Włącz te 3 produkty do jadłospisu. Dietetyczka: zachowasz zdrowe serce i mózg

2024-01-22 18:21

Proces starzenia jako nieuchronny etap życia dotyczy każdego z nas. Wraz z biegiem lat szukamy sposobów na zachowanie młodego wyglądu, lepszego samopoczucia, energii i pewności siebie. Dowiedziono w licznych badaniach naukowych, że wykształtowanie dobrych nawyków m.in. dbanie o zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Dietetyczka mówi, jakie 3 produkty włączyć do jadłospisu, by czuć się pięknie i młodo mimo upływu lat.

Włącz te 3 produkty do jadłospisu. Dietetyczka: zachowasz zdrowe serce i mózg
Autor: Getty Images Włącz te 3 produkty do jadłospisu. Dietetyczka: zachowasz zdrowe serce i mózg

3 produkty, dzięki którym będziesz wyglądać młodziej

Jeśli chodzi o dietę, to, co jemy ma wpływ zarówno na zdrowie, jak i wygląd zewnętrzny. Według ustaleń naukowców właściwie zbilansowane żywienie (m.in. bogate w warzywa i owoce) odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu zdrowia serca i mózgu oraz obniża ryzyko chorób układu krążenia. Zawarte w nim przeciwutleniacze stanowią ochronę dla komórek i skutecznie naprawiają uszkodzenia skóry.

Dietetyczka wskazuje 3 produkty, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Dlaczego? Dzięki nim będziesz wyglądać i czuć się młodziej.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Łosoś

Istnieje więcej niż jeden powodów, dla którego warto coraz częściej sięgać po tłuste ryby. Dietetyczka Mary Sabat wyjaśnia, że obfitują one w kwasy tłuszczowe omega-3, które są wartościowym składnikiem dla serca i mózgu. Ponadto wykazują silne właściwości odżywcze dla skóry. Na przykład w składzie łososia znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak EPA i DHA, dzięki którym skóra jest jędrna i promienna, a włosy i paznokcie wzmocnione.

Warzywa liściaste

Zdaniem ekspertki zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż i botwina, zawierają „witaminy A, C i K oraz minerały, np. żelazo i wapń”. – Te składniki odżywcze mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, wspomagają produkcję kolagenu i chronią przed uszkodzeniami skóry, których przyczyną jest promieniowanie UV – dodaje Mary Sabat.

Awokado

Awokado powinno zagościć na stałe w naszym menu ze względu na wysoką zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem podobnie jak witamina C i A. Oprócz tego, że ma właściwości ujędrniające i wygładzające, jak podkreśla dietetyczka „pomaga chronić skórę przed promieniowaniem UV i zachować jej młody wygląd”.

Poza tym awokado zasobne jest także w tzw. zdrowe tłuszcze i błonnik. Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health dowiedli, że jedzenie dwóch porcji awokado tygodniowo obniża ryzyko chorób serca o 16 procent.