Wygląda strasznie, ale jak smakuje! Ta chuda i zdrowa ryba ma wiele zalet
Polacy lubią jeść ryby. Zwykle jednak sięgamy po te same, popularne gatunki. To błąd, bo omijamy przy tym naprawdę smaczne i zdrowe ryby. Przykładem jest chuda ryba o smaku dorsza, która wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. O jakim gatunku mowa?
Grenadier - smaczna ryba, którą mało kto zna
Wygląda jak wielka kijanka. Naprawdę wielka - może osiągać ponad metr długości. To drapieżnik, który zjada krewetki, kałamarnice, inne, mniejsze ryby. Smakuje jak dorsz. Taki jest grenadier, ryba o niskiej zawartości tłuszczu. A to niejedyna zaleta tego gatunku.
Ryba grenadier - dlaczego warto jeść
Wygląda jak wielka kijanka. Naprawdę wielka - może osiągać ponad metr długości. To drapieżnik, który zjada krewetki, kałamarnice, inne, mniejsze ryby. Smakuje jak dorsz. Taki jest grenadier, ryba o niskiej zawartości tłuszczu. A to niejedyna zaleta tego gatunku.
Grenadier ma mięso jasne, białe, różowawe. To ryba należąca do tych chudych, gdyż zawiera niewiele tłuszczu. Za to zawiera sporą porcję białka, które jest budulcem mięśni. To doskonały wybór dla osób, którym zależy na smukłej sylwetce. A jak smakuje grenadier? Jedni porównują jego smak do dorsza, inni do łososia. Smak jest delikatny, ciekawy, nieco słodkawy.
Grenadier - jak podawać tę rybę
Jak można jeść grenadiera? Ten gatunek ryb można przygotowywać na wiele sposobów. Smażony? Pieczony? Grillowany? Wędzony? W każdej wersji grenadier świetnie smakuje, ale miejmy na uwadze, że najzdrowszy będzie z grilla, ewentualnie upieczony. Niektórzy dodają grenadiera do past, sałatek, a nawet zup rybnych.
Grenadier - substancje odżywcze, witaminy, minerały
Grenadier to bardzo zdrowa ryba, z uwagi na zawartość wielu minerałów, takich jak cynk, chrom, miedź, magnez, potas, nikiel, jod, wapń, fluor, żelazo. Zawiera też witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. W grenadierze znajdziemy też cenne kwasy omega-3 i omega-6. Gotowany grenadier to tylko 29 kcal. Po usmażeniu w 100 g jest już 91 kcal, więc lepiej postawić na inne metody obróbki.
Grenadier zawiera mało tłuszczu, mało kalorii i mało węglowodanów. Za to jest źródłem białek. Uważa się, że regularne spożywanie grenadiera może sprzyjać wyrobieniu masy mięśniowej, wzmocnieniu organizmu, także w okresie choroby i rekonwalescencji, poprawie odporności, prawidłowej budowie takich tkanek jak kości i zęby. Spożywanie grenadiera może działać też korzystnie na skórę.
Nie należy jeść grenadiera w przypadku uczulenia na tę rybę. Należy też zachować ostrożność w okresie ciąży i karmienia piersią.