Przyczyn przewlekłego stanu zapalnego jest wiele. Sprzyjają mu choroby autoimmunologiczne, nadmierne spożycie alkoholu, palenie, stres. Stanów zapalnych nie należy bagatelizować, ponieważ z czasem mogą doprowadzić do poważnych schorzeń takich jak:
- zapalenie stawów,
- choroby serca,
- choroba Alzheimera,
- cukrzyca,
- niektóre rodzaje nowotworów, np. rak żołądka.
Przewlekły stan zapalny organizmu przyspiesza również starzenie. Istnieją jednak pokarmy, których składniki odżywcze mogą pomóc w łagodzeniu tego problemu. Najzdrowszym wyborem są warzywa, a eksperci wskazują, które z nich warto włączyć do codziennej diety.
Czosnek
Czosnek jest znany z pozytywnego wpływu na zdrowie. Jedną z korzyści wynikających z dodania tego warzywa do diety jest fakt, że pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Wszystko za sprawą związków siarkoorganicznych, w które jest bogaty.
Marchew
Niezależnie czy gotowana, czy surowa, marchew jest pełna zdrowych składników odżywczych, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych. - Jest wypełniona beta-karotenem, karotenoidem, którego organizm używa do tworzenia witaminy A, a witamina A może wspierać zdrowie kości i skóry, zwłaszcza w miarę starzenia się – podkreśla certyfikowana dietetyczka Lauren Manaker.
Witamina A może zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie. To z kolei pozytywnie oddziałuje na układ odporności.
Papryka
Papryka także jest warzywem, które pomoże łagodzić stany zapalne i spowalniać starzenie. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy - witaminy C i witaminy A. Co więcej, to warzywo jest również pełne błonnika i wody.
Ziemianki
Ziemniaki, choć przez wielu uważane za zbędne warzywa w diecie, należą do pokarmów bogatych w ważne składniki odżywcze takie jak błonnik, potas, witamina C czy wolne rodniki. To właśnie potas pomaga zmniejszyć stan zapalny i ból, szczególnie u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
– Białe ziemniaki mogą obniżać stany zapalne, poziom cholesterolu i ciśnienie krwi – zaznacza ekspertka Veronica Rouse, która jest dietetyczką.
Brokuły
Jedno z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie "Clinical Nutrition" wykazało, że kiełki brokułów były w stanie zmniejszać markery stanu zapalnego takie jak białko C-reaktywne. Co więcej, brokuły są bogate w przeciwutleniacze, wapń i błonnik, co przyczynia się do ich właściwości przeciwzapalnych.
Cebula
Cebula bogata w potas i kwercetynę także sprawdzi się w łagodzeniu stanów zapalnych. Zdaniem ekspertów z "Nutrients" kwercetyna, czyli znany przeciwutleniacz, może mieć korzystne właściwości dla układu odporności oraz redukcji markerów stanu zapalnego. Może również łagodzić nieprzyjemne objawy związane ze stanem zapalnym w przebiegu niektórych zaburzeń autoimmunologicznych.
Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste są świetnym wyborem w walce ze stanem zapalnym, dlatego, że są bogate w przeciwutleniacze i polifenole. - Warzywa takie jak szpinak, jarmuż, rukola, sałata rzymska i boćwina, są doskonałym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dostarczają organizmowi witamin A, C, E i K, żelaza, potasu, wapnia, magnezu i błonnika – podkreśla dietetyczka Mandy Tyler.
- Włączenie ciemnozielonych warzyw liściastych do diety, może pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i wspierać ogólny stan zdrowia – dodaje specjalistka.
Polecany artykuł: