Sok z kiszonej kapusty - nie tylko na odporność. Właściwości, zastosowanie, działanie
Sok z kiszonej kapusty to skarbnica witamin, minerałów i probiotyków. Dlatego nie tylko wspiera odporność, ale też poprawia pracę układu pokarmowego i przyspiesza odchudzanie, a nawet ułatwia pozbycie się kaca. Na co jeszcze pomaga sok z kiszonej kapusty? Co zawiera sok z kiszonej kapusty i jakie ma właściwości zdrowotne?
Sok z kiszonej kapusty uważany jest za "przysmak ciężarnych". Tymczasem ze względu na jego właściwości prozdrowotne przynajmniej od czasu do czasu powinien pić go każdy z nas.
Zwłaszcza, że jest łatwo dostępny: butelki z sokiem z kiszonej kapusty można kupić w większości supermarketów (najczęściej na stoiskach z tzw. zdrową żywnością).
Pić można również sok z kapusty kiszonej kupionej w warzywniaku, ale koniecznie ukiszonej w sposób naturalny, w beczce (przemysłowe kiszenie kapusty wyjaławia ją z cennych składników odżywczych).
Można go również przygotować samodzielnie, w domu, z dobrej jakości kiszonej kapusty - jasnej, kruchej, o świeżym, przyjemnym zapachu. A dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z kiszonej kapusty?
Spis treści
- Sok z kiszonej kapusty - cenne źródło witamin i minerałów
- Sok z kiszonej kapusty - właściwości prozdrowotne i lecznicze
- Jak przygotować sok z kiszonej kapusty w domu?
- Kto nie może pić soku z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty - cenne źródło witamin i minerałów
Sok z kiszonej kapusty obfituje w składniki odżywcze istotne dla naszego organizmu - będzie więc znakomitym uzupełnieniem diety zwłaszcza tych osób, które z racji stylu życia rzadko mają czas na to, by zadbać o właściwe menu.
Sok z kiszonej kapusty zawiera:
- bakterie probiotyczne
- kwas mlekowy
- witaminę C
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę PP
- witaminę K
- witaminy z grupy B
- błonnik
- fosfor
- potas
- sód
- wapń
- żelazo
- magnez
- cynk
- miedź
Sok z kiszonej kapusty - właściwości prozdrowotne i lecznicze
Sok z kiszonej kapusty - podobnie jak sama kapusta kiszona - ma cenne właściwości prozdrowotne. Polecany jest szczególnie osobom, które chcą schudnąć, mają problemy z układem pokarmowym lub za wysoki cholesterol, warto pić go również profilaktycznie jesienią i zimą, by zapobiec infekcjom.
Właściwości soku z kiszonej kapusty:
- wspomaga odchudzanie - przyspiesza przemianę materii, jest niskokaloryczny
- leczy zatrucie alkoholowe, słowem - pomaga na kaca
- wspiera pracę układu pokarmowego, zmniejsza skłonność do zaparć
- obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
- działa przeciwzapalnie
- wzmacnia odporność
- zmniejsza ryzyko dolegliwości wynikających z niedoborów witaminy C, np. szkorbutu
- zapobiega wystąpieniu niedokrwistości
- ma korzystny wpływ na skórę
- pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej.
Jak przygotować sok z kiszonej kapusty w domu?
Sok z kiszonej kapusty łatwo można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości, świeżą kapustę kiszoną kupioną w warzywniaku i kiszoną w sposób naturalny, w beczce, zalać niewielką ilością wody, dodać szczyptę soli i odstawić na dwa-trzy dni w ciemne miejsce (ale nie do lodówki).
Po tym czasie sok należy odcedzić i przelać do butelki, którą należy przechowywać w chłodzie.
Kto nie może pić soku z kiszonej kapusty?
Mimo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy, nie każdy powinien go pić. Nie jest on zalecany osobom, które mają choroby nerek, nadciśnienie tętnicze lub chore serce, jego picie może mieć również - podobnie zresztą jak jedzenie kapusty kiszonej - szkodliwy wpływ na stan zdrowia osób mających wrzody żołądka lub przewlekłe choroby układu pokarmowego.
W takich przypadkach o zgodę na picie soku z kiszonej kapusty warto poprosić lekarza.