Tahini (pasta sezamowa) - właściwości i wartości odżywcze
Tahini to pasta sezamowa, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego już dawno zalazła zastosowanie w kuchni Dalekiego Wschodu. Składniki zawarte w tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma tahini.
Spis treści
- Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, kalorie
- Tahini (pasta sezamowa) - właściwości zdrowotne
- Tahini (pasta sezamowa) – zastosowanie w kuchni
- Tahini - cena, gdzie kupić
- Tahini - jak zrobić pastę sezamową?
- Tahini - przepis na czekoladową pastę sezamową
Tahini to inaczej pasta sezamowa. Przygotowuje się ją z ziaren sezamu, ma złoty kolor i sezamowo-orzechowy aromat. Konsystencją przypomina bardziej gęsty sos niż pastę, którą można coś posmarować. Najlepsza pasta sezamowa nie zawiera w składzie niczego innego poza zmielonymi na gładki krem nasionami. Tahini jest typowym składnikiem kuchni Izraela, Iraku, Afryki Północnej, Syrii, Libanu, Turcji i Grecji.
Masło sezamowe pojawia się również w potrawach chińskich i indyjskich. Pierwsze wzmianki o tym produkcie pochodzą sprzed 4 tysięcy lat z regionu położonego na Bliskim Wschodzie między rzekami Eufrat i Tygrys, czyli ówczesnej Mezopotamii.
Słowo „tahini” pochodzi z języka arabskiego i wywodzi się od słów: „tahana” (miażdżyć) oraz „tahiin” (mąka).
Sezam i tahini są ważnymi elementami kultury Bliskiego Wschodu. W starożytności na Bliskim Wschodzie sezam, olej sezamowy i tahini były nie tylko pożywieniem, ale też lekarstwem. Pojawiające się w legendzie o Alibabie i Czterdziestu Rozbójnikach zaklęcie „sezamie otwórz się” pokazuje, jak w kulturze arabskiej ceniono sezam i to, co można z niego wydobyć. Gdyż prażony sezam pęka, otwiera się, podobnie jak legendarny skarbiec.
Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, kalorie
Pasta sezamowa składa się w około 60% z tłuszczów i około 20% z białek. Olej sezamowy tworzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy. Tahini zawiera ponadto nieco węglowodanów oraz błonnik pokarmowy. Tahini jest dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, szczególnie metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu. Aminokwasem ograniczającym jest w niej lizyna.
Strawność białka z tahini jest wysoka i wynosi 83%. Same ziarna sezamu zawierają dużo kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie białek, jednak znajduje się on głównie w łupinie. Z tego powodu pasta tahini może być ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko. Pasta sezamowa jest świetnym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego oraz gamma-tokoferolu.
Zawiera też ważne składniki mineralne – żelazo, mangan, cynk, wapń i magnez. Dostarcza substancji o właściwościach przeciwutleniających i obniżających przewlekły stan zapalny w organizmie. Im ciemniejsze ziarna sezamu, tym więcej w nich antyoksydantów. W tahini znajdują się lignany, głównie sezamina i sezamolina, a także fitosterole – beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.
Składnik pokarmowy | Zawartość w 100 g | % zalecanego dziennego spożycia | Zawartość w 1 łyżce stołowej (15 g) |
Woda | 3,05 g | 0,46 g | |
Energia | 595 kcal | 89 kcal | |
Białko | 17 g | 2,55 g | |
Tłuszcz | 53,76 g | 8,06 g | |
Węglowodany | 21,19 g | 3,18 g | |
Błonnik | 9,3 g | 1,4 g | |
Cukry | 0,49 g | 0,07 g | |
Wapń | 426 mg | 43 | 64 mg |
Żelazo | 8,95 mg | 69 | 1,34 mg |
Magnez | 95 mg | 27 | 14 mg |
Fosfor | 732 mg | 105 | 110 mg |
Potas | 414 mg | 9 | 62 mg |
Sód | 115 mg | 8 | 17 mg |
Cynk | 4,62 mg | 49 | 0,69 mg |
Mangan | 1,456 mg | 69 | 0,218 mg |
Tiamina | 1,22 mg | 106 | 0,183 mg |
Ryboflawina | 0,473 mg | 39 | 0,071 mg |
Niacyna | 5,45 mg | 36 | 0,818 mg |
Witamina B6 | 0,149 mg | 11 | 0,022 mg |
Kwas foliowy | 98 mcg | 25 | 15 mcg |
Witamina A | 67 IU | 1,3 | 10 IU |
Witamina E | 0,25 mg | 2 | 0,04 mg |
Tahini (pasta sezamowa) - właściwości zdrowotne
Tahini zawiera różne związki naturalne o pozytywnym wpływie na organizm. Należą do nich lignany, które wykazują aktywność przeciwutleniajacą, antyproliferacyjną, zwiększają aktywność antyoksydacyjną witaminy E, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają wydzielanie enzymów utleniających kwasy tłuszczowe w wątrobie i mają działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne i immunomodulujące. Gamma-tokoferol obecny w sezamie ma za zadanie chronić tłuszcze w nasionach przed jełczeniem (utlenianiem).
