Bigos - kalorie, wartości odżywcze. Czy bigos jest zdrowy?

2019-12-10 10:29

Bigos - ten tradycyjny, staropolski, domowy - to potrawa z kapusty kiszonej, z dodatkiem mięsa, grzybów, śliwek i przypraw. Powszechnie uważa się, że bigos jest ciężkostrawny, ale ten wegetariański wcale nie musi taki być. Jakie wartości odżywcze ma bigos? Ile kalorii ma bigos? Czy bigos nadaje się na odchudzanie?

Świąteczny bigos. Jak przygotować tradycyjny świąteczny bigos?
Autor: Thinkstockphotos.com Świąteczny bigos. Jak przygotować tradycyjny świąteczny bigos?

Bigos - ten tradycyjny, staropolski, domowy - to potrawa z kapusty kiszonej lub słodkiej, świeżej lub mieszanej, duszonej z drobno pokrojonymi, różnymi gatunkami mięsa, z dodatkiem przypraw (takich, jak kminek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka jałowca czy majeranek), suszonych grzybów i śliwek, niekiedy czerwonego wytrawnego wina. Bigos może być mięsny lub wegetariański - ten ostatni może się znaleźć na wigilijnym, świątecznym stole.

Spis treści

  1. Bigos tradycyjny, domowy, staropolski
  2. Bigos - ile kalorii ma bigos?
  3. Bigos - przepis. Jak zrobić bigos?
  4. Bigos - przepis Magdy Gessler
  5. Bigos - czy jest zdrowy?

Bigos tradycyjny, domowy, staropolski

Począwszy od kapusty – głównego składnika – są trzy możliwości: bigos może się składać z kapusty kiszonej świeżej (białej) w różnych proporcjach, tylko z kwaszonej lub wyłącznie ze świeżej. Jeśli gotujemy bigos z obu rodzajów kapusty, można je od razu wymieszać albo – lepiej – gotować każdą z nich osobno. Niezbędnym składnikiem jest mięso (im więcej, tym lepiej, ale bez przesady).

Ważna jest różnorodność – wieprzowina i wołowina, dobrze jest dodać kawałek kaczki lub gęsi, dziczyzny, trochę wędzonki, kiełbasę. Nie ma zgodności co do sposobu przyrządzenia mięs.

Jedni uważają, że do kapusty dodaje się mięsa już upieczone. W tym wariancie najwygodniej mięsa włożyć do rękawa piekarniczego i upiec. Potem trzeba je pokroić i wraz z powstałym sosem dodać do kapusty. Można też wykorzystać resztki pieczeni.

Inni najpierw obsmażają mięsa, potem duszą je razem z kapustą. Aromat i barwę bigosowi nadają grzyby suszone. Trzeba je namoczyć ugotować, pokroić i z wywarem dodać do kapusty z mięsem. Pożądanym dodatkiem jest czerwone wytrawne wino. Można też dorzucić suszone śliwki.

Po ugotowaniu bigos odstawiamy w chłodne miejsce. Nazajutrz bigos znów podgrzewamy i schładzamy. Trzeciego dnia ponawiamy operację. Za każdym razem trzeba uważać, aby bigos się nie przypalił. Potem można go zamrozić w małych porcjach i odgrzewać w miarę potrzeby – taki jest najlepszy.

Z tych samych składników można ugotować równie pyszną potrawę, ale w zaledwie pół godziny. Niezbędny jest szybkowar, w którym wytwarza się wysokie ciśnienie, a temperatura sięga ponad 110°C. Ten sposób ma jeszcze jedną zaletę – gdy gotuje się kapustę tradycyjnie, jej zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu, natomiast hermetycznie zamknięty szybkowar nie pozwala zapachom wydostać się na zewnątrz.

Bigos - ile kalorii ma bigos?

W 100 g bigosu jarskiego znajduje się 80 kcal oraz:

Białko 1.00 g
Tłuszcze 6.00 g
Węglowodany 6.00 g
Cukry proste 2.00 g
Błonnik 2.00 g
Minerały:
Sód 490 mg
Wapń 40 mg
Żelazo 0.18 mg
Witaminy:
Witamina C 4.5 mg
Witamina A 100 IU

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Bigos - przepis. Jak zrobić bigos?

Bigos - przepis Magdy Gessler

Bigos - czy jest zdrowy?

W skład bigosu wchodzi kapusta kiszona, która zawiera bardzo dużo witaminy C. Niestety, w dużej części ginie ona podczas gotowania. Kapusta kiszona to także źródło witamin z grupy B, które m.in. koją nerwy. Zawiera również sporo błonnika, który daje uczucie sytości. Wadą kapusty kiszonej jest to, że zawiera dużo soli.

Kolejnym składnikiem bigosu są różna gatunki mięsa - wieprzowina, wołowina, dziczyzna (z niej powstaje bigos myśliwski), drób, kiełbasa. Wołowina i wieprzowina to czerwone mięso, które obfituje w niezbyt zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Można je zastąpić dietetycznym mięsem kurczaka. Bigos z kiszonej kapusty z kurczakiem z pewnością jest zdrowszą alternatywą dla tego tradycyjnego, staropolskiego.

Kolejny składnik, grzyby, sprawia, że bigos jest ciężkostrawny. Grzyby długo zalegają w żołądku, a dodatkowo dostarczają niewiele witamin (tylko te z grupy B, A) i składników mineralnych.

Dobrym pomysłem jest dodanie śliwek do bigosu. Bigos ze śliwkami suszonymi jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ suszone śliwki. W 100 g zawierają aż 10 g błonnika pokarmowego - to więcej niż surowe owoce. Są jednak dość kaloryczne (100 g to aż 360 kcal).

Nie można zapomnieć o właściwościach przypraw, które są dodawane do bigosu. Majeranek pobudza wydzielanie żółci, soków żołądkowych, dlatego można go stosować m.in. na problemy trawienne. Podobne właściwości ma kminek. Dzięki tym przyprawom bigos jest bardziej strawny dla żołądka.

Tradycyjny bigos jest potrawą dość kaloryczną. Wszystko przez zawartość tłustego mięsa. Bigos z boczkiem w 100g ma 119 kalorii, 9,9 g tłuszczu, 18 mg cholesterolu. Często zajadamy go z kawałkiem białego pieczywa, co sprawia, że danie to jest jeszcze bardziej kaloryczne. bigos wegetariański jest mniej kaloryczny - 100 g dostarcza 80 kcal i 6 g tłuszczu.

Warto wiedzieć

Bigos - rodzaje

  • bigos litewski – jest przyrządzany z kapusty z dodatkiem kwaskowych winnych jabłek
  • bigos hultajski – składają się na niego drobno pokrojone mięso i słonina
  • bigos węgierski – doprawiany jest ostrą papryką i śmietaną
  • bigos galicyjski – na bazie białej kapusty, z ziemniakami i białą fasolą
  • bigos myśliwski – zwykle dodaje się do niego kawałki pieczeni z sarny, jelenia lub zająca
  • bigos wegetariański – mięso zastępowane jest kostką sojową
  • bigos z cukinii - kapusta jest zastępowana przez cukinię.

WARTO WIEDZIEĆ:

CZYTAJ TEŻ:

Zapomniane potrawy wigilijne. Jak wiele znasz?
Pytanie 1 z 7
Śliżyki wileńskie to:

W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Justyny Nowickiej z miesięcznika "Zdrowie".

"Najlepsza choinka na święta". Leśnicy podpowiadają jak wybrać świąteczne drzewko