Wspiera odchudzanie i przyspiesza trawienie. Na pewno znajdziesz go w swojej kuchni
Ta przyprawa wykorzystywana jest niemal do wszystkich potraw po to, by dodać im charakteru i wyrazistości. Ale czy pieprz jest zdrowy? Pieprz czarny zawiera w sobie moc odżywczą, która dostarcza organizmowi masę korzystnych składników. Wspiera walkę ze zbędnymi kilogramami, przyspiesza trawienie oraz wzmacnia odporność. Koniecznie uzupełnij jej zapas w kuchni.
Pieprz czarny - właściwości
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że czarny pieprz tuż obok soli jest niezbędną przyprawą w kuchni. Jego charakterystyczny smak sprawia, że dodaje daniom nutki pikantności i wyjątkowego aromatu. Zarówno walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne zawdzięcza bardzo dużej dawce piperyny.
Alkaloid ten znakomicie wspomaga pracę układu odpornościowego i pokarmowego oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, jelitowego, trzustkowego). Okazuje się również dużym wsparciem w leczeniu nudności, zaparć, wzdęć oraz nadmiernych gazów.
Ze względu na zawartość piperyny przyprawa ta pomaga również w zwalczaniu szkodliwych rodników w organizmie. Oprócz tego związku organicznego pieprz zasobny jest w inne, wartościowe składniki odżywcze, takie jak: białko, błonnik, witaminy (C i K) oraz minerały (mangan, potas, wapń, żelazo). Dzięki temu jej niewielkie czarne ziarenka kryją w sobie duży potencjał zdrowotny, np. działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwbólowo.
Wpływ czarnego pieprzu na odchudzanie
Czarny pieprz może być także naturalnym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Piperyna zawarta w pieprzu przyspiesza metabolizm i potęguje proces wytwarzania ciepła w ciele (termogenezy), podczas którego dochodzi do spalania kalorii. To z kolei ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej.
Wśród wyjątkowych właściwości czarnego pieprzu wymienia się także zwiększanie wchłaniania składników odżywczych oraz wzmacnianie pracy serca. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że ta przyprawa może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Jaki wniosek? Czarny pieprz nie tylko wzbogaci dane o intensywny, ostry smak, ale także wspomoże zdrowie.