Suplementy z witaminą C mogą się schować. Ten owoc daje jej 6 razy więcej
Ten „owoc szczęścia” można teraz łatwo dostać w sklepie. Jest największy w rodzinie cytrusów, a do tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. błonnik, białko. Ma też znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Warto włączyć tzw. pomarańczę olbrzymią do codziennego menu. Jej regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Sprawdź.
Czy wiesz, że pomelo, określane inaczej pomarańczą olbrzymią lub szadokiem, jest największym owocem cytrusowym na świecie? Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie nosi miano „owocu szczęścia”. Ma dość grubą i gąbczastą skórkę w kolorze zielonkawym, pomarańczowym lub żółtym w zależności od odmiany. Z kolei w smaku przypomina połączenie pomarańczy i grejpfruta. Ten egzotyczny owoc obecnie łatwo dostać w polskich sklepach.
Pomelo - dlaczego warto je jeść?
Pomelo ma najwięcej witaminy C wśród wszystkich cytrusów (60 mg w 100 g) i jest mało kaloryczne. W 100 g miąższu znajduje się jedynie około 40 kalorii. Oto cztery zalety jedzenia pomelo.
Zaczynając od tej najważniejszej, owoc ten stanowi bogate źródło bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które hamują namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Dzięki zawartości witaminy, czyli silnego antyoksydanta, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ma dobroczynny wpływ na zdrowie skóry i dziąseł. Chroni też komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Pomelo, będące źródłem miedzi, pomaga transportować żelazo we krwi, a za co tym idzie, zmniejsza niedokrwistość. Spożywanie tego owocu zwiększa wchłanianie żelaza, który jest niezbędnym pierwiastkiem do produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów).
Jakie właściwości kryje w sobie jeszcze pomelo?
Zawarte przeciwutleniacze w pomelo zmniejszą poziom trójglicerydów. Według badań ekstrakt tego cytrusa bogaty jest w związki fenolowe, które hamują lipazę trzustkową i mają zdolność do zmniejszenia frakcji tzw. „złego” cholesterolu (LDL).
Co więcej, owoc ten, który obfituje w liczne witaminy i składniki odżywcze, sprawdzi się jako zdrowa przekąska. Składa się w 88 proc. z wody, więc mogą śmiało sięgać po pomelo osoby, które są na diecie odchudzającej lub te, które zgubiły zbędne kilogramy i chcą teraz utrzymać wagę w ryzach. Nadaje się także jako orzeźwiający dodatek do sałatek, koktajli, deserów czy wytrawnych potraw.
A obranie pomelo nie jest wcale takim trudnym zadaniem. Istnieje na to prosty trik. Aby dostać się do miękkiego miąższu, należy skórkę na krzyż, a potem zdejmować ją palcami od nasady, tak samo, jak przy obieraniu pomarańczy. I gotowe!