie świeżych truskawek można ich znaleźć od 150 do 350 mg.
Wpływ truskawek na ciśnienie – naukowe dowody
O tym, że truskawki obniżają ciśnienie tętnicze, potwierdzają badania Nurses’ Health Study. Przez 14 lat badacze obserwowali 34 tys. osób, które miały problem z wysokim ciśnieniem. Zadanie uczestników było dość proste – musieli włączyć do jadłospisu truskawki i jagody. Jak się okazało, ci, którzy jedli te owoce kilka razy w tygodniu, obniżyli o 8 proc. ryzyko wysokiego ciśnienia w porównaniu do tych osób, których dieta była uboga w antocyjany.
Profesor Eric Rimm z Uniwersytetu Harvarda, który zalicza się do grona miłośników truskawek, twierdzi, że te owoce powinny królować w każdym jadłospisie. Według niego więcej jagód i truskawek w diecie tym lepiej i korzystniej dla zdrowia.
Ekspert wraz ze swoim zespołem badawczym przeprowadził badanie z udziałem około 94 tys. kobiet w wieku od 25 do 42 lat. Jak pokazują wyniki, uczestniczki, który spożywały mniej jagód i truskawek, były o wiele bardziej narażone na wystąpienie chorób kardiologicznych, w tym zawału serca. To ryzyko wzrosło do poziomu 35 proc. w stosunku do tych ochotniczek, które jadły co najmniej trzy porcje truskawek w tygodniu. Jedna porcja wynosiła pół szklanki owoców.
Prof. Rimm zwrócił uwagę, że co prawda analiza objęła młodsze kobiety, lecz korzyści z jedzenia truskawek odczują zarówno bardziej dojrzałe panie, jak i mężczyźni.