Sycące 17 kcal. Dba o oczy, nerwy i szczupłą sylwetkę. Może dziś na obiad?

2024-08-04 7:36

Cukinia to z pewnością warzywo niezwykłe. Szybko syci, pomaga zaspokoić głód. W 100 gramach ma jednak tylko 17 kcal., więc niewątpliwie sprzyja odchudzaniu. Zaproś ją na stół, bo ma sporo prozdrowotnych właściwości. Pamiętaj jednak, że placuszki czy serowa zapiekanka z cukinią kalorii mają zdecydowanie więcej.

Sycące 17 kcal. Dba o oczy, nerwy i szczupłą sylwetkę. Może dziś na obiad?
Autor: GettyImages

Dlaczego cukinia pomaga w odchudzaniu

Cukinia to warzywo pełne wody o wyjątkowo niskiej kaloryczności - 100 g świeżej cukinii dostarcza tylko 17 kcal. W cukinii jest trochę cukrów złożonych, ale również pożywnego białka. 

Dzięki sporej zawartości błonnika warzywo usprawnia procesy trawienne. Jest lekkostrawna, ale zarazem sycąca.

Cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG=15), co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego i dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wybieranie takich produktów jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków oraz osób z insulinoopornością, ale także u zmagających się z nadwagą i otyłością.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Dlaczego warto jeść cukinię

W cukinii znajdziesz sporo cennych składników mineralnych, w tym potas, magnez i żelazo. Dlatego jest warzywem przyjaznym sercu, wspierającym procesy krwiotwórcze, działającym ochronnie na układ nerwowy.

O twoje nerwy dbają też zawarte w cukinii witaminy z grupy B. Inne witaminy typowe dla tego warzywa to wzmacniająca odporność witamina C, ważna dla oczu i skóry wit. A oraz potrzebna kościom wit. K.

Ponieważ cukinia jest lekkostrawna, poleca się ją osobom z problemami w obrębie układu pokarmowego.

Cukinia - na surowo i w przetworach

Najczęściej spożywamy to warzywo na ciepło. Cukinię można też jeść na surowo. Można z niej zrobić choćby surówkę przypominającą mizerię lub surówkę z tartej cukinii z sosem winegret.

Popularność zdobywają przetwory z cukinii. Świetnie smakuje w zalewie octowej, musztardowej, z dodatkiem curry. Trzeba jednak pamiętać, że chociaż marynaty to uznany sposób konserwowania żywności, w nadmiarze mogą szkodzić. Są dowody, że wpływają negatywnie na zdrowie żołądka.

Już lepiej zrobić dżem z cukinii, ale pod warunkiem, ze nie przesadzisz z cukrem.

Listen on Spreaker.