Taka dieta zmniejsza ryzyko udaru. Wypełnij talerz konkretnymi produktami
Nie od dziś wiadomo, jak zdrowe są warzywa i owoce. Nic dziwnego, że dieta roślinna cały czas zdobywa coraz większą popularność. Włączenie produktów roślinnych do diety niesie wiele korzyści zdrowotnych. Może nawet zmniejszyć ryzyko udaru.
Włączenie do diety produktów roślinnych może nieść za sobą całą masę korzyści zdrowotny. Teraz nowe badania podają kolejne z nich. Okazuje się bowiem, że zdrową dietę roślinną można połączyć z aż 10-procentową redukcją ryzyka udaru.
Dietetyczka o diecie roślinnej. Zmniejsza ryzyko udaru
Dietetyczka kliniczna Cheryl Mussatto powiedziała, że korzyści płynące ze stosowania bądź dodawanie większej ilości produktów pochodzenia roślinnego są oczywiste. Wpływają one na ogólny stan zdrowia naszego serca, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko udaru.
Jak przyznała, wyniki tego badania, w którym nie brała udziału, odzwierciedlają to co zaleca swoim pacjentom. Jak twierdzi, od dawna polecała, by wypełniali oni swoje talerze głównie produktami pochodzenia roślinnego, które są bogate w takie składniki odżywcze, jak potas, błonnik i magnez. Pomagają one nie tylko zmniejszyć tworzenie się płytki nazębnej, ale również zmniejszają ciśnienie krwi, stany zapalne i powstawanie skrzepów.
Po wprowadzeniu tej zmiany w życie, ryzyko udaru z pewnością będzie niższe. Warto również podkreślić, że stosowanie diety roślinnej wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości, obniżeniem stosunku sodu do potasu i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia bezdechu sennego. Wszelkie te czynniki mogą być odpowiedzialne za ryzyko udaru mózgu.
Jak przeprowadzono badania? Obserwowano ich przez ponad 25 lat
Dieta oparta na roślinach, to taka bogata w owoce, warzywa, nasiona, orzechy, rośliny strączkowe i inne rośliny. Wiąże się ona z całym szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia.
Nie oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z białek pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy zwolennicy diety roślinnej wciąż spożywają takie rzeczy, jak ryby, jajka czy mleko. Najważniejsze jest jednak to, że produkty pochodzenia roślinnego stanowią podstawę ich posiłków.
Aby ocenić związek pomiędzy dietą roślinną ze zmniejszeniem ryzyka udaru, badacze wykorzystali dane z Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study.
Łącznie pod lupę wcięto dane przeszło 209 tysięcy uczestników. Żaden z nich nie miał choroby układu krążenia ani nowotworu na początki zbierania danych. Obserwowani byli oni przez około 25 lat.
Naukowcy podzielili ich na 5 grup ze względu na ilość spożywanych produktów roślinnych. Osoby spożywające najwięcej żywności pochodzenia roślinnego miały o 10 proc. niższe ryzyko wystąpienia udaru, a ryzyko udaru niedokrwiennego, czyli udaru spowodowanego zablokowaniem tętnicy, spadło o 8 proc. w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej zdrowej żywności.