Te przekąski możesz jeść bezkarnie. Oszukają głód i zwiększą sytość
Jednym z najpopularniejszych grzechów dietetycznych jest podjadanie między posiłkami. Spożywanie chipsów czy słodyczy zdecydowanie nie sprzyja odchudzaniu. Na szczęście, całkiem łatwo o ich zdrowe zamienniki, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Po te produkty warto sięgać, kiedy walczymy ze zbędnymi kilogramami.
Zdrowe przekąski – co jeść między posiłkami?
Przekąski stanowią blisko jedną trzecią dziennego spożycia kalorii. Spożywamy je, aby sprawić sobie przyjemność, poprawić nastrój lub po prostu zaspokoić nagły atak głodu. Wybieramy najczęściej te niezdrowe, szybkie i wysokokaloryczne produkty takie jak: chipsy, precle, krakersy czy batoniki. Przez to, że są pełne pustych kalorii przyczyniają się do stopniowego przyrostu masy ciała.
Odpowiednio dobrane przekąski mogą jednak stanowić element zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Warto wybierać przysmaki między posiłkami, które bogate są w cenne składniki odżywcze m.in. witaminy, minerały, białko i błonnik, a przy tym lekkie i smaczne. Co więcej, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i zapewniają sytość na dłużej. Jakie przekąski można z powodzeniem włączyć do jadłospisu? Oto cztery propozycje.
4 propozycje zdrowych przekąsek
Świetną przekąską jest twaróg, który uchodzi za obfite źródło łatwostrawnego i pełnowartościowego białka. Zawiera też cenne składniki dla zdrowia, takie jak: wapń, witamina B12 i potas. Można przygotować go w wersji zarówno na słono, jak i na słodko (np. ze świeżymi owocami). Staraj się jeść maksymalnie pół kostki twarogu między posiłkami.
Wygodnym i szybkim sposobem na przekąskę są konserwy rybne. Obfitują one w białko i kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne dla zdrowia całego organizmu. Tak zwane dobre tłuszcze korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i narządu wzroku. Tuńczyk czy sardynki w puszce dobre są na każdą okazję, a jako przekąska są sycące i pyszne.
Gdy dopada nas wilczy głód, doskonałym wyborem są jabłka, które są bez wątpienia smaczną bombą witaminową. Ze względu na wartościowy skład dają uczucie sytości. Jedno średnio jabłko zawiera 4,8 g błonnika, co stanowi około 16 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Rozpuszczany błonnik spowalnia objętość żołądka, przez co daje dłuższe uczucie sytości.
Pistacje idealnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska. Dlatego, że są bogate w błonnik i białko. Oprócz tego zaopatrują organizm w wysokiej jakości kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Garść pistacji waży 15 g i zawiera 93 kalorii. Choć charakteryzują się wysoką kalorycznością, można je włączyć do diety odchudzającej. Zawarty w nich błonnik tłumi uczucie głodu na dłużej.
Polecany artykuł: