Unikaj tego jednego typu mięsa. 30 proc. mniej pozwoli uniknąć przewlekłej choroby
Parówki są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Czy to na śniadanie, czy do hot-dogów, te kiełbaski można znaleźć wszędzie. NIestety, nowe dowody sugerują, że przetworzone mięso może być niezwykle niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Już 30 proc. mniej robi różnicę. Przetworzone mięso a zdrowie
Najnowsze badania donoszą, że każdy z nas powinien szczególnie uważać, jeśli chodzi o spożycie jednego typu mięsa. Najlepiej będzie więc ograniczyć spożywanie przetworzonego mięsa, jak na przykład salami, bekonu czy parówek.
Nie ważne, jak bardzo lubimy się nimi zajadać, ograniczenie ich spożycia może przynieść nam ogromne korzyści zdrowotne.
Według danych zdrowia publicznego, jeśli w ciągu następnej dekady ograniczymy spożycie przetworzonego mięsa o 30 procent - czyli około 61 gramów tygodniowo - możemy zapowiedź poważnym konsekwencją. Jak donosi Science Alert, taka eliminacja spożycia może zapobiec 352 900 przypadkom cukrzycy typu 2, 92 500 przypadkom chorób sercowo-naczyniowych, 53 300 przypadkom raka jelita grubego i 16 700 zgonom z jakiejkolwiek przyczyny.
Na tę chwilę wciąż potrzebnych jest więcej badań, by uzasadnić te wyniki. Jednak naukowcy z University of Edinburgh w Wielkiej Brytanii i University of North Carolina w Chapel Hill są zdania, że biorąc pod uwagę wysokie dawki sodu i tłuszczów nasyconych w przetworzonym mięsie, większość spożycia mięsa powinna pochodzić ze: świeżych, mrożonych lub konserwowych form, zamiast z przetworzonego mięsa.
Przetworzone i nieprzetworzone czerwone mięso. Naukowcy ostrzegają
Jeśli na przykład porównamy nieprzetworzone czerwone mięso, takie jak na przykład mielona wołowina czy polędwica do przetworzonego mięsa, to, to drugie wiąże się wyraźnie ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów, np. raka jelita grubego.
Choć wciąż brak jest jednoznacznych badań dotyczących nieprzetworzonego czerwonego mięsa, to autorzy tego badania znaleźli wstępne oznaki, że spożywanie jednakowo przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa możne negatywnie wpływać na zdrowie w dłuższej perspektywie.
W badaniu, naukowcy ustalili, że średnie spożycie przetworzonego mięsa w USA wynosi około 29 gramów dziennie. Spożycie nieprzetworzonego mięsa czerwonego wynosi natomiast około 47 gramów dziennie.
Według medeli, 30-procentowe ograniczenie obu zmierzonych typów mięsa może skutkować zmniejszeniem ryzyka: cukrzycy typu 2, choroby sercowo-naczyniowej, raka jelita grubego czy zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w okresie 10 lat.
W 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oficjalnie sklasyfikowała przetworzone mięso jako "rakotwórcze". Przeprowadzona w 2021 roku metaanaliza wykazała, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.
Choć dowodów na związek pomiędzy spożyciem przetworzonego mięsa a przewlekłymi problemami zdrowotnymi, to spożycie go wciąż nie spada.
Badanie opublikowano w czasopiśmie The Lancet Planetary Health.