Te 3 zioła zadbają o twoją trzustkę. Wystarczy filiżanka dziennie
Trzustka pełni wyjątkowo ważne funkcje w organizmie człowieka. W skrócie, bez tego organu nie da się żyć. Dlatego tak istotne jest to, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie narządu. Naturalne metody oparte na ziołolecznictwie nie powinny jednak stanowić wyłącznej formy dbania o zdrowie. Ważna jest również określona dieta.
Czego nie lubi trzustka? Otóż zdecydowanie nie służą jej tłuste, smażone i ciężkostrawne potrawy. Nadmiar alkoholu i słodyczy także ją obciąża. Dlatego, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie narządu w pierwszej kolejności należy zmienić nawyki żywieniowe. Warto dodać do codziennej rutyny filiżankę ulubionych ziół.
Zioła na trzustkę, czyli co pić aby cieszyć się zdrowiem?
Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego, aby chronić organizm przed ewentualnymi problemami zdrowotnymi, warto znać zasadę funkcjonowania poszczególnych narządów. Trzustka jest bardzo wrażliwa na nadmiar niekorzystnych bodźców, stąd tak ważna jest jej właściwa ochrona.
Choroby trzustki są dość zróżnicowane, część z nich ma podłoże genetyczne, a część jest wynikiem niewiedzy i zaniedbań. Jednak kiedy pojawią się pierwsze problemy pacjent z pewnością je zauważy. Tego typu narząd daje silne sygnały bólowe, które mogą świadczyć o zapaleniu lub innym schorzeniu. Aby temu zapobiec, warto każdego dnia wypić jedną filiżankę ziół.
Pokrzywa - choć zazwyczaj kojarzona jest z rośliną, która wzmacnia paznokcie i włosy, to jej zastosowanie jest znacznie szersze. Zyskała uznanie w środowisku naukowym jako jedna z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Jej przeciwzapalne właściwości wspomagają cały organizm, w tym pracę trzustki.
W publikacji Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie oraz Studium Doktoranckiego Wydziału Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie przeanalizowano wpływ naparu z pokrzywy zwyczajnej na parametry histologiczne u szczurów z cukrzycą wywołaną streptozotocyną. Wyniki wykazały, że spożycie ziół przez gryzoni w ciągu ośmiu tygodni powoduje naprawę tkanki trzustkowej.
Na dalszym etapie prac zaobserwowano poprawę parametrów takich jak: poziom glukozy, poziom triacylogliceroli, skurczowe ciśnienie krwi oraz poziom hemoglobiny glikowanej. Potwierdzono hipoglikemiczne działanie ekstraktów z tej rośliny, jak również mniejszą polydypsje, poprawę wagi ciała, poziomu insuliny, poprawę zdolności poznawczych i czucia oraz zmniejszenie neuropatii należących do zaburzeń czynności centralnego i obwodowego układu neuronów u szczurów, u których wywołano cukrzycę streptozotocyną.
Ostropest plamisty - choć często stosują go osoby borykające się ze schorzeniami wątroby, to tego typu zioła odtruwają również trzustkę. Zawarte w nim flanowonolignany poza właściwościami hepatoprotekcyjnymi wykazują też potwierdzone badaniami działanie ochronne na inne narządy, jak nerki, płuca czy trzustka. Dlatego sięgając po jedną filiżankę każdego dnia, wspieramy niemal cały organizm.
Jaskółcze ziele na trzustkę? Wyniki badań są zaskakujące
Kolejną rośliną łatwo dostępną w Polsce jest jaskółcze ziele, czyli popularna nazwa glistnika. Gdański Uniwersytet Medyczny przeprowadził badania w celu określenia wpływu ziół na funkcjonowanie trzustki i chorób z jakimi się boryka.
Okazuje się, że tego typu roślina wykazuje zarówno działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbólowe, uspokajające, antyalergiczne, hepatochronne, znieczulające i przeciwobrzękowe.
Jednak przełomowym odkryciem było stwierdzenie aktywności przeciwwirusowej i przeciwnowotworowej. Alkaloidy zawarte w glistniku okazały się skuteczne w terapii raka trzustki. Natomiast pochodna chelidoniny wykazała skuteczność w profilaktyce nawrotów także po chirurgicznym usunięciu guza wspomnianego narządu. Dlatego chcąc zadbać o zdrowie, warto sięgnąć po filiżankę glistnika.