Obecnie, osoby niejedzące mięsa znajdą bez żadnego problemu dania wegańskie w ofercie dużych i najpopularniejszych sieci restauracji typu fast food. Na pierwszy rzut wydaje się, że roślinne dania nie powinny mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Okazuje się jednak, że to błędne przekonanie jak wynika z badań przeprowadzonych przez polskich naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Wegańskie dania fast food są zdrowe? Sprawdzili to badacze
Uczeni wzięli pod lupę skład 1868 dań (m.in. sałatki, kanapki, gotowe makarony, pizzę), które znaleźli w ofercie 50 lokali typu fast food w pięciu krajach: Australii, Kanadzie, Polsce, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Każdy posiłek analizowali pod kątem kalorii, składników odżywczych, obecności alergenów, błonnika i soli.
Powszechnie już wiadomo, że jedzenie wysoko przetworzonej żywności dostarcza do organizmu dużo „pustych kalorii”. Daje ono uczucie sytości jedynie na chwilę, nie zawiera żadnych wartościowych składników i do tego sprawia, że przybieramy na wadze. Zdaniem badaczy zarówno tanie, szybkie, z pozoru „smaczne” mięsne, jak i wege posiłki typu fast food nie są zdrowym wyborem.
Jak wyjaśnia główny autor raportu Mikołaj Kamiński w rozmowie z portalem „The Times”, analiza wykazała, że „roślinne dania fast food częściej zawierały więcej węglowodanów i cukru niż ich odpowiedniki na bazie mięsa”. – Co zaskakujące, posiłki roślinne nie są wcale powiązane z obniżoną kalorycznością, z czego konsumenci mogą nie zdawać sobie sprawy - podkreśla.
Do tego wegańska żywność serwowana w barach fast food ma za mało białka. Jest niezwykle ważnym makroskładnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie, na przykład jako niezbędny budulec większości komórek do właściwej regeneracji.
Czy warto jeść wege fast food?
Wyniki analizy poznańskich naukowców są jasne. Wegańskie dania typu fast food nie są zdrowszą alternatywą dla tych mięsnych. – To podkreśla znaczenie dokonywania świadomych wyborów żywieniowych, szczególnie jeśli chodzi o jedzenie fast food, kiedy cierpisz na zaburzenie metaboliczne takie jak cukrzyca typu 2 – wyjaśnia Kamiński. Według niego „obnaża to złudzenie, że roślinne wersje popularnych dań typu fast food są automatycznie zdrowszym wyborem”.
Badacze wykazali, że w składzie mięsnego jedzenia śmieciowego zidentyfikowano obecność alergenów m.in. nabiału, jajek, skorupiaków czy ryby. Dana w wersji wege zawierały za to sezam, orzechy i nasiona.
Analiza została opublikowana na łamach czasopisma „Nutrition”.