Trzy dodatki, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu. Dodaj do naleśników

2023-02-24 15:44

Za naleśnikami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. To danie występuje w wielu kuchniach świata, różniąc się jedynie sposobem podawania oraz rodzajem nadzienia. Zbyt słodkie naleśniki m.in. z gotowym kremem czekoladowym nie sprzyjają jednak zdrowiu. Warto zatem sięgać po bardziej wartościowe zamienniki. Oto trzy propozycje.

Naleśniki na talerzu
Autor: Getty Images Trzy dodatki, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu. Dodaj do naleśników

Naleśniki to proste i smaczne danie, które niemal lubi każdy. Cieszą się popularnością na całym świecie. Można jest spotkać pod różną postacią zarówno na słono, jak i słodko.

W polskiej kuchni prym wiodą naleśniki z dżemem lub twarożkiem. Czasem sięgamy też po gotowe naleśniki m.in. z masą czekoladową z żywności wysokoprzetworzonej, które mogą być jak tykająca bomba. Dostarczają one tłuszczów trans, które łatwo odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych oraz cukier hamujący pracę enzymu rozkładającego te tłuszcze. To w rezultacie może prowadzić do zaburzeń poziomu w cholesterolu w organizmie, czyli wzrostu tzw. "złego cholesterolu", a także trójglicerydów.

Kontrola poziomu cholesterolu

Zdrowe dodatki do naleśników

W trosce o cholesterol warto włączyć do diety naleśniki w wersji fit, które wzbogacone są o składniki dostarczające organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Nie tylko są zdrowe, ale także świetnie smakują.

Na przykład naleśniki z gorzką czekoladą i migdałami są czystą poezją dla kubków smakowych. Badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American Heart Association" potwierdziły, że spożywanie chrupiącej przekąski z gorzką czekoladą ma korzystny wpływ na obniżenie wysokiego cholesterolu. Jak podkreśli naukowcy, oczywiście z zachowaniem umiaru.

"Spożywanie dziennej porcji migdałów i gorzkiej czekolady może przynieść wiele korzyści dla zdrowia w przeciwieństwie do innych produktów takich jak mrożone pączki" – wyjaśniła główna autorka Penny Kris-Etherton.

Zamiast gęstej, czekoladowej polewy czy bitej śmietany naleśniki można posypać orzechami m.in. ziemnymi, laskowymi lub pistacjami. Jak pokazują wyniki jednego z badań, dieta wzbogacona o orzechy, obniżyła o 10,4 proc. "zły cholesterol" i o 11,1 proc. trójglicerydy. Badacze sugerują, aby wybierać orzechy, które nie są pozbawione skórki. Dlatego, że zawierają one wtedy więcej składników odżywczych.

Owoce to też świetny dodatek do naleśników

Cieniutki naleśniki z owocami, np. jabłkami, truskawkami czy suszonymi śliwkami również wyśmienicie smakuje. Jak powszechnie wiadomo, są one niezastąpionym źródłem witamin dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W diecie na obniżenie cholesterolu powinny znaleźć się owoce i warzywa, które zawierają pektynę, np. winogrona, jagody, cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, cytryny), bakłażany czy ziemniaki. Spożywanie ich może wspomóc redukcję substancji we krwi, co przyczyni się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Zadbaj o to, by w twoim codziennym menu znalazły się pełnowartościowe produkty. Warto zatem znacznie ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną zawierającą nadmiar cukru i tłuszczów trans.