Sięgaj po tę przyprawę, aby obniżyć poziom cukru i cholesterol. Jej skuteczność porównuje się do leków

2025-06-17 5:12

Może obniżać wysoki poziom cukru we krwi i wspomagać trawienie, jednak wiele osób - z obawy przed uszkodzeniem nerek czy wątroby, sięga po niego okazjonalnie. Warto wiedzieć, że przyprawa bywa fałszowana, ta droższa, szlachetniejsza - jest zdecydowanie lepszym wyborem.

Sięgaj po tę przyprawę, aby obniżyć poziom cukru i cholesterol. Jej skuteczność porównuje się do leków
Autor: Getty Images Sięgaj po tę przyprawę, aby obniżyć poziom cukru i cholesterol. Jej skuteczność porównuje się do leków

Cynamon cejloński i chiński - różnice

Cynamon rozgrzewa, pobudza wydzielanie soków trawiennych, redukuje nadkwaśność, łagodzi wzdęcia, działa przeciwbiegunkowo. Można go lubić lub nie, jednak jego skuteczność w obniżaniu poziomu cukru we krwi jest na tyle duża, że niektórzy porównują ją do działania leków. Naturalnie nie powinien jednak zastępować leczenia farmakologicznego, jednak może być wartościowym dodatkiem do diety w terapii cukrzycy i przy podwyższonym cholesterolu.

Wato wiedzieć, że gatunków cynamonowca jest kilkaset, jednak dwa najbardziej znane, jakie możemy nabyć jako przyprawy to:

  • cynamon cejloński,
  • cynamon chiński (cassia).

Ten drugi zawiera sporo kumaryny, która może działać toksycznie na wątrobę i nerki. Jednak cynamon cejloński znany również jako „prawdziwy cynamon”, jest ceniony zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne.

W przeciwieństwie do popularniejszego cynamonu cassia zawiera znacznie mniej kumaryny. Niestety - tańszy i popularniejszy bywa sprzedawany właśnie jako ten prawdziwy, cejloński.

Gadaj Zdrów - Kiedy jedzenie leczy: prawdziwa rola diety w walce o zdrowie
Materiał sponsorowany
Materiał sponsorowany

Właściwości zdrowotne cynamonu cejlońskiego

Cynamon cejloński jest bogaty w polifenole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające i wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.

Olejki eteryczne zawarte w cynamonie wykazują działanie hamujące rozwój niektórych bakterii, grzybów i wirusów. Ponadto przyprawa może wspierać trawienie oraz działać lekko rozkurczowo.

Obniża poziom cukru i cholesterol

Badania pokazały, że cynamon może także poprawiać wrażliwość na insulinę i obniżać poziom glukozy na czczo. Suplementacja cynamonem (w dawkach 1, 3 i 6 g dziennie przez 40 dni) u osób z cukrzycą typu 2 obniżyła poziom glukozy na czczo o 18–29%, a także zmniejszyła poziom cholesterolu całkowitego (o 12–26%), LDL (o 7–27%) i trójglicerydów (o 23–30%) przy jednoczesnym niewielkim wzroście HDL.

Przyprawy to nie tylko smak. To naturalne substancje o silnym działaniu biologicznym. Medycyna funkcjonalna od lat mówi o ich ogromnym potencjale i dziś coraz więcej badań również to potwierdza

− zauważa dietetyk kliniczny Bartek Szemraj.

Warto jednak pamiętać o tym, że cynamon może wspierać terapię cukrzycy, ale nie zastępuje leczenia farmakologicznego.

Większość badań dotyczących wpływu cynamonu na zdrowie, a zwłaszcza jego możliwości obniżania poziomu glukozy na czczo czy poziomu cholesterolu, nie rozróżniała przyprawy na cassię i cynamon cejloński. Jednak z racji zawartości kumaryny nie zaleca się sięgać po ten pierwszy.

Kumaryna w dużych ilościach (cynamon cassia ma jej 2,000–7,000 mg/kg, cejloński - śladowe, pomijalne ilości) toksycznie działa na wątrobę. Nie zaleca się jej przede wszystkim:

  • osobom z chorobami wątroby (szczególnie tym z podwyższonymi enzymami wątrobowymi ALT, AST, marskością, zapaleniem wątroby),
  • osobom przyjmującym leki przeciwkrzepliwe, paracetamol, statyny, leki przeciwpadaczkowe,
  • kobietom w ciąży (zwłaszcza w większej ilości),
  • dzieciom poniżej 2–3 lat,
  • osobom uczulonym na cynamon lub kumarynę.
Poradnik Zdrowie Google News
Wątroba a dieta. Jak jeść, żeby wątroba nie cierpiała?
Pytanie 1 z 7
Najbardziej optymalną dietą dla zdrowia wątroby jest dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska