Suplementy z witaminą C mogą się schować. Ten owoc daje jej 6 razy więcej
Ten „owoc szczęścia” można teraz łatwo dostać w sklepie. Jest największy w rodzinie cytrusów, a do tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. błonnik, białko. Ma też znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Warto włączyć tzw. pomarańczę olbrzymią do codziennego menu. Jej regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Sprawdź.
![Suplementy z witaminą C mogą się schować. Ten owoc daje jej 6 razy więcej](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Zdq5-SRsE-4jC3_suplementy-z-witamina-c-moga-sie-schowac-ten-owoc-daje-jej-6-razy-wiecej-664x442.jpg)
Czy wiesz, że pomelo, określane inaczej pomarańczą olbrzymią lub szadokiem, jest największym owocem cytrusowym na świecie? Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie nosi miano „owocu szczęścia”. Ma dość grubą i gąbczastą skórkę w kolorze zielonkawym, pomarańczowym lub żółtym w zależności od odmiany. Z kolei w smaku przypomina połączenie pomarańczy i grejpfruta. Ten egzotyczny owoc obecnie łatwo dostać w polskich sklepach.
Pomelo - dlaczego warto je jeść?
Pomelo ma najwięcej witaminy C wśród wszystkich cytrusów (60 mg w 100 g) i jest mało kaloryczne. W 100 g miąższu znajduje się jedynie około 40 kalorii. Oto cztery zalety jedzenia pomelo.
Zaczynając od tej najważniejszej, owoc ten stanowi bogate źródło bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które hamują namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Dzięki zawartości witaminy, czyli silnego antyoksydanta, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ma dobroczynny wpływ na zdrowie skóry i dziąseł. Chroni też komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Pomelo, będące źródłem miedzi, pomaga transportować żelazo we krwi, a za co tym idzie, zmniejsza niedokrwistość. Spożywanie tego owocu zwiększa wchłanianie żelaza, który jest niezbędnym pierwiastkiem do produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów).
Jakie właściwości kryje w sobie jeszcze pomelo?
Zawarte przeciwutleniacze w pomelo zmniejszą poziom trójglicerydów. Według badań ekstrakt tego cytrusa bogaty jest w związki fenolowe, które hamują lipazę trzustkową i mają zdolność do zmniejszenia frakcji tzw. „złego” cholesterolu (LDL).
Co więcej, owoc ten, który obfituje w liczne witaminy i składniki odżywcze, sprawdzi się jako zdrowa przekąska. Składa się w 88 proc. z wody, więc mogą śmiało sięgać po pomelo osoby, które są na diecie odchudzającej lub te, które zgubiły zbędne kilogramy i chcą teraz utrzymać wagę w ryzach. Nadaje się także jako orzeźwiający dodatek do sałatek, koktajli, deserów czy wytrawnych potraw.
A obranie pomelo nie jest wcale takim trudnym zadaniem. Istnieje na to prosty trik. Aby dostać się do miękkiego miąższu, należy skórkę na krzyż, a potem zdejmować ją palcami od nasady, tak samo, jak przy obieraniu pomarańczy. I gotowe!