Tak schudniesz z brzucha po 50-tce. Tych 5 produktów to prawdziwe spalacze tłuszczu!
Proces utraty wagi nie zawsze jest prosty. Łatwo poddać się zaraz po rozpoczęciu diety. Często na jej efekty trzeba trochę zaczekać, jednak warto pamiętać szybkie pozbycie się nadwagi może być groźne dla zdrowia. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu kilku produktów, które pomogą w spalaniu tłuszczu bez szkody dla zdrowia. Będą idealne zwłaszcza dla osób po 50-tce.
Odchudzanie po 50-tce dla wielu osób stanowi wyzwanie, ponieważ metabolizm w tym wieku zwalnia. Nie oznacza to jednak, że zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest możliwe. Wystarczy parę zmian, a pomocne będą produkty, które warto włączyć do codziennej diety.
Co jeść na kolację, żeby schudnąć?
Po 50-tce metabolizm zwalnia, przez co znacznie szybciej przybywa nam niechcianych kilogramów. Dodatkowo u kobiet pojawia się już klimakterium, które również obniża tempo spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, w tym wieku mogą pojawić się także różne schorzenia, które powodują przyrost masy ciała. Dlatego w pierwszej kolejności wykonaj badania. Sprawdź poziom hormonów, w tym tarczycy, i wykonaj krzywą cukrzycową. Może okazać się, że za zmianą w wyglądzie stoją określone choroby, w tym insulinooporność.
Jeśli jednak wyniki nie wykażą nic niepokojącego, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. W pierwszej kolejności do menu wprowadź produkty, które świetnie sprzyjają zachowaniu zgrabnej figury. Zajadaj się nimi zwłaszcza na śniadanie czy kolację. Są to:
- kefir,
- kiszonki,
- awokado,
- borówki,
- jajka.
Zdrowa dieta - sposób na schudnięcie z brzucha
Dieta często kojarzy się z rezygnacją ze wszystkiego, co pyszne. To nieprawda. Kluczem do zrzucenia zbędnych kilogramów jest deficyt kaloryczny. Oznacza to, że wystarczy jeść mniej, a do codziennej diety włączyć produkty, które nie tylko zaspokajają głód, ale także hamują chęć podjadania i sięgania po słodycze.
Kefir i kiszonki dostarczają do organizmu dużo bakterii probiotycznych. Dzięki temu wzbogacony mikrobiom lepiej radzi sobie z infekcjami i stanami zapalnymi także w układzie pokarmowym. Ponadto tego typu żywność przyspiesza metabolizm, a wypicie kefiru niweluje chęć na sięganie po niezdrowe przekąski.
Awokado z kolei zawiera zdrowe tłuszcze i dużą dawkę antyoksydantów. Co więcej, dostarcza dużo energii i jest bardzo sycące. Po zjedzeniu zielonego przysmaku dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, a to z kolei wpływa na ograniczenie skłonności zjadania słodyczy.
Jajko to życie - to popularne powiedzenie ma w sobie wiele prawdy. Już w jednej sztuce znajduje się 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 i aż 80 procent na witaminę A. Jest również bogate w witaminę K, D oraz E, a także w kwas foliowy, cynk, fosfor, siarkę i potas. Podczas odchudzania dostarcza ogromną ilość białka i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu pozbędziesz się brzucha i niechcianych boczków.
Borówki z kolei mają niski indeks glikemiczny, ale to nie wszystko. Zawarty w nich resweratrol wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego jeśli masz nieodpartą chęć na słodycze, sięgnij po serek mascarpone i garść owoców jagodowych. Prosty deser dostarczy białka i nie pozwoli ci przytyć.
Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie przetworzonej żywności i ograniczenie słodyczy, gazowanych napojów, alkoholu i słonych przekąsek. Jeśli Twoje wyniki badań są dobre oraz wprowadzisz w życie powyższe zasady, masz duże prawdopodobieństwo na schudnięcie. Warto również wspomóc się poradą dietetyka. Co ciekawe, do dietetyka możesz pójść za darmo na NFZ.