Sięgaj po tę przyprawę, aby obniżyć poziom cukru i cholesterol. Jej skuteczność porównuje się do leków
Może obniżać wysoki poziom cukru we krwi i wspomagać trawienie, jednak wiele osób - z obawy przed uszkodzeniem nerek czy wątroby, sięga po niego okazjonalnie. Warto wiedzieć, że przyprawa bywa fałszowana, ta droższa, szlachetniejsza - jest zdecydowanie lepszym wyborem.

Cynamon cejloński i chiński - różnice
Cynamon rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków trawiennych, redukuje nadkwaśność, łagodzi wzdęcia, działa przeciwbiegunkowo. Można go lubić lub nie, jednak jego skuteczność w obniżaniu poziomu cukru we krwi jest na tyle duża, że niektórzy porównują ją do działania leków. Naturalnie nie powinien jednak zastępować leczenia farmakologicznego, jednak może być wartościowym dodatkiem do diety w terapii cukrzycy i przy podwyższonym cholesterolu.
Wato wiedzieć, że gatunków cynamonowca jest kilkaset, jednak dwa najbardziej znane, jakie możemy nabyć jako przyprawy to:
- cynamon cejloński,
- cynamon chiński (cassia).
Ten drugi zawiera sporo kumaryny, która może działać toksycznie na wątrobę i nerki. Jednak cynamon cejloński znany również jako „prawdziwy cynamon”, jest ceniony zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne.
W przeciwieństwie do popularniejszego cynamonu cassia zawiera znacznie mniej kumaryny. Niestety - tańszy i popularniejszy bywa sprzedawany właśnie jako ten prawdziwy, cejloński.
Właściwości zdrowotne cynamonu cejlońskiego
Cynamon cejloński jest bogaty w polifenole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające i wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.
Olejki eteryczne zawarte w cynamonie wykazują działanie hamujące rozwój niektórych bakterii, grzybów i wirusów. Ponadto przyprawa może wspierać trawienie oraz działać lekko rozkurczowo.
Obniża poziom cukru i cholesterol
Badania pokazały, że cynamon może także poprawiać wrażliwość na insulinę i obniżać poziom glukozy na czczo. Suplementacja cynamonem (w dawkach 1, 3 i 6 g dziennie przez 40 dni) u osób z cukrzycą typu 2 obniżyła poziom glukozy na czczo o 18–29%, a także zmniejszyła poziom cholesterolu całkowitego (o 12–26%), LDL (o 7–27%) i trójglicerydów (o 23–30%) przy jednoczesnym niewielkim wzroście HDL.
Przyprawy to nie tylko smak. To naturalne substancje o silnym działaniu biologicznym. Medycyna funkcjonalna od lat mówi o ich ogromnym potencjale i dziś coraz więcej badań również to potwierdza
− zauważa dietetyk kliniczny Bartek Szemraj.
Warto jednak pamiętać o tym, że cynamon może wspierać terapię cukrzycy, ale nie zastępuje leczenia farmakologicznego.
Większość badań dotyczących wpływu cynamonu na zdrowie, a zwłaszcza jego możliwości obniżania poziomu glukozy na czczo czy poziomu cholesterolu, nie rozróżniała przyprawy na cassię i cynamon cejloński. Jednak z racji zawartości kumaryny nie zaleca się sięgać po ten pierwszy.
Kumaryna w dużych ilościach (cynamon cassia ma jej 2,000–7,000 mg/kg, cejloński - śladowe, pomijalne ilości) toksycznie działa na wątrobę. Nie zaleca się jej przede wszystkim:
- osobom z chorobami wątroby (szczególnie tym z podwyższonymi enzymami wątrobowymi ALT, AST, marskością, zapaleniem wątroby),
- osobom przyjmującym leki przeciwkrzepliwe, paracetamol, statyny, leki przeciwpadaczkowe,
- kobietom w ciąży (zwłaszcza w większej ilości),
- dzieciom poniżej 2–3 lat,
- osobom uczulonym na cynamon lub kumarynę.
