Sprawi, że zapomnisz o podjadaniu. Idealny na śniadanie, jeśli chcesz schudnąć

2023-08-10 14:20

W procesie odchudzania najtrudniejsze są momenty pełne pokus. Ochota na coś słodkiego, podjadanie między posiłkami, to jedna z przyczyn braku rezultatów. Dlatego jeśli zależy ci, aby w końcu zrzucić kilka kilogramów bez ciągłej walki z chęcią skubnięcia czegoś zakazanego, sięgnij po serek wiejski.

Ten produkt sprawi, że zapomnisz o podjadaniu. Idealny na śniadanie i przekąskę
Autor: Fot. Getty Images

Serek wiejski to bardzo specyficzny produkt. Wyróżnia go głównie struktura. Przyjemne, miękkie gródki sprawiają, że cenią go zarówno dorośli jak i dzieci. Warto jednak zwrócić uwagę na skład. Na rynku jest kilku producentów oferujących serki typu grani, niestety w niektórych znajduje się więcej soli.

W formie 24: 5 błędów spowalniających odchudzanie

Serek wiejski na odchudzanie. Działa czy nie?

Zanim przeanalizujemy kwestię wpływu serka na proces odchudzania, warto wspomnieć o wartościach odżywczych. Tego typu nabiał cechuje duża ilość białka oraz wapnia. Dodatkowym atutem jest fakt, iż włączając go do codziennej diety, dostarczasz do organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę E i A. W zdrowej przekąsce znajdziesz także żelazo, magnez, potas, cyn, fosfor, czy selen.

Dietetyk sportowy Tomasz Jaworski podkreślił, że serek wiejski to produkt, który sprzyja odchudzaniu. Specjalista zwrócił uwagę na niskokaloryczność przekąski oraz fakt, że zjedzenie jednej porcji przyspiesza przemianę materii. Dodatkowym atutem jest to, iż po spożyciu serka osiągniesz uczucie sytości na dłużej, dzięki temu masz szansę ograniczyć chęć podjadania.

Fakty i mity, czyli na co warto zwrócić uwagę?

Jak wspomnieliśmy powyżej, na polskim rynku można znaleźć różne wersje serka wiejskiego. Jeśli szukasz zdrowych produktów, czytaj etykiety. Im krótszy skład, tym lepiej. Serek powinien być zrobiony z twarogu ziarnistego, śmietanki oraz soli.

Natomiast w kwestii ostatniego składnika warto dokonać porównania z pozostałymi produktami tego typu. Są bowiem serki, w których producenci dodali więcej przyprawy. Jak wiadomo, sól w nadmiarze szkodzi, więc warto ją eliminować.

Do kwestii serka wiejskiego odniósł się również Michał Wrzosek, doktor dietetyki. Zwrócił uwagę na dostępne produkty określone jako wysokobiałkowe. Analiza wykazała, że owszem w serku można znaleźć nieco więcej białka, jednak określenie „nieco” nie znalazło się tu przypadkowo. Wrzosek podkreślił, że to tylko 3 gramy więcej, a na dodatek ma najwięcej soli ze wszystkich. Poza tym jest o 1,50 zł droższy od pozostałych. Zatem zupełnie nie opłaca się po niego sięgać.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup dwóch serków wiejskich typu light. Wówczas otrzymujesz 44 g białka za cenę czterech złotych. Dla porównania serek wysokobiałkowy ma 28 g białka i kosztuje 3,50 zł.