Chroni przed rakiem i otyłością? Działanie tej przyprawy jest niesamowite

2024-07-25 11:51

Przyprawy wydobywają z potraw głębię smaku, zapachu i aromatu. Polacy nie wszystkie jednak doceniają. Tymczasem nawet tak klasyczne warzywo jak cebula - w formie sproszkowanej - wykazuje niebywałe właściwości prozdrowotne – może zapobiegać rakowi i otyłości. Zawdzięcza to jednemu składnikowi.

Chroni przed rakiem i otyłością? Działanie tej przyprawy jest niesamowite
Autor: Getty Images Chroni przed rakiem i otyłością? Działanie tej przyprawy jest niesamowite

Niedoceniana przyprawa chroni przed otyłością

Trudno nie zgodzić się z tym, że przyprawy stanowią bogactwo smaku, zapachu i prozdrowotnych właściwości. Jak wynika z najnowszych badań, opublikowanych na łamach czasopisma "Nutriens", cebula w proszku powinna gościć na stałe w jadłospisie. Pomaga nie tylko w walce ze stanami zapalnymi, ale także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W jej składzie znajduje się kwercetyna, czyli jeden z silniejszych związków przeciwutleniających pochodzących od roślin, a co za tym idzie, świetnie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu może zapobiegać wielu chorobom przewlekłym.

Jak ostatnio dowiedli japońscy badacze, kwercetyna wykazuje zdolność przeciwdziałania otyłości. Sprawdzili to podczas obserwacji. Przez trzy miesiące uczestnicy dodawali do swoich potraw cebulę w proszku. Zdaniem naukowców przyprawa ta może poprawić funkcjonowanie wątroby.

– Jednak pewnym zastrzeżeniem jest to, że analiza dotyczyła małej próbki ochotników. Nie u każdego, kto spożywał żółty proszek, pojawiały się różnice w obrębie tłuszczu trzewnego – tłumaczyli uczeni, cytowani przez brytyjski portal express.co.uk.

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula w proszku może zapobiegać rakowi

Okazało się też, że kwercetyna wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie tego związku może wpływać na hamowanie rozrostu rozmaitych guzków, m.in. płuc, piersi, okrężnicy, szyjki macicy czy prostaty.

Nie tylko cebula w proszku, ale warzywo "w tradycyjnej postaci" warto włączyć do codziennej diety. Obfituje w składniki odżywcze (m.in. fosfor, magnez, wapń, witaminy z grupy B, kwas foliowy), które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dzięki zawartości błonnika cebula stymuluje pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i sprzyja odchudzaniu. Dostarcza znikomą ilość kalorii, bo jedynie 40 kalorii w 100 g.

Cebula jest smaczna, zdrowa i dostępna cały rok. Dlatego warto po nią często sięgać, a smak dań wzbogacać dodatkowo cebulą w proszku.