Spowalniają starzenie, łagodzą stany zapalne i są pyszne. Warto dodać je do diety
Przewlekły stan zapalny sprzyja starzeniu się organizmu. Choć tego procesu nie da się uniknąć, dietą można łagodzić jego wpływ na zdrowie. Wystarczy do diety dodać kilka warzyw – zalecają dietetycy.
Przyczyn przewlekłego stanu zapalnego jest wiele. Sprzyjają mu choroby autoimmunologiczne, nadmierne spożycie alkoholu, palenie, stres. Stanów zapalnych nie należy bagatelizować, ponieważ z czasem mogą doprowadzić do poważnych schorzeń takich jak:
- zapalenie stawów,
- choroby serca,
- choroba Alzheimera,
- cukrzyca,
- niektóre rodzaje nowotworów, np. rak żołądka.
Przewlekły stan zapalny organizmu przyspiesza również starzenie. Istnieją jednak pokarmy, których składniki odżywcze mogą pomóc w łagodzeniu tego problemu. Najzdrowszym wyborem są warzywa, a eksperci wskazują, które z nich warto włączyć do codziennej diety.
Czosnek
Czosnek jest znany z pozytywnego wpływu na zdrowie. Jedną z korzyści wynikających z dodania tego warzywa do diety jest fakt, że pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Wszystko za sprawą związków siarkoorganicznych, w które jest bogaty.
Marchew
Niezależnie czy gotowana, czy surowa, marchew jest pełna zdrowych składników odżywczych, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych. - Jest wypełniona beta-karotenem, karotenoidem, którego organizm używa do tworzenia witaminy A, a witamina A może wspierać zdrowie kości i skóry, zwłaszcza w miarę starzenia się – podkreśla certyfikowana dietetyczka Lauren Manaker.
Witamina A może zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie. To z kolei pozytywnie oddziałuje na układ odporności.
Papryka
Papryka także jest warzywem, które pomoże łagodzić stany zapalne i spowalniać starzenie. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy - witaminy C i witaminy A. Co więcej, to warzywo jest również pełne błonnika i wody.
Ziemianki
Ziemniaki, choć przez wielu uważane za zbędne warzywa w diecie, należą do pokarmów bogatych w ważne składniki odżywcze takie jak błonnik, potas, witamina C czy wolne rodniki. To właśnie potas pomaga zmniejszyć stan zapalny i ból, szczególnie u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
– Białe ziemniaki mogą obniżać stany zapalne, poziom cholesterolu i ciśnienie krwi – zaznacza ekspertka Veronica Rouse, która jest dietetyczką.
Brokuły
Jedno z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie "Clinical Nutrition" wykazało, że kiełki brokułów były w stanie zmniejszać markery stanu zapalnego takie jak białko C-reaktywne. Co więcej, brokuły są bogate w przeciwutleniacze, wapń i błonnik, co przyczynia się do ich właściwości przeciwzapalnych.
Cebula
Cebula bogata w potas i kwercetynę także sprawdzi się w łagodzeniu stanów zapalnych. Zdaniem ekspertów z "Nutrients" kwercetyna, czyli znany przeciwutleniacz, może mieć korzystne właściwości dla układu odporności oraz redukcji markerów stanu zapalnego. Może również łagodzić nieprzyjemne objawy związane ze stanem zapalnym w przebiegu niektórych zaburzeń autoimmunologicznych.
Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste są świetnym wyborem w walce ze stanem zapalnym, dlatego, że są bogate w przeciwutleniacze i polifenole. - Warzywa takie jak szpinak, jarmuż, rukola, sałata rzymska i boćwina, są doskonałym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dostarczają organizmowi witamin A, C, E i K, żelaza, potasu, wapnia, magnezu i błonnika – podkreśla dietetyczka Mandy Tyler.
- Włączenie ciemnozielonych warzyw liściastych do diety, może pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i wspierać ogólny stan zdrowia – dodaje specjalistka.
Polecany artykuł: