W święta króluje na stołach. Jedna zamiana sprawi, że będzie zdrowsza

2024-12-19 12:32

Święta już tuż-tuż. Wówczas na stołach Polaków zagości cała masa najróżniejszych dań. Jak jednak się słyszy, królowa świąt jest tylko jedna. Chodzi o sałatkę jarzynową. Jednak duża ilość majonezu sprawia, że nie należy ona do najzdrowszych. Da się to jednak zmienić.

W święta króluje na stołach. Jedna zamiana sprawi, że będzie zdrowsza
Autor: fot. Getty Images W święta króluje na stołach. Jedna zamiana sprawi, że będzie zdrowsza

Sałatka jarzynowa jest dla wielu niekwestionowaną królową świąt. Choć część dodatków może się różnić w zależności od preferencji, to zdecydowana większość osób do połączenia wszystkich składników i dodania smaku dodaje do sałatki majonezu. I to często wcale nie małą ilość.

Zdrowsza wersja sałatki jarzynowej. Wystarczy jedna zamiana

A majonez niestety nie należy do niskokalorycznych produktów. W 100 gramach znajdziemy tu aż 680 kcal. Jedna łyżka zawiera 166 kalorii. Łatwo się więc domyśleć, że choć większość składników sałatki jarzynowej jest niskokaloryczna, to majonez dorzuca nam do niej całą masę kalorii.

Czy da się jednak coś z tym zrobić i sprawić, że sałatka jarzynowa będzie bardziej dietetyczna? Ależ oczywiście. Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem będzie po prostu zamienienie majonezu na gęsty jogurt typu greckiego lub islandzkiego.

Ta niewielka zamiana może zrobić ogromną różnicę. W końcu jogurt naturalny typu greckiego w 100 gramach zawiera tylko 51 kcal. Porównując je do 680 kcal majonezu, łatwo wybrać, która opcja będzie zdrowsza i lepsza dla naszej figury.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Anielskie Wypieki oferują słodkie święta bez cukru

Majonez na jogurcie naturalnym. Przepis na "fit" wersję

Jeśli jednak zależy nam na tym specjalnym smaku majonezu, możemy samodzielnie przygotować swój majonez. W internecie można znaleźć całą masę przepisów na "fit majonez".

Można na przykład przygotować go z 2 żółtek, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżki soku z cytryny, 300 gram jogurtu naturalnego i soli oraz pieprzu do smaku.

W misce mieszamy ugotowane żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Cały czas miksując ma małych obrotach, dodajemy stopniowo jogurt. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Majonez z gotowanych jajek. Szybko i zdrowo

Majonez można również przygotować z całych ugotowanych jajek. Będziemy potrzebowali do tego 4 ugotowanych jajek, jedną łyżeczkę musztardy, pół łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku (opcjonalnie) i 1/4 szklanki wody oraz przyprawy.

Całość wystarczy wrzucić do miski i dokładnie zblendować. Następnie całość doprawiamy do smaku i gotowe. To szybki i prosty sposób na zdrowszy majonez, który nie tylko świetnie będzie smakować, ale również będzie miał znacznie mniej kalorii.

Zobacz także: Ostatni dzwonek na zdrowe prezenty na święta