Przez 2 tygodnie codziennie pili ten sok. Efekty zaskoczyły naukowców

2024-07-17 14:31

Sok z buraka przez wielu uważany jest za prawdziwe remedium, pozwalające nie tylko usprawnić trawienie czy przyspieszyć metabolizm, ale i wesprzeć odporność. To przekonanie postanowili sprawdzić pewni badacze. Dzięki ich wysiłkom udało się ustalić, jak dwutygodniowa kuracja sokowa wpłynęła na pracę jelit.

Przez 2 tygodnie codziennie pili ten sok. Efekty zaskoczyły naukowców
Autor: Fot. Getty Images

Owoce i warzywa to nie tylko witaminy. Dlatego naukowcy, którzy coraz częściej zauważają problemy układu trawiennego, co rusz pochylają się nad wpływem żywności na nasz organizm. Tym razem na tapet wzięli sok z buraka. Okazuje się, że pospolite warzywo ma wyjątkowy wpływ na florę bakteryjną naszych jelit.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Podali im sok z buraka. Tak wyglądały badania naukowe

Londyńscy naukowcy opublikowali w tym roku wyniki badań poświęcone wpływowi dwutygodniowego spożycia soku z buraków czerwonych na modulację mikroflory jelit. Do analizy przystąpili wyłącznie zdrowi, dorośli ochotnicy.

W badaniach pilotażowych wzięło udział 18 osób, w tym 13 kobiet i pięciu mężczyzn. Wszyscy ochotnicy uznani byli jako zdrowi, a ich wiek wynosił od od 20 do 50 lat. Żadna z tych osób nie spożywała suplementów na bazie buraków.

Następnie przez okres 14 dni podawano pacjentom sok z buraka. Kuracja polegała na tym, aby rozcieńczyć 30 ml koncentratu buraczanego w 250 ml wody. Zalecono, aby spożywać napój dwa razy dziennie po 125 ml w trakcie posiłku. 

Na co pomaga pocie soku z buraka. Wyniki badań

Wyniki wykazały, że spożycie soku z czerwonego buraka wpływa pozytywnie na zdrowie, a wszystko za sprawą takich jak substancje bioaktywne, tj. betalainy i polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i działają przeciwzapalnie.

Co więcej, jak podkreślają naukowcy, przeprowadzone analizy pozwoliły dostrzec, że już po dwóch tygodniach picia soku z buraków w jelitach ochotników zmieniła się obfitość grupy organizmów takich jak Romboutsia i Bacteroidales.

Zaobserwowano również wzrost mikroflory o A. muciniphila i zmniejszenie populacji B. fragilis. Poprawa mikrobiomu jelit zmniejsza ryzyko występowania biegunek zapalnych, zapobiega cukrzycy, otyłości i zaburzeniom metabolicznym. Specjaliści podkreślają jednak, że były to wyłącznie badania pilotażowe i należy poświęcić temu zagadnieniu znacznie więcej czasu i uwagi.

Kto nie może pić soku z buraka? Przeciwskazania 

Soku z buraka czerwonego nie powinny pić osoby, które cierpią na reumatyzm, kamicę nerkową oraz dnę moczanową, a to dlatego, że szczawiany zawarte w burakach mogą zaostrzyć objawy tych chorób. 

Przeciwwskazaniem do stosowania buraczanej kuracji jest także niskie ciśnienie.

CZYTAJ TEŻ: Polscy naukowcy odkryli powód bezsenności. Sprawdź, czy jesz te produkty