Jedzenie pomidorów to same korzyści
Pomidory są najlepsze w sezonie i świetnie sprawdzają się w sałatkach, na kanapkach czy jako klasyczna baza do wielu sosów. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mogą poszczycić się szeregiem właściwości prozdrowotnych. To zasługa między innymi likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy karetonoidów. Związek ten chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, tym samym zmniejszając ryzyko choroby nowotworowej, m.in. raka prostaty. Wspomaga też pracę serca oraz zapobiega przed zawałem serca i miażdżycą.
Oprócz likopenu pomidory bogate są w witaminy (C, E i K), dobroczynne składniki mineralne (m.in. cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo) oraz beta-karoten. Ze względu na zawartość kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) pomagają w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi. Pomidory wyróżnia niski indeks glikemiczny (IG) oraz mała ilość kalorii, a więc są doskonałym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Dodatkowo wpływają korzystnie na odporność organizmu oraz zapewniają skórze młody wygląd na długie lata. Zawarty w nich potas wspiera pamięć i koncentrację oraz dba o zdrowie naszych mięśni.
Te osoby muszą trzymać się od pomidorów z daleka
Choć pomidory skrywają w sobie tyle dobroci odżywczych, nie każdy może po nie sięgać. Powinny unikać ich jak ognia osoby, które borykają się z refluksem żołądkowo-przełykowym czy wrzodami. Dlatego, że pomidory zawierają duże ilości kwasów organicznych, które hamują wchłanianie żelaza, ale także zwiększają poziom kwasowości w żołądku.
Osoby, które cierpią na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów, nie sięgać po pomidory. Z jadłospisu powinny je wykluczyć ci, którzy zmagają się z zakrzepicą i stosują leki przeciwzakrzepowe z tego względu, że witamina K może obniżać ich skuteczność. Muszą z nich także zrezygnować osoby z niewydolnością nerek, nietolerujące histaminy ora mające alergie pokarmowe.