Węglowodany w diecie. Lista produktów bogatych w węglowodany
Węglowodany są składnikami pokarmowymi, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Sprawdź, jakie produkty są bogate w węglowodany i ile ich zawierają.
Spis treści
W czym są węglowodany?
Węglowodany znajdziemy przede wszystkim w:
- produktach zbożowych
- suchych nasionach roślin strączkowych
- owocach
- warzywach
- słodyczach i wyrobach cukierniczych.
Tych ostatnich należy się wystrzegać, gdyż dostarczają jedynie energii bez żadnych wartościowych składników odżywczych. Stąd powiedzenie „puste kalorie”.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Produkty bogate w węglowodany
Produktami bogatymi w węglowodany są ziemniaki, banany, ryż, makarony czy kasze. Najwięcej węglowodanów znajdziemy przede wszystkim w produktach zbożowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych. Mniejszych ilości dostarczają owoce, a także warzywa.
Jakie produkty zawierają węglowodany?
Poniżej zamieszczamy listę najbardziej popularnych produktów zbożowych, owoców, przetworów owocowych, warzyw i nasion roślin strączkowych. Sprawdź, ile węglowodanów zawierają Twoje ulubione artykuły spożywcze.
Produkty zbożowe | Węglowodany ogółem [g]w 100 g produktu | Błonnik [g] |
Mąka pszenna typ 500 | 74,0 | 2,3 |
Chleb pszenny | 54,3 | 2,7 |
Chleb graham | 48,7 | 6,4 |
Chleb chrupki | 78,9 | 6,0 |
Makaron dwujajeczny | 76,8 | 2,6 |
Makaron pełnoziarnisty | 68,0 | 6,2 |
Kasza gryczana | 69,3 | 5,9 |
Kasza pęczak | 74,9 | 5,4 |
Kasza manna | 76,7 | 2,5 |
Płatki owsiane | 69,3 | 6,9 |
Otręby owsiane | 61,9 | 42,4 |
Płatki kukurydziane | 83,6 | 6,6 |
Ryż brązowy | 76,8 | 8,7 |
Ryż biały | 78,9 | 2,4 |
Polecany artykuł:
Owoce i przetwory owocowe |
Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu | Błonnik [g] |
Agrest | 11,8 | 3,0 |
Banan | 23,5 | 1,7 |
Cytryna | 9,5 | 2,0 |
Grejpfrut | 9,8 | 1,9 |
Gruszka | 14,4 | 2,1 |
Jabłko | 12,1 | 2,0 |
Maliny | 12,0 | 6,7 |
Pomarańcze | 11,3 | 1,9 |
Porzeczki czerwone | 13,8 | 7,7 |
Rodzynki | 71,2 | 6,5 |
Truskawki | 7,2 | 1,8 |
Śliwki | 11,7 | 1,6 |
Śliwki suszone | 68,9 | 9,4 |
Winogrona | 17,6 | 1,5 |
Polecany artykuł:
Warzywa | Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu | Błonnik [g] |
Burak | 9,5 | 2,2 |
Cebula | 6,9 | 1,7 |
Dynia | 7,7 | 2,8 |
Kalafior | 5,0 | 2,4 |
Kalarepa | 6,5 | 2,2 |
Kapusta biała | 7,4 | 2,5 |
Marchew | 8,7 | 3,6 |
Ogórek | 2,9 | 0,5 |
Papryka czerwona | 6,6 | 2,0 |
Pietruszka (korzeń) | 10,5 | 4,9 |
Pomidor | 3,6 | 1,2 |
Por | 5,7 | 2,7 |
Sałata | 2,9 | 1,4 |
Ziemniaki | 18,3 | 1,5 |
Polecany artykuł:
Nasiona roślin strączkowych | Węglowodany ogółem [g] w 100 g produktu | Błonnik [g] |
Bób | 14 | 5,8 |
Fasolka szparagowa | 7,6 | 3,9 |
Fasola biała sucha | 61,6 | 15,7 |
Groch suchy | 60,2 | 15,0 |
Groszek zielony | 17,0 | 6,0 |
Soja sucha | 32,7 | 15,7 |
Soczewica zielona sucha | 60,8 | 8,9 |
Ciecierzyca sucha | 60,6 | 15,0 |