Ten makaron możesz jeść nawet na diecie. Odchudzanie stanie się przyjemnością
Odchudzanie często kojarzy się z masą wyrzeczeń i rezygnacją z ulubionych dań. Makaron również należy do dosyć kalorycznych potraw, więc wiele osób po prostu przestaje go jeść. Okazuje się jednak, że chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów, nie musimy powstrzymywać się od gotowania ulubionej pasty pełnej włoskiego stylu i aromatu.
Odchudzanie to proces, który aby przynieść efekty musi trwać określony czas. Sięganie po drakońską dietę, głodówki, czy nadmierna aktywność fizyczna mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego zanim rozpoczniesz walkę o smukłą sylwetkę, pamiętaj, że optymalnym poziomem zrzucania wagi jest pół kilograma tygodniowo. Nie musisz rezygnować ze wszystkich ulubionych dań. Makaron także nie jest zabroniony.
Makaron na odchudzanie? Jedz to co lubisz, ale…
Częstym błędem w rozumieniu odchudzania jest myślenie, że zrzucanie kilogramów musi być udręką. Dlatego już na początku należy zmienić formę postrzegania nowej rzeczywistości, czyli zamiast myśleć o diecie, zwyczajnie wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Dzięki temu nie tylko zmniejsza się masa ciała, ale również nie tracisz przyjemności z jedzenia, to bardzo ważne, ponieważ każdy mózg potrzebuje pozytywnych bodźców.
Kolejną ważną kwestią jest to, że odchudzanie to nic innego jak utrata kilogramów spowodowana deficytem kalorycznym. Oznacza to, że by uzyskać piękną sylwetkę wystarczy jeść mniej zamiast całkiem porzucać ulubione dania. Przykładem jest makaron. Stosowanie określonych zasad sprawi, że z przyjemnością rozpoczniesz nową drogę do dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu.
Jaki makaron jeść podczas odchudzania? Cztery proste zasady
Polacy kochają włoską kuchnię jednak forma przyrządzanych potraw różni się od naszych ulubionych wersji. Makarony gotowane są w formie al dente, a to sprawia, że nie dochodzi do nagłego podwyższenia cukru we krwi. To pierwsza ważna zasada.
Druga skupia się na ilości pasty. Zamiast po omacku rzucać do garnka bliżej nieokreśloną ilość, należy odmierzyć jedną szklankę makaronu na osobę.
Trzecia zasada to rodzaj makaronu. Podczas odchudzania należy wybierać produkty pełnoziarniste bogate w wiele wartości odżywczych oraz błonnik. Dzięki czemu unikniesz zaparć i innych problemów układu trawienia. Atutem tego makaronu jest jego niska kaloryczność, dlatego zalecany jest wszystkim starającym się o piękną sylwetkę.
Ostatnia reguła to dodatki. Jeśli choć raz jadłeś typowo włoską pastę to wiesz, że nie ma w niej dużej ilości sosów, czy bogatych porcji tłustych mięs. Nawet carbonara ma w składzie niewielką ilość pancetty, czyli dojrzewającego boczku wieprzowego, jajka i ser. Choć taki skład brzmi dość obficie, to jednak włoska pasta nie pływa w sosie, ale jest nim delikatnie okraszona, aby każda nitka makaronu zyskała smak.
Dlatego robiąc spaghetti ogranicz ilość tłustych dodatków i sięgaj po dużą porcję warzyw. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie pasty z pomidorami, brokułami, czy szpinakiem, a zamiast wołowiny lub wieprzowiny wykorzystaj owoce morza, ryby, czy kurczaka.