W sezonie Polacy kupują to warzywo kilogramami. Ale może być silnie toksyczne
Warzywa uchodzą za skarbnicę zdrowia. Jednak niektóre z nich mogą być pułapką. Czasem to efekt wysokiego indeksu glikemicznego. W innych przypadkach może się okazać, że niektóre warzywa, mimo bogactwa witamin i minerałów, zawierają też toksyczne substancje. Jakich warzyw należy unikać?
Szparagi - zdrowe czy niebezpieczne?
Polacy w sezonie jedzą je na potęgę. Mało kalorii, dużo witamin. Bogactwo minerałów i ten smak! Szparagi, bo o nich mowa, okazują się jednak potencjalnie niebezpieczne. Co groźnego czai się w szparagach? Wyjaśniamy.
Szparagi - zalety, witaminy, minerały
- Szparagi są bogate w witaminy. Zawierają: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K
- Ponadto znajdziemy w nich bogactwo minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo
- Szparagi są niskokaloryczne - 20 kcal w 100 g
- Szparagi pozytywnie wpływają na układ trawienny
- Szparagi stanowią źródło antyoksydantow, które działają przeciwstarzeniowo i mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów
- Szparagi sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi
- Szparagi mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi
- Szparagi pozytywnie działają na układ krążenia
Czy szparagi szkodzą zdrowiu?
Naukowcy z Hamburga w 2024 roku utworzyli „konkurs” na najbardziej toksyczną roślinę. Na topie znalazła się wisteria. Na mocnym drugim miejscu znalazły się właśnie znane i lubiane szparagi. Dlaczego ten przysmak uznano za toksyczny?
Jak wykazały badania, szparagi mogą wchłaniać w gleby znajdujące się w niej toksyczne substancje. To dlatego w tych warzywach mogą się znaleźć pestycydy, metale ciężkie, chlorany. Jaki jest ich negatywny wpływ na organizm?
To naprawdę długa lista potencjalnych problemów ze zdrowiem. Na tej liście znajdziemy m.in. choroby nerek, wątroby, układu oddechowego. Czy w takim razie musimy na dobre zrezygnować ze szparagów?
Jeśli będziemy kupować szparagi od sprawdzonych sprzedawców, którzy z kolei czerpią towar ze sprawdzonych źródeł. Ekologiczne gospodarstwa, mali producenci stawiający na naturalne metody - oto miejsca, w których znajdziemy szparagi bezpieczne dla zdrowia.
CZYTAJ TEŻ: Cierpi na to pół miliona osób w Polsce. Te produkty tylko pogarszają ból
Uwaga: Szparagów - niezależnie od ich źródeł - nie powinny jeść osoby chorujące na dnę moczanową lub cierpiące z powodu kamieni nerkowych. Zawarte w nich puryny mogą nasilić objawy tych chorób. U osób, które zmagają się z problemami jelitowymi, szparagi mogą przyczyniać się do bolesnych wzdęć.