Spalaj tłuszcz, wykorzystaj wartościowe białko, zadbaj o drogi moczowe. Wszystko z pomocą egzotycznej jagody

2024-04-19 13:37

Raczej nie uwiedzie cię smakiem, chociaż znawcy przekonują, że jako umiejętnie wykorzystany dodatek do śniadania czy deseru, sprawdza się znakomicie. Świeża przypomina koktajlowego pomidora, suszona - rodzynki. Zawędrowała do nas aż Peru i chyba warto dać jej szansę. Choćby raz.

Spalaj tłuszcz, wykorzystaj wartościowe białko, zadbaj o drogi moczowe. Wszystko z pomocą egzotycznej jagody
Autor: GettyImages

Dietetycy zgodnie podkreślają, że dla naszych organizmów zazwyczaj najzdrowsze jest to, co swojskie, rodzime. Z drugiej strony potęga dobrej diety tkwi w różnorodności. jeśli nie jesteś alergikiem, nie ma powodu, żeby od czasu do czasu nie testować superfoods z całego świata. Jagoda peruwiańska niewątpliwie się do nich zalicza.

Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

Jagoda peruwiańska czyli miechunka

Pochodząca z Ameryki Południowej miechunka peruwiańska (physalis peruviana) funkcjonuje u nas pod wieloma nazwami, choćby: złota jagoda, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska. To za każdym razem ten sam, wciąż niezbyt popularny, owoc o słodko-kwaśnym smaku.

Jak wykorzystać ten owoc? Tam, gdzie niezwykła jagoda jest współcześnie uprawiana i tania, czyli choćby w Kolumbii, Peru, Ekwadorze, Australii, jest wykorzystywana jako baza dżemów, konfitur, nalewek i soków.

Możesz ją stosować po prostu jako przegryzkę, jeśli nie przeszkadza ci kwaskowy smak. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek, owsianki, kompotu czy wypieków.

Owoce miechunki - uczta wegetarian

Rodzynki brazylijskie charakteryzuje duża zawartość białka - kilkanaście procent ich składu stanowią proteiny budujące mięśnie, skórę i kości. W sumie nie tak wiele dla kogoś, kto codziennie raczy się kotletem i jogurtem, ale dla osób na diecie roślinnej to już ilości nie do pogardzenia.

Jagodowe białka dodatkowo przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, więc mogą stanowić wsparcie w racjonalnym odchudzaniu.

W 100 g produktu jest ponad 60 kcal (wg różnych źródeł: 63-72 kcal). Znamy wprawdzie owoce i warzywa mniej kaloryczne, ale przy tym składzie to naprawdę nie problem. Nie zapominaj jednak, że to wciąż przede wszystkim przegryzka i nie przesadź z wielkością porcji.

Dlaczego warto jeść jagody inkaskie

Miechunka obfituje w przeciwstarzeniowe antyoksydanty. Dzięki zawartości tzw.witanolidów ma też działać przeciwzapalnie i zmniejszać ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Dzięki zawartości witamin A i C  jagoda ma sprzyjać obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie. sama witamina C wspiera procesy regeneracyjne, odporność i ułatwia przyswajanie żelaza, ale mamy sporo krajowych źródeł, choćby dziką różę, porzeczki i truskawki, by zaspokoić zapotrzebowanie na nią.

Witamina A to nieoceniona przyjaciółka wzroku i pięknej skóry.

Miechunka powinna poprawić ci nastrój, dzięki witaminom z grupy A. Medycyna naturalna poleca ją szczególnie kobietom, które mają częsty problem z infekcjami dróg moczowych. Jeśli egzotyczna jagoda ci nie posmakuje, pamiętaj, że podobnie działa nasza żurawina.

Miechunka – przeciwwskazania

Nieznane są przypadki negatywnych konsekwencji spożywania złotych jagód przez ludzi, jeśli te są dojrzałe. U nas chyba trudno byłoby dostać zielone owoce, obfitujące w szkodliwą solaninę, ale na wszelki wypadek ostrzegamy, by takich nie jeść.