Skarbnica antyoksydantów, błonnika i kwasu foliowego. Tym osobom może zaszkodzić

2024-01-03 12:00

O niektórych warzywach wciąż mówi się zbyt mało, a okazuje się, że mają wiele cennych właściwości. Warto jednak zwrócić uwagę na przeciwwskazania, ponieważ nie każdy może pozwolić sobie na delektowanie się smakiem bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Skarbnica antyoksydantów, błonnika i kwasu foliowego. Tym osobom może zaszkodzić
Autor: Fot. Getty Images

Popularny, pospolity, zwyczajny, takie określenia przychodzą na myśl kiedy mówimy o porach. W polskiej kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do zup lub sałatek z majonezem. Sprawdzamy, dlaczego warto sięgać po nie częściej oraz kto powinien ich unikać.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Por, dlaczego warto go jeść?

Por, choć mogłoby się wydawać, że jest klasycznym polskim warzywem, to zupełnie nim nie jest. Pochodzi z Bliskiego Wchodu, ale również w europie był ceniony między innymi przez Nerona, słynnego cesarza Rzymu, który uważał, że to warzywo wspomaga jego głos, o który dbał w wyjątkowy sposób. 

Do Polski por przybył wraz z pozostałą włoszczyzną przywiezioną przez królową Bonę i tak jest z nami do dziś. W 100 gramach tego warzywa znajduje się sporo błonnika oraz witaminy C, A, E, K, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6 czy kwasu foliowego. W porach znajdziemy również cenne minerały takie jak wapń, żelazo, magnez czy potas. 

Ze względu na niski indeks glikemiczny (15) por stanowi bezpieczny składnik w diecie osób chorujących na cukrzycę. Poza tym zawarta w nim inulina stanowi cenny prebiotyk, który przyczynia się do wzrostu ważnej dla jelit flory bakteryjnej, wzmacniając tym samym naszą odporność.

Pory mogą być pomocne w pozbyciu się nagromadzonej wody w organizmie. Moczopędne działanie warzyw oczyszcza organizm i usuwa nadmiar wody.

Grupa międzynarodowych naukowców przeanalizowała korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pora. Eksperci wskazują, że warzywo to jest bogate w różne bioaktywne składniki, takie jak składniki siarkowe i flawonoidy. Por wykazuje szereg korzystnego działania na nasz organizm. Autorzy badań zaznaczają, że spożywanie tego warzywa  wykazuje takie działanie jak: 

  • przeciwnadciśnieniowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwhiperlipidemiczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • moczopędne,
  • antyseptyczne,
  • przeciwastmatyczne.

Kto nie powinien jeść porów?

Mimo szeregu cennych właściwości porów, warzywa te są dość ciężkostrawne. Dlatego nie zaleca się ich spożywania osobom, które cierpią na takie choroby jak:

  • wrzody,
  • refluks,
  • zgagę,
  • wzdęcia.

Kobiety w ciąży oraz matki karmiące także powinny unikać porów.