To dietetyk onkologiczny trzyma w lodówce. "Zawsze mam je pod ręką"
Dieta wpływa na całokształt zdrowia. Zmiany w nawykach żywieniowych mogą poprawiać stan osoby, która choruje, niwelować objawy, z jakimi się zmaga, ale także pomóc zapobiegać rozwojowi poważnych problemów zdrowotnych. Dietetyk, który na co dzień współpracuje z pacjentami walczącymi z rakiem, zdradza, jakie produkty stanowią podstawę jego diety.
Osoby zmagające się z otyłością lub nadwagą są narażone na 13 rodzajów nowotworów. Warto więc dbać o prawidłową masę ciała nie tylko ze względu na lepsze samopoczucie, ale w trosce o swoje zdrowie. Certyfikowana dietetyczka onkologiczna dr Renee Stubbins z Houston Methodist Neal Cancer Center wskazuje, po jakie produkty sięga najczęściej.
Te produkty ekspertka zawsze ma w lodówce
Jaja mają w sobie białko i znaczne ilości choliny, czyli związku, który dobrze działa na centralny układ nerwowy oraz wspiera metabolizm tłuszczów, w szczególności cholesterolu. Niektóre badania wskazują, że cholina obniża ryzyko rozwoju raka, ponieważ pomaga utrzymywać zdrowe DNA.
Hummus jest świetnym źródłem kwasu foliowego i błonnika, który daje dłuższe uczucie pełności po posiłku. W przypadku mięs, certyfikowana dietetyczka stawia na pierś z kurczaka, która jest zdrowszym wyborem niż przetworzone mięso.
Słodkie źródła witamin
Świeże owoce jagodowe to podstawa listy zakupowej dietetyczki. Owoce jagodowe są znane z wysokiej wartości przeciwutleniaczy. - Zazwyczaj mam mrożone jagody na koktajle i jogurty – mówi ekspertka. Dr Stubbins zaleca także, by sięgać po "gwiazdy sezonu", czyli np. jabłka i gruszki.
Jabłka są źródłem polifenoli, dobrze działają na jelita, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór. Gruszki z kolei mają w sobie witaminę C i potas. A banany to jedne z najpopularniejszych owoców, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Dr Stubbins nie ukrywa, że zawsze ma je w domu, by zrobić z nich koktajl.
Jedząc pomarańcze, dostarczamy do organizmu wiele cennych związków takich jak witamina C, flawonoidy i błonnik pokarmowy. Badania naukowe wykazują, że błonnik ma zastosowanie w profilaktyce m.in. raka jelita grubego.
Najlepsza podstawa wielu zdrowych posiłków
Bogate w wiele witamin, likopen i beta-karoten pomidory, mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty oraz raka piersi. Dietetyczka uwielbia dodawać te warzywa do sałaty. – Paprykę mam zawsze pod ręką, by dodać ją do obiadu albo zanurzyć w hummusie – mówi ekspertka. Papryka zawiera karotenoidy i przeciwutleniacze, która zapobiegają niszczeniu DNA. W te same związki bogaty jest również jarmuż. Co więcej, ma w sobie kwas foliowy oraz witaminę C. - Kupuję już umyte liście, ponieważ łatwiej dodać je do zup lub zrobić szybką sałatkę – radzi dietetyczka.
W podobnej formie jada także szpinak. Liście szpinaku są bogate w fitochemikalia, które mogą chronić przed rakiem. W diecie specjalistki nie mogło również zabraknąć warzyw krzyżowych. Brokuły, brukselka, kapusta czy kalafior chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dlatego należy je jeść, by zapobiegać nowotworom takimi jak rak jajnika. Z kolei marchew, cebula i seler to podstawa zdrowych zup przygotowywanych przez dr Stubbins.