Sezon na borówki w pełni, ale nie każdy może je jeść. Sprawdź, kto powinien uważać
Borówki to nie tylko smaczny owoc, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Ich właściwości odżywcze i prozdrowotne zyskały uznanie wśród dietetyków, lekarzy, kucharzy i konsumentów, jednak mimo licznych korzyści nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Dowiedz się, kto powinien zachować ostrożność w ich spożywaniu i dlaczego.
Kto nie powinien jeść borówek
Borówki należą do topowych owoców, jeśli chodzi o ich walory zdrowotne. Nie da się ukryć, że są również bardzo smaczne. Poza tym polski klimat sprzyja borówkom, jeśli chodzi o ich uprawę.
Nic dziwnego, że wiele osób się nimi zajada, gdy tylko zaczyna się sezon, a na resztę roku przygotowują cenne dla zdrowia (i dla smaku) przetwory. Ale nie wszyscy wiedzą, że są grupy osób, które powinny unikać borówek. Kto nie powinien sięgać po borówki i jakie mogą być skutki ich spożycia?
CZYTAJ TEŻ: Co jest lepsze: jagody czy borówki amerykańskie? Odpowiedź może być tylko jedna
Borówki - właściwości i zalety
Borówki uważane są za przysmak i skarbnicę zdrowia. Ich właściwości to długa lista korzyści i walorów odżywczych. Uważa się, że antyoksydacyjne właściwości borówek mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych, spowalniać procesy starzenia i zmniejszać stres oksydacyjny w komórkach.
Ponadto borówki oddziałują zbawiennie na układ sercowo-naczyniowy, m.in. sprzyjając obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi czy uregulowaniu ciśnienia.
Bogactwo błonnika, który znajduje się w borówkach, to oczywiście przepis na prawidłowe trawienie, ponadto jest to jeden z czynników, który może sprzyjać zachowaniu smukłej sylwetki.
CZYTAJ TEŻ: Hamują starzenie i dostarczają mnóstwo potasu. Owoce tego krzewu są zdrowsze od jagód
Borówki - przeciwwskazania
Jedzenie borówek niestety nie dla wszystkich jest zdrowe i bezpieczne. Osoby, które zmagają się z nietolerancją fruktozy, powinny unikać tych (i nie tylko tych) owoców. Spożycie fruktozy może u osób wrażliwych przyczyniać się do dolegliwości żołądkowych, wzdęć, bólów brzucha, a w niektórych przypadkach powodować także alergiczne i atopowe zmiany skórne.
Borówki (i – jeszcze raz podkreślmy, że nie tylko borówki, ale też m.in. takie owoce jak wiśnie, cytrusy czy truskawki) to również źródło salicylanów. Po ich spożyciu pacjenci i pacjentki z nadwrażliwością na ten składnik mogą również doświadczać dolegliwości pokarmowych, ale też odczuwać i zauważać problemy skórne, jak pokrzywka czy świąd.
Co istotne, borówki mogą też wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, rzutując na ich działanie na organizm i wchłanianie. Na liście są niektóre leki przeciwcukrzycowe oraz środki psychotropowe.
Jeśli masz wskazania do leczenia farmakologicznego wspomnianych schorzeń, omów z lekarzem możliwe skutki uboczne, do jakich może dochodzić po zjedzeniu borówek lub innych owoców.
Warzywa i owoce bogate w błonnik
Borówki a choroby nerek - skutki spożycia
U pacjentów, którzy cierpią z powodu schorzeń nerek, może dojść do problemów z wydalaniem potasu, a borówki są bogate w ten pierwiastek – stąd ich walory dla zdrowia serca i układu krążenia. Natomiast upośledzenie wydalania potasu może sprzyjać hiperkaliemii.
Prawidłowy zakres stężenia potasu we krwi wynosi od ok. 3,5 do ok. 5,0 mmol/l. Hiperkaliemia występuje, gdy poziom potasu przekracza 5,0 mmol/l. Objawy hiperkaliemii to m.in.:
- Osłabienie mięśni
- Zmęczenie i osłabienie nieuzasadnione innymi czynnikami
- Zaburzenia rytmu serca (arytmie)
- Nudności
- Ból w klatce piersiowej
- Kołatanie serca
CZYTAJ TEŻ: Orzeźwia i zwalcza oponkę. Najlepszy koktajl na odchudzanie z 4 składników