Smaczniejsza od wody, a nawadnia tak samo. Pij, by pozbyć się zmarszczek
Ten niepozorny napój na lato gasi pragnienie, szybko nawadnia organizm, a przy tym zawiera przeciwutleniacze. Ma zbawienny wpływ na zdrowie oraz wspomaga utratę zbędnych kilogramów. Z łatwością można przygotować go w domu w kilkanaście minut. Przynosi wtedy o wiele więcej korzyści niż ten kupiony w sklepie.
Tak zwana ice tea, czyli herbata na zimno, szczególnie w upalne dni zalicza się do grona znanych i lubianych napojów. Wyróżnia ją nie tylko ciekawy smak i możliwość modyfikacji składników, ale także właściwości prozdrowotne. Według badań opublikowanych na łamach "British Journal of Nutrition" z 2011 roku, zarówno gorąca, jak i zimna herbata zawiera właściwości nawadniające, praktycznie na tym samym poziomie co woda. A przecież odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne dla zdrowia, samopoczucia oraz kondycji skóry, włosów i paznokci.
Pobudza tak samo, jak kawa
Po herbatę na zimno warto sięgać też w ciągu roku. Dlaczego? Napój ten nie tylko błyskawicznie gasi pragnienie i nawadnia, ale także działa pobudzająco i ułatwia koncentrację. Zawiera w swoim składzie dawkę kofeiny. Jak pokazują wyniki badań naukowców z Wydziału Matematyki Uniwersytetu Utah, 47 mg kofeiny znajduje się w 240 ml mrożonej czarnej herbaty, a 15 mg kofeiny w 240 ml mrożonej zielonej herbaty.
Herbata na zimno, przygotowana w domu, a nie zakupiona w sklepie, stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Wykazuje bowiem działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Napój ten kryje w sobie duże ilości flawonoidów, które mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób kardiologicznych, np. zawału czy arytmii.
Wspomaga proces odchudzania
W 2018 roku naukowcy dowiedli, że mrożona yerba mate powoduje rozpad cząsteczek tłuszczu i ich utlenianie. Jej spożywanie jest pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami – wykazuje w tym zakresie o wiele lepsze działanie niż gorąca herbata. Wyniki tej analizy opublikowane zostały w czasopiśmie "Frontiers in Physiology".
Ze względu na zawartość polifenoli herbata na zimno stymuluje wytwarzanie kolagenu, zwalcza wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Aby czerpać jak najwięcej korzyści z picia herbaty na zimno, należy jej nie słodzić. Zapewni nie tylko nawodnienie, ale także dostarczy niezbędnych mikro- i makroelementów.
Polecany artykuł: