Wymiata złogi z jelit, obniża cholesterol. Zapomniana kasza to skarbnica zdrowia
Nisko przetworzona, sycąca i niskokaloryczna, pełna witamin i minerałów. Rzadko bywa na naszych stołach – zupełnie niesłusznie. Ta kasza świetnie działa na jelita, mózg i układ krwionośny. Czas dodać ją do codziennego menu. O jakiej kaszy mowa?
Kasza pęczak - bogactwo witamin i minerałów
Kasza pęczak, bo o niej mowa, to odmiana kaszy jęczmiennej. Może stanowić remedium na wiele dolegliwości, które powodowane są siedzącym trybem życia lub niezdrową dietą. Od „zwykłej” kaszy jęczmiennej różni się metodą obróbki, a co za tym idzie – smakiem i aromatem, a także zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Pęczak to ziarna pozbawione łuski w całości, co oznacza, że to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych.
Kasza pęczak - kalorie, witaminy, minerały
Kasza pęczak, jako produkt nisko przetworzony, zachowuje dużo wartości jęczmienia. W 100 g kaszy pęczak znajduje się 350 kcal, o czym należy pamiętać, sięgając po tę kaszę. Ponadto w 100 g tej kaszy znajduje się ok. 73 g węglowodanów, ponad 12g białka, 2 g tłuszczu i 17,3 g błonnika.
Kasza pęczak jest sycąca i dostarcza organizmowi szereg witamin i minerałów. Kasza pęczak zawiera:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- witaminę K
- minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, selen, sód, żelazo
Kasza pęczak - wpływ na organizm
Zawarte w kaszy pęczak witaminy i minerały korzystnie wpływają na odporność. Działają wzmacniająco na włosy, paznokcie i skórę. Obecność magnezu i witamin z grupy B sprzyja regeneracji mięśni i układu nerwowego.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika sprzyja usprawnieniu procesów trawienia. Korzystnie działa na perystaltykę jelit. Pomaga wymieść złogi z jelit, oczyścić organizm z zalegających toksyn. Uważa się, że kasza pęczak zmniejsza ryzyko stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego i działa zbawiennie na trzustkę.
Ponadto błonnik obecny w kaszy pęczak pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zawartość witaminy K wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze. Regularne spożywanie kaszy pęczak może zmniejszyć ryzyko żylaków czy zakrzepów.
Właściwości antyoksydacyjne kaszy pęczak mogą zmniejszać działanie wolnych rodników. Oznacza to m.in. przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe działanie na organizm. Uważa się, że antyoksydanty mają również istotną rolę w zapobieganiu demencji, stanom otępiennym i chorobie Alzheimera.
Kasza pęczak zalecana jest także cukrzykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny – najniższy ze wszystkich kasz. Pomaga obniżać stężenie cukru we krwi po posiłkach. Mogą po nią sięgać osoby na diecie odchudzającej, z uwagi na bilans kaloryczny oraz uczucie sytości, które kasza pęczak zapewnia na dłużej.
Kasza pęczak - przeciwwskazania
Kaszę pęczak odradza się osobom na diecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Po jej spożyciu mogą doświadczyć m.in. nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.