Ten owoc pomaga na kaszel, to potwierdzone. Tak zrobisz leczniczy syrop

2023-10-09 15:13

Myśląc o naturalnym syropie na kaszel do głowy przychodzi kompozycja z cebuli, czosnku, cytryny, czy miodu. Wiele osób dodaje także cynamon, goździki, czy gwiazdkę anyżu. Tym razem zaskoczeniem dla wielu może być baza. Domowy syrop jest wykonany z ananasa, jego smak sprawi, że chętnie wypiją go także dzieci.

Ten owoc pomaga na kaszel, to potwierdzone! Tak zrobisz leczniczy syrop
Autor: Fot. Getty Images

Ananas to nie tylko pyszny dodatek do deseru. Ten owoc jest ceniony pod wieloma względami. Okazuje się, że można sięgać po niego także w trakcie przeziębienia. Najlepiej przygotować domowy syrop i przelać do ciemnych buteleczek.

Ananas – dlaczego warto go jeść?

Syrop z ananasa na kaszel. Jak działa pyszny owoc?

Właściwości prozdrowotne ananasa to zasługa bromelainy. To substancja czynna występująca w łodygach i owocach tej rośliny. Na przestrzeni lat naukowcy odkryli, że wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza ból u pacjentów z artretyzmem, redukuje ryzyko tworzenia blaszki miażdżycowej i powstawania zakrzepów.

To nie jedyna zaleta bromelainy, ponieważ wiemy, iż łagodzi infekcje układu oddechowego. Kiedy dokucza nam ból gardła, warto zjeść kilka kawałków ananasa, lub wypić domowy syrop. Spożywanie tego rodzaju naturalnego leku zmniejsza także gęstość śluzu, dzięki czemu specjaliści analizują, czy w przyszłości nie będzie to skuteczny lek na astmę, czy przewlekłe zapalenie oskrzeli. Dziś wiemy, że łagodzi kaszel i inne objawy przeziębienia.

W ananasie znajdziemy bogactwo polifenoli, flawonoidów, witamin, czy beta-karotenu, są to przeciwutleniacze, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również minimalizują skutki stresu oksydacyjnego. Odpowiednia dzienna dawka antyoksydantów zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, czy osteoporozy. Dlatego warto mieć w domu buteleczkę syropu z ananasa.

Jak zrobić syrop z ananasa? Przepis na powrót do zdrowia

Zrobienie domowego syropu jest wyjątkowo łatwe. Ważny jest również smak oraz możliwość wzmocnienia działania preparatu. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest dodawanie imbiru oraz cytryny. W ten sposób przełamiemy słodką nutę ananasa oraz wzbogacimy całość witaminą C i przeciwzapalnymi właściwościami płynącymi z korzenia imbiru.

Składniki:

  • cztery plastry świeżego ananasa,
  • plasterek imbiru,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

Z obranego ananasa wycinamy cztery duże plastry i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do blendera. Dodajemy imbir i sok z połowy cytryny. Całość miksujemy na gładką konsystencję. Ze względu na dużą zawartość cukru w ananasie, nie ma potrzeby dodawania miodu, natomiast jeśli chcemy, możemy wlać jedną łyżeczkę. Tak przygotowany syrop możemy spożyć od razu, jedną łyżkę dziennie. Miksturę należy przechowywać w lodówce. Przed wypiciem syrop powinien osiągnąć temperaturę pokojową.