Hamuje aktywność wolnych rodników, dzięki czemu nie tylko zwiększa trwałość olejów, ale chroni przed chorobami na poziomie molekularnym. Wykazano, że gamma-tokoferol zapobiega agregacji płytek krwi i opóźnia powstawanie skrzeplin w tętnicach. Tokoferole mają wysoki potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy i hipocholesterolemiczny.
W tahini znajdują się fitosterole, które mają duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Bogatsze w fitosterole są pasty tahini produkowane z odmian sezamu o ciemnych ziarnach. Sezamina obecna w tahini ma działanie korzystne w chorobie Alzheimera. Wpływa ona na aktywność różnicowania neuronów, a przez to poprawia zdolności poznawcze i pamięć. Sezam i jego przetwory są znane jako produkty obniżające ciśnienie krwi.
CZYTAJ TEŻ:
- Pesto - właściwości odżywcze, kalorie. Jak jeść pesto?
- Curry (przyprawa) - właściwości i zastosowanie
- Gyros i sałatka gyros - kalorie (kcal), wartości odżywcze
Sezam jest silnym alergenem. Reakcja alergiczna na sezam występuje głównie u dzieci, jednak może pojawić się u wszystkich uczulonych na orzechy. Osoby ze skłonnością do alergii oraz astmatycy powinni unikać spożywania tahini.
Liczne badania wykazały, że kwasy tłuszczowe PUFA, sezamina i witamina E z sezamu regulują ciśnienie tętnicze oraz ciśnienie nerkowe. Podawanie sezaminy zmniejsza grubość aorty i górnej tętnicy krezkowej. Powoduje także cofanie zmian uszkadzających nerki takich jak zgrubienie błony wewnętrznej i zwłóknienie ścian tętnic.
Jedno z niewielkich badań prowadzone z udziałem 41 osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że dodatek 2 łyżek tahini do śniadania codziennie przez 6 tygodni powoduje 21% spadek stężenia białka hsCRP (wskaźnika stanu zapalnego w organizmie) we krwi.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą przebiegającą z przewlekłym stanem zapalnym o niskim nasileniu, co jest szkodliwe na poziomie komórkowym. Spożywanie tahini może pomóc ograniczyć skutki uboczne związane z cukrzycą.
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Polecany artykuł:
Tahini (pasta sezamowa) – zastosowanie w kuchni
Tahini występuje w wersji z sezamu łuskanego i niełuskanego. Pasta z sezamu niełuskanego ma ciemniejszy kolor i bardziej wyczuwalną goryczkę. Smakuje podobnie jak znane dobrze sezamki.
Typowe dania, w których tahini stanowi kluczowy składnik nadający charakteru potrawie, wywodzą się z kuchni arabskiej. Należą do nich hummus, baba ghanoush czy chałwa. Tahini można używać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje dobrze samodzielnie jako sos lub dodatek do pity.
Propozycje wykorzystania tahini w kuchni:
1. Hummus
1 szklankę ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki tahini, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki ciepłej wody, szczyptę kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól zmiksować razem na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
2. Baba ghanoush
Trzy bakłażany opalać nad palnikiem kuchenki gazowej przez 15 minut, aby sczerniały ze wszystkich stron. Następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na kolejne 15 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika, lekko ostudzić, przekroić na pół, wyciągnąć pestki łyżką, zdjąć skórkę. Miąższ bakłażana zblendować razem z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami tahini, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Podawać jako pastę do pieczywa lub warzyw.
3. Sos sałatkowy
Zmiażdżyć ząbek czosnku, rozetrzeć z solą, wymieszać z 1/2 szklanki tahini, 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki soku z cytryny. Doprawić zmielonym kminkiem, wędzoną papryką i pieprzem cayenne.
4. Sos do grillowanej ryby, smażonej ciecierzycy lub falafela
Wymieszać 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1/4 szklanki tahini, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z 1 cytryny i 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry.
5. Sezamowy majonez
Ucierać 2 żółtka, 1 i 1/2 łyżki tahini oraz 2 łyżeczki miodu. Podawać z gotowanymi jajkami lub sałatką ziemniaczaną.
6. Czerwone tahini do grillowanych mięs i warzyw
Czerwoną paprykę upiec, obrać ze skóry, pozbawić pestek, rozgnieść na puree. Dodać łyżkę tahini, szczyptę wędzonej papryki, kuminu, soli, pieprzu oraz łyżkę soku z cytryny.
7. Słodki syrop
Wymieszać łyżkę tahini z odrobiną miodu. Podawać z chlebem pita lub pokrojonymi w ósemki jabłkami.
8. Jogurt tahini
Wymieszać równe ilości jogurtu greckiego i tahini aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać miodu lub syropu z daktyli do smaku. Podawać z prażonymi gałązkami rabarbaru.
Tahini - cena, gdzie kupić
Tahini (lub tahina) jest dostępna w sklepach z tzw. zdrową żywnością, sklepach internetowych i hipermarketach. Można ją nabyć w słoiczkach o pojemności od ok. 200 do 500 g. Ceny rozpoczynają się od około 6 zł za słoiczek i potrafią dosyć wyraźnie się różnić.
Tahini - jak zrobić pastę sezamową?
Samodzielne przygotowanie tahini jest dosyć czasochłonne i bezwzględnie wymaga mocnego blendera. Z jednej szklanki sezamu otrzymuje się około 125 ml pasty. Ziarna sezamu należy podprażyć na patelni, a następnie przenieść do wąskiego i wysokiego naczynia blendera.
Miksować około 10 minut. Jeśli sezam będzie osadzał się na ściankach naczynia, zdejmować go łyżką. Początkowo miksowanie jest dosyć uporczywe, ponieważ dopiero po kilku minutach z ziaren zacznie wydzielać się olej.
Im dłuższy czas blendowania, tym gładsza i bardziej lejąca otrzymana pasta. Gotową tahini przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do miesiąca.
Tahini - przepis na czekoladową pastę sezamową
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Źródła:
1. El Adawy T.A. i in., Nutritional and physicochemical evaluations of tahina (sesame butter) prepared from heat‐treated sesame seeds, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2000, 80, 14, 2005-2011
2. Pathak N. i in., Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability, Pharmacognosy Review, 2014, 8 (16), 147-155
3. Nagendra Prasad M.N. i in., A Review on Nutritional and Nutraceutical Properties of Sesame, Journal of Nutrition and Food Sciences, 2012, 2 (2), 1-6
4. Bahadoran Z., A sesame seeds-based breakfast could attenuate sub-clinical inflammation in type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial, International Journal of Nutrition and Food Sciences, 2015, 4 (2-1), 1-5
5. Anilakumar K.R. i in., Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, Agriculturae Conspectus Scientificus, 2010, 75 (4), 159-168
6. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3696?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=tahini
7. https://www.sbs.com.au/food/article/2018/01/09/comment-real-history-tahini
8. https://www.sbs.com.au/food/article/2018/08/27/10-ways-tahini
9. https://www.gumusmak.com.tr/en/sesameplant.html
10. https://www.ceneo.pl/oferty/pasta-tahini
11. https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tahini/przepis.html
Polecany artykuł: