Odchudzanie po 50-tce dla wielu osób stanowi wyzwanie, ponieważ metabolizm w tym wieku zwalnia. Nie oznacza to jednak, że zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest możliwe. Wystarczy parę zmian, a pomocne będą produkty, które warto włączyć do codziennej diety.
Co jeść na kolację, żeby schudnąć?
Po 50-tce metabolizm zwalnia, przez co znacznie szybciej przybywa nam niechcianych kilogramów. Dodatkowo u kobiet pojawia się już klimakterium, które również obniża tempo spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, w tym wieku mogą pojawić się także różne schorzenia, które powodują przyrost masy ciała. Dlatego w pierwszej kolejności wykonaj badania. Sprawdź poziom hormonów, w tym tarczycy, i wykonaj krzywą cukrzycową. Może okazać się, że za zmianą w wyglądzie stoją określone choroby, w tym insulinooporność.
Jeśli jednak wyniki nie wykażą nic niepokojącego, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. W pierwszej kolejności do menu wprowadź produkty, które świetnie sprzyjają zachowaniu zgrabnej figury. Zajadaj się nimi zwłaszcza na śniadanie czy kolację. Są to:
- kefir,
- kiszonki,
- awokado,
- borówki,
- jajka.
Zdrowa dieta - sposób na schudnięcie z brzucha
Dieta często kojarzy się z rezygnacją ze wszystkiego, co pyszne. To nieprawda. Kluczem do zrzucenia zbędnych kilogramów jest deficyt kaloryczny. Oznacza to, że wystarczy jeść mniej, a do codziennej diety włączyć produkty, które nie tylko zaspokajają głód, ale także hamują chęć podjadania i sięgania po słodycze.
Kefir i kiszonki dostarczają do organizmu dużo bakterii probiotycznych. Dzięki temu wzbogacony mikrobiom lepiej radzi sobie z infekcjami i stanami zapalnymi także w układzie pokarmowym. Ponadto tego typu żywność przyspiesza metabolizm, a wypicie kefiru niweluje chęć na sięganie po niezdrowe przekąski.
Awokado z kolei zawiera zdrowe tłuszcze i dużą dawkę antyoksydantów. Co więcej, dostarcza dużo energii i jest bardzo sycące. Po zjedzeniu zielonego przysmaku dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, a to z kolei wpływa na ograniczenie skłonności zjadania słodyczy.
Jajko to życie - to popularne powiedzenie ma w sobie wiele prawdy. Już w jednej sztuce znajduje się 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 i aż 80 procent na witaminę A. Jest również bogate w witaminę K, D oraz E, a także w kwas foliowy, cynk, fosfor, siarkę i potas. Podczas odchudzania dostarcza ogromną ilość białka i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu pozbędziesz się brzucha i niechcianych boczków.
Borówki z kolei mają niski indeks glikemiczny, ale to nie wszystko. Zawarty w nich resweratrol wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego jeśli masz nieodpartą chęć na słodycze, sięgnij po serek mascarpone i garść owoców jagodowych. Prosty deser dostarczy białka i nie pozwoli ci przytyć.
Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie przetworzonej żywności i ograniczenie słodyczy, gazowanych napojów, alkoholu i słonych przekąsek. Jeśli Twoje wyniki badań są dobre oraz wprowadzisz w życie powyższe zasady, masz duże prawdopodobieństwo na schudnięcie. Warto również wspomóc się poradą dietetyka. Co ciekawe, do dietetyka możesz pójść za darmo na NFZ.