Wzmacnia odporność, wymiata złogi z jelit. Jedz, a poczujesz się lepiej
Owoc ten kojarzony jest z ogromną dawką witaminy C, która wspiera układ odpornościowy do walki z infekcjami. Ze względu na wiele cennych właściwości zagościł na dobre w kuchni jako dodatek do deserów i dań wytrawnych. Można z niego przygotować też orzeźwiającą lemoniadę albo zrobić kiszonkę, mającą zbawienny wpływ na jelita i układ pokarmowy. Włącz do diety, a nie pożałujesz.
Każdy dobrze wie, że cytryna to bomba witaminy C, która wzmacnia naszą odporność przed wieloma infekcjami, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nie da się ukryć, że składnik niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Jako owoc cytrusowy obfituje w duże ilości antyoksydanty tzw. "związki młodości", które mogą chronić organizm przed nowotworami poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników. Dodatkowo spowalniają procesy starzenia się komórek.
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny?
Cytrynę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Można ją jeść w plasterkach, zrobić z niej orzeźwiającą i dodającą energii lemoniadę czy dodać do dań wytrawnych i deserów. Nadaje się też świetnie do kiszenia. Taka mikstura kryje nie tylko walory kulinarne, ale także zdrowotne.
Okazuje się, że owoce w tej formie mają korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego, wspierają pracę jelit oraz zapobiegają zaparciom. Uchodzą też za mistrza detoksu, ponieważ dzięki zawartości kwasu mlekowego wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Jak zrobić kiszone cytryny?
Przepis nie jest wcale tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Potrzebne są dosłownie trzy składniki: cytryny, przegotowana lub mineralna woda oraz sól morska. W pierwszej kolejności należy starannie umyć i wyparzyć cytrusy, a później ponacinać na głęboko na krzyż tylko tak, aby się nie rozpadły. W nacięcie każdej z nich dodać łyżkę soli i umieścić w słoiku. Cytryny powinny być ciasno upchnięte, tak samo, jak robi się z ogórkami do kiszenia.
Gdy naczynie zostanie zapełnione cytrusami, należy wlać sok ze świeżo wyciśniętych cytryn i dopełnić letnią przegotowaną wodą. Warto pamiętać, że owoce mają być w całości zanurzone w płynie. W zależności od tego, jak chce się uzyskać smak, można pokombinować z przyprawami i dodać na przykład liści laurowy, goździki pieprz, papryczkę chilli, imbir lub cynamon.
Słoik z cytrynami należy szczelnie zakręcić i odstawić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około cztery tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać nim przez kilka minut. Gdy fermentacja dobiegnie końca, kiszone cytryny można schować do lodówki. Kiszone cytryny są gotowe do spożycia.