Tych produktów unikaj na śniadanie. Gastroenterolog wylicza
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie wszystkie jednak produkty powinny być jego częścią. Gastroenterolog zdradził pięć najbardziej niezdrowych produktów śniadaniowych. Lepiej trzymać się od nich z daleka.
Śniadanie zyskało miano najważniejszego posiłku w ciągu dnia. I nic dziwengo, to właśnie ono daje nam bowiem energię, by zacząć dzień. Jest ono pewnego rodzaju metabolicznym impulsem, który stoi u podstaw odżywiania.
Jednak nie znaczy to, że możemy jeść co tylko nam się podoba na to śniadanie. Czasami, kiedy się spieszymy chwytamy za produkty, które nie będą najlepsze dla naszego zdrowia. Kalifornijski gastroenterolog dr Saurabh Sethi podzielił się listą pięciu najbardziej niezdrowych produktów śniadaniowych.
Zaznaczył na początki, że wiele osób zaczyna swój dzień od niedoboru składników odżywczych, a to wszystko właśnie przez wybieranie niezdrowych produktów. Co więc znalazło się na jego liście.
Bekon
Choć ten produkt raczej nie zaskoczy na liście najbardziej niezdrowych, to może złamać kilka serc. Na szczycie jego listy znalazła się bowiem wieprzowina, a już w szczególności w formie boczku. Jak wytłumaczył, jest to wysokoprzetworzony produkt, który zawiera dużo niezdrowych tłuszczów.
Bekon jest bowiem wędzony, solony, peklowany lub konserwowany chemicznie, a wszystko po to, by zapewnić mu jak najdłuższy okres przydatności do spożycia.
Płatki śniadaniowe
Kolejne na liście znalazły się płatki śniadaniowe. Wszystko dlatego, że naprawdę wiele z nich zawiera bardzo dużą ilość cukru, jak tłumaczy ekspert. Co więcej, w przypadku niektórych z nich, cukier jest tylko jednym z punktów na długiej liście kiepskich składników.
Granola
Na liście znalazła się również granola. Według eksperta powinniśmy być bardzo ostrożni jeśli chodzi o jej spożywanie. Można ona zawierać bowiem dużo cukru oraz niezdrowych tłuszczów.
Choć często reklamuje się ją jako zdrową, to niestety w niej kryją się szkodliwe składniki. Można więc zjeść ją jako dodatek do posiłku, na przykład do jogurtu greckiego, ale unikać jedzenia dużych ilości.
Naleśniki
Kolejne na liście znalazły się słodziutkie naleśniki. Należy spożywać je z umiarem. Jeśli jednak nie możemy się bez nich obejść, to warto do ich przygotowania używać mąki pełnoziarnistej lub migdałowej.
Pączki
Na liście miejsce znalazły również pączki, co chyba nie powinno nikogo zaskakiwać. Jedzenie ich z tana może powodować bowiem znaczne skoki cukru. Są one również uważane za żywność wysokoprzetworzoną